<

VIDEO: Lídr po deseti výhrách padl, Zlín zdolal Moru. Slaví i Dynamo

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Tipsport extraliga vstoupila do nového roku 2016 šlágrem brněnské Komety s Plzní, který se odehrál pod otevřeným nebem. Neméně zajímavou podívanou sliboval souboj čtvrté Sparty s jasným lídrem nejvyšší tuzemské soutěže z Liberce. Bílí Tygři ale v Praze nakoupili pět gólů a po sérii deseti vítězství řadě padli. Zlín v moravském souboji porazil Olomouc. Pardubice smazaly tříbrankové manko a v prodloužení udolaly Vítkovice. Chomutov přetlačil Energii, Bruslaři vynulovali šampiony z Litvínova.

Sparta přehrála Liberec, ten padl po deseti výhrách v řadě

Pražané přivítali v O2 areně Liberec, ale nezačali vůbec dobře. Ba naopak. Už po 72 sekundách hry se totiž suverén extraligy dostal do vedení. Valský se zblízka prosadil po efektní otočce. Sparťané o pár minut později srovnali, když v přesilovce nahodil od modré puk na branku Čajkovský, Lašák nic neviděl a bylo to 1:1. Na startu druhé třetiny vystřelil Švrček, jeho ránu vyrazil Lašák jen k Saboličovi, jenž do puku kopl bruslí, ale ještě jej cestou do branky stačil popohnat holí - 2:1. Hned vzápětí tečoval Hrbasovu jedovku Hamilton, po něm se trefil i Buchtele a Sparta šla do tříbrankového vedení. To sice v úvodu třetí části zmírnil Bakoš, ale konečnou podobu dal výsledku svým druhým zásahem Sabolič. Pražský celek tak ukončil desetizápasovou neporazitelnost Liberce.

Josef Jandač (trenér Sparty): "Myslím, že jsme měli zpočátku ze soupeře až přílišný respekt, ale po poměrně rychlé brance jsme začali vyrovnávat hru a ve druhé třetině jsme zápas po standardních situacích rozhodli. Důležité bylo, že jsme ubránili liberecké přesilovky. Soupeř nás sice dvojnásobně přestřílel, ale byli jsme efektivnější a Tomáš Pöpperle odchytal výborný zápas. Bylo znát, že Liberec hraje v laufu, ale my jsme se mu vyrovnali a těžký zápas zvládli."

Filip Pešán (trenér Liberce): "Do zápasu jsme vstoupili dobře a kluci plnili taktiku, kterou jsme jim předepsali. Sparta hrála velmi ostře a s jejím forčekinkem jsme měli co dělat. V prostřední třetině jsme měli paradoxně víc vážnějších šancí, ale domácí nám dali tři góly z vhazování či předbrankového prostoru. V závěru jsme ještě chtěli duel zdramatizovat. Málem se nám to povedlo, ale sparťané gólem do prázdné brány pečetili své zasloužené vítězství."

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. Čajkovský (Sabolič, Netík), 25. Sabolič (Švrček, Hamilton), 28. Hamilton (Hrbas, Mikuš), 32. Buchtele (Přibyl, Eminger), 59. Sabolič (Klimek, Hamilton) – 2. Valský (Jelínek, Krenželok), 43. Bakoš (Bulíř, Derner).
Rozhodčí: Hodek, Hejduk – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:41.
Diváci: 11 105.
Nejlepší hráči: Robert Sabolič – Martin Bakoš.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas – Buchtele, Přibyl, Forman – Sabolič, Klimek, Hamilton – Kumstát, Pech, Netík – Kudrna, Dragoun, Procházka. Trenéři: Jandač a Moták.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Ševc, Šimek, Derner, Mojžíš, Výtisk, Vitásek, Plutnar – Birner, Vampola, Řepík – Radivojevič, Bulíř, Bakoš – Krenželok, Jelínek, Valský – Vlach, Jonák, Stránský. Trenéři: Pešán a Čermák.

Brno pod širákem zdolalo Plzeň a má divácký rekord

Kometa si přichystala pro hokejové fanoušky na začátek roku velkou parádu. Za Lužánkami vybudovala provizorní arénu a s Plzní změřila síly pod otevřeným nebem. V zajímavém utkání šli do vedení indiáni po přečíslení, které završil úvodní brankou Lev. Ještě do konce první části však skóre otočili Káňa s Hruškou. Druhý jmenovaný v prostředním dějství přidal třetí zásah, a i když Indrák snížil na rozdíl jediné branky, ve třetí třetině se trefili domácí Němec s Kováčikem a skóre dostalo podobu 5:2. Parádní show sledovalo přímo na místě 18 514 fanoušků, kteří tak vytvořili nový divácký rekord nejvyšší české soutěže.

Více podrobností z Lužánek v samostatné reportáži »

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): „Chtěl bych poděkovat vedení Komety v čele s Liborem Zábranským a dalším lidem, kteří vynaložili neskutečné úsilí, aby se takový zápas mohl hrát. Hrozně jsme jim chtěli dát dárek v podobě vítězství. Rodilo se těžce, Plzeň šla do vedení, ale strašně důležité bylo, že jsme otočili na 2:1. Pro hráče to byl impuls. Ve druhé třetině jsme dali gól na 3:1, ale zbytečně jsme chodili do forčekingu a Plzeň nakonec snížila. V kabině jsme si k tomu něco řekli, chtěli jsme líp hrát střední pásmo, a to se nám povedlo. Počkali jsme si na chybu soupeře, kterou bravurně potrestal Vojta Němec. Pak už jsme se to snažili zazdít a pátý gól Joži Kováčika byl třešničkou na dortu pro lidi. Plzeň hrála velice dobře, ne nadarmo je na druhém místě tabulky. Jsem hrozně rád, že se to po všech stránkách povedlo.“

Michal Straka (trenér Plzně): „Zápas jsme nezačali špatně. Drželi jsme se dobře na kotouči a nakonec jsme šli z přečíslení dva na jednoho do vedení. Bohužel jsme ale na konci první třetiny začali ztrácet kotouče ve středním pásmu, Kometa nás dostala pod tlak a otočila zápas na 2:1. Ve druhé třetině jsme se chtěli vrátit k domu, jak jsme začali, a dařilo se nám to. Bohužel jsme po chybě v rozehrávce dostali třetí gól, ale včas jsme dali kontaktní a druhá třetina byla z naší strany asi nejlepší. Zápas jsme chtěli ještě srovnat, jenže bohužel jsme zase udělali chybu v útočném pásmu, kdy jsme si nechali odjet Němce a ten zápas rozhodl. Myslím, že Kometa vyhrála zaslouženě.“

HC KOMETA BRNO – HC ŠKODA PLZEŇ 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Káňa, 20. Hruška (Mrázek, Kováčik), 33. Hruška, 48. Němec (Káňa, Stehlík), 59. Kováčik (Čiliak) – 11. Lev (Kratěna, Kudroč), 37. Indrák (Kadlec, Kubalík).
Rozhodčí: Polák, Hradil – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 5:8.
Bez využití.
Střely na branku: 27:29.
Diváci: 18 514.
Nejlepší hráči: Jan Hruška – Miroslav Indrák.
HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Kuboš, Malec, Kováčik, Stehlík, Trška – Ostřížek, J. Hruška, H. Zohorna – Káňa, V. Němec, Mrázek – Raška, Čermák, Dočekal – Burian, Koreis, Vondráček. Trenéři: Hadamczik, Pokorný a Beran.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Bližňák, Kratěna – Suchý, Preisinger, Hrňa – Poletín, Beran. Trenéři: Straka a Čihák.

Mora dotahovala marně, výhru bere Zlín. Bukarts dal dva góly

Hokejisté Zlína vyzvali Olomouc a na úvodní branku si více než šest tisíc diváků muselo počkat až do druhé třetiny, kdy Kubiš předal puk Ondráčkovi a ten propálil Konráda. Na začátku třetí části Kubiš šťastně procpal kotouč za brankovou čáru a když Holík parádně našel Bukartse, jenž poslal puk do prázdné branky, zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto. Pak ale snížil Kafka, po nabídce Vyrůbalíka poslal touš pod víko Buc a Hanákům chyběla ke srovnání jediná trefa. Tu ale nepřidali, naopak Lotyš Bukarts zásahem do opuštěné olomoucké klece pojistil zlínské vítězství. Už čtvrté v řadě.

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): „Byli jsme lepším týmem, hostující brankář držel svůj tým pořád ve hře. Nakonec v té poslední desetiminutovce mohlo být drama, nějaké déjà vu, jak to tady s Olomoucí vždycky máme. Naštěstí to ale dobře dopadlo. Díváme se také na další zápasy venku a věříme, že hráčům dodá výhra sebedůvěru, a že jim to pomůže.“

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): „Myslím si, že Zlín vyhrál zaslouženě. Daleko líp bruslil než my a vyhrával osobní souboje. Neudrželi jsme se na puku v útočném pásmu a jen těžko jsme se dostávali přes střední pásmo. Musíme se z toho poučit, v pátek nás čeká další zápas.“

PSG ZLÍN – HC OLOMOUC 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 22. Ondráček (Kubiš, Matějíček), 44. Kubiš, 51. Bukarts (Holík), 60. Bukarts (Kašík) – 53. Kafka (Jaroměřský), 56. Buc (Vyrůbalík).
Rozhodčí: Fraňo, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 41:22.
Diváci: 6080.
Nejlepší hráči: Jiří Ondráček – Branislav Konrád.
PSG Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák, Žižka, Matějíček, Horák, Řezníček, Urbanec – Říčka, Holík, Bukarts – Kubiš, Maruna, Ondráček – Veselý, Vlach, Čachotský – Sýkora, Cibák, Šťastný. Trenéři: Vlach a Jurík.
HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Skrbek, Jaroměřský, Valenta, Staněk, Houdek – Laš, Knotek, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Zeman, Kafka – Holec, Jergl, Kucharczyk. Trenéři: Venera a Tomajko.

Pardubice prohrávaly o tři góy, přesto slaví. Obrat řídil Sýkora

Do Pardubic zavítaly trápící se Vítkovice, které z posledních deseti zápasů vyhrály jen dvakrát. Ostravané však do utkání vstoupili výtečně. Už po šesti minutách hry šli do vedení, když ránu Šticha tečoval před Kristanem Hovorka - 0:1. Pak Hlinka poslal puk Tomimu. jenž propálil Kristana. Po 38 sekundách druhého dějství navíc využil chyby v pardubické rozehrávce a zařídil Vítkovicím tříbrankový náskok. Krátce nato však bombou z mezikruží snížil Čáslava, následně Marcinko pohotově zametl puk do poloprázdné branky Ostravanů, a když na na startu třetí třetiny skóroval v početní výhodě Sýkora a rozjásal pardubické fanoušky - 3:3. Tentýž střelec pak rozhodl i prodloužení a Dynamo dovršilo svůj senzační obrat výhrou za dva body.

Richard Král (trenér Pardubic): „Rád bych pochválil hráče za jejich perfektní přístup, kdy dali do utkání kus srdce. Otočit zápas za stavu 0:3 není vůbec snadné, kór v naší situaci. Od druhé třetiny jsme ale byli lepším týmem. Soupeře jsme přestříleli a srovnali. I když nerad vyzdvihuji jednotlivce, pochvalu si zaslouží druhá formace a hlavně Redenbach se Sýkorou.“

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): „Nepřijeli jsme tady s ustrašenou taktikou a obranou středního pásma. Chtěli jsme hrát aktivní hokej, což se nám hodně dlouho dařilo. Po první brance, kterou jsme inkasovali, jsme se dostali trochu do křeče. Byli jsme ustrašení a zabrždění. Soupeře toho využil a srovnal. Rozhodnout mohla obě mužstva, byly tam tyčky. V prodloužení se štěstí přiklonilo na stranu domácích. Je to škoda, protože za stavu 3:0 jsme věřili, že získáme tři body. Máme bod, před zápasem bychom si řekli, že je dobrý, ale po tomto průběhu je bod málo.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VÍTKOVICE STEEL 4:3 po prodl. (0:2, 2:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Čáslava (Redenbach, Sýkora), 29. Marcinko (Sýkora, Štajnoch), 42. Sýkora (Gregorc, Redenbach), 63. Sýkora (Čáslava) – 7. Hovorka (Štich, Štencel), 14. Tomi (Hlinka), 21. Kucsera (Vandas).
Rozhodčí: Úlehla, Šindler – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:5, navíc Štich (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:31.
Diváci: 7057.
Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Jiří Burger.
HC Dynamo Pardubice: Kristan (21. Maxwell) – Bokroš, Gregorc, Nedbal, Čáslava, Štajnoch, Havlík – Orsava, Nahodil, Rolinek – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Poulíček, Venkrbec, Cetkovský – Rapáč, Kaut, Moučka. Trenéři: Král a Zadina.
HC VÍTKOVICE STEEL: Kantor – Čerešňák, Kudělka, Sloboda, Klok, Kovář, Pastor, Štencel, Štich – Vandas, Kolouch, Kucsera – P. Zdráhal, Burger, Němec – Hovorka, Strapáč, Káňa – Tomi, Hlinka, Húževka. Trenér: Svozil.

Chomutov zabral a srazil Energii. Červenka byl u všech gólů

Chomutovští Piráti potřebovali po třech porážkách za sebou zabrat a ideální příležitost měli na svém ledě proti Karlovým Varům. Ty si ale doma naposledy vyšláply na Mladou Boleslav a špatně nezačali ani na chomutovském stadionu, kde více než půlhodiny drželi bezbrankový stav. Závěr druhé třetiny však patřil domácímu týmu. V čase 35:36 Červenka přihrávkou zpoza branky nabil Skinnerovi, jenž poslal Chomutov do vedení, a zhruba o minutu později využil Rutta přesilovku jak jinak než po nahrávce Červenky - 2:0. Později snížil Rachůnek, ale do prázdné branky přidal třetí gól Pirátů - po asistenci Červenky - Růžička a bylo hotovo.

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Před utkáním jsme nebyli v jednoduché pozici. Prohráli jsme poslední tři zápasy a potýkáme se s marodkou. Chtěli jsme to zastavit. Viděli jsme poslední utkání Karlových Varů doma s Mladou Boleslaví, kde hrály výborně. Rád bych poděkoval všem hráčům za to, jak utkání ubojovali.“

Peter Oremus (asistent trenéra Karlových Varů): „Do spokojenosti máme daleko, absolutně jsme se neudrželi na puku v útočné třetině. Nevytvářeli jsme si žádné šance. Body potřebujeme, ale s tímto výkonem jsme nemohli získat ani jeden. Jsme velmi nespokojení.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 36. Skinner (Červenka), 37. Rutta (Červenka), 60. Růžička (Červenka) – 55. Rachůnek (Marosz, Bičánek).
Rozhodčí: Hribik, Horák – Jindra, Zíka
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:32.
Diváci: 4903.
Nejlepší hráči: Roman Červenka – Rostislav Marosz.
Piráti Chomutov: Čech – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Harant, Dlapa, Mrázek – Ölvecký, Červenka, Hřebejk – Vondrka, Růžička, Květoň – Sklenář, Dušek, Chlouba – Chrpa, Račuk, Hlava. Trenéři: Růžička, Kopřiva a Šťastný.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Gulaši, Benák, Bičánek, Dvořák, Sičák, Rodney, J. Tomeček – Gorčík, Vachovec, Koblasa – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Huna, Bulík, Bartek – Harkabus, Osmík, V. Tomeček. Trenéři: Oremus a Mlejnek.

Mladá Boleslav vynulovala mistrovský Litvínov

Mladoboleslavský výběr se utkal s úřadujícími šampiony z Litvínova, kteří byli nabuzeni vítězstvím nad pražskou Spartou z posledního kola. Chemici nejprve přežili dvě slibné šance domácích, pak sami mohli otevřít střelecký účet večera, jenže Kubát nepřekonal brankáře Růžičku. Zákonitě tak udeřilo na druhé straně, když ve druhé dvacetiminutovce projel s pukem do mezikruží Hyka a chladnokrevně zavěsil. Bruslaři udržovali nejtěsnější možný náskok a 4 sekundy před koncem definitivně přiřkl tři body domácímu výběru gólem do opuštěné branky Vervy mladoboleslavský útočník Musil.

Marian Jelínek (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Viděli jsme urputné utkání. Pokud nepočítám zásah do prázdné branky, vyhráli jsme s jedním vstřeleným gólem, což nikdy není úplně bezpečné. Litvínov byl do konce utkání ve hře a měl šance na vyrovnání. Klíčovým hráčem byl Martin Růžička, jenž podal fantastický výkon, druhým faktorem byla samozřejmě ubráněné oslabení. Za vítězství jsme velmi rádi, prohrát tři střetnutí v řadě, což nám hrozilo, by bylo velmi nepříjemné.“

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Nebyl to z naší strany vůbec špatný zápas. Při hře pět na pět jsme si nějaké šance vytvořili, ale nedokázali jsme je spolu s těmi v početních výhodách proměnit. To je celý problém a důvod, proč jsme prohráli.“

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VERVA LITVÍNOV 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Hyka (Bárta), 60. Musil (Klimenta, Lenc)
Rozhodčí: Hrubý, Lacina – Hynek, Belko.
Vyloučení: 8:7, navíc Kubát (Litvínov) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:28.
Diváci: 3971.
Nejlepší hráči: Martin Růžička – Michael Petrásek.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Stříteský, Voráček, Trončinský, Rýgl, Ovčačík, Kučný – Jarůšek, Klepiš, Pacovský – Látal, Musil, Lenc – Hyka, Urban, Klimenta – Bárta, Hruška, Pabiška – Kubica. Trenéři: Výborný a Jelínek.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula, Sklenička – Lukeš, Duda, Hořava – Trávníček, Hanzl, Martynek – Piroš, Gerhát, Vantuch – Doležal, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Tabulka Tipsport extraligy po 33. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 33 20 5 3 5 115:75 73
2. HC Škoda Plzeň 33 16 4 3 10 109:90 59
3. HC Sparta Praha 31 15 3 6 7 109:90 57
4. Mountfield HK 32 16 2 5 9 90:82 57
5. BK Mladá Boleslav 33 14 4 5 10 97:87 55
6. Piráti Chomutov 33 14 3 6 10 84:85 54
7. HC Olomouc 33 14 3 4 12 74:75 52
8. HC Kometa Brno 32 14 2 3 13 84:77 49
9. PSG Zlín 32 10 4 5 13 70:81 43
10. HC Oceláři Třinec 32 11 3 3 15 77:84 42
11. HC Dynamo Pardubice 33 12 1 1 19 73:93 39
12. HC VÍTKOVICE STEEL 33 10 4 0 19 83:91 38
13. HC Energie Karlovy Vary 33 10 2 1 20 76:103 35
14. HC VERVA Litvínov 33 5 7 2 19 64:88 31

Další program Tipsport extraligy

Úterý 5. ledna – dohrávka 33. kola:

17:00 HC Oceláři Třinec – Mountfield HK

Středa 6. ledna – dohrávka 15. kola:

18:30 HC Sparta Praha – PSG Zlín

Pátek 8. ledna – 34. kolo:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín
18:00 Mountfield HK – HC Škoda Plzeň
18:00 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov
18:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice
18:20 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz