Věřím, že zaskočíme favority, hlásí Faksa před SP. Bude moci frajeřit?

Foto: František Géla, frantisekgela.cz

3. září 2016, 10:00

Jan Šimek

Má za sebou úspěšný rok. Prorazil do NHL, kde zářil zejména v play off. Na jeho spolupráci s Alešem Hemským bylo radost pohledět. Svými výkony si řekl také o pozvánku do reprezentace. Neváhal a přiletěl do Ruska na své první mistrovství světa dospělých. Teď má před sebou mladý útočník Radek Faksa další výzvy. Těší se na Světový pohár a v zámořské NHL by rád zopakoval podobné výkony jako v uplynulé sezoně.

Radku, Světový pohár už klepe na dveře. Už jej vyhlížíte?
Moc se těším, odpočítávám dny do startu. (směje se) Začátek sezony je divný, než se do toho dostanete… Čekají nás tři zápasy před Světovým pohárem a věřím, že budeme připraveni dobře a zaskočíme favority. Na tomhle turnaji má každý dobrý tým. 

Českým tým ale především zámořští experti a novináři považují za outsidera. Na druhou stranu, to pro vás může být výhoda, že?
Určitě. Každý tým má svou sílu. My máme výborné mužstvo a je dobré, že na nás nikdo nevyvíjí tlak. Soupeři nás mohou podcenit. I to se může stát. V hokeji může vyhrát každý. To už je vidět i v NHL. 

Máte zkušenosti z juniorských světových šampionátů, na jaře jste se zúčastnil dospělého mistrovství. Světový pohár stojí asi ještě o level výše, souhlasíte?
Pro mě osobně bude Světový pohár lepší, protože se bude hrát na užším kluzišti. Několik sezon jsem hrál v zámoří a následně přišel do rozjetého turnaje na velké hřiště. Byl to úplně jiný hokej a já se do toho těžko dostával. Každým zápasem jsem se sice cítil líp a líp. Lepší však je, když je člověk týden před mistrovstvím s týmem a může si to osahat. 

Porazit Finsko? Nad Lindellem by mohl frajeřit

Z Dallasu se turnaje zúčastní tři hráči. Aleš Hemský, vy a finský obránce Esa Lindell. Budete jej hecovat?
Ne, to vůbec ne. Nejede Jamie Benn, takže nás tam z Dallasu moc nebude. Navíc s Alešem hrajeme v jednom týmu, takže se nemáme proč popichovat.

Na druhou stranu, pokud byste porazili Finsko, Lindell to pak v kabině Dallasu dostane pěkně sežrat, ne? 
Určitě. Je škoda, že nehrajeme ve stejné skupině, to by bylo super. Byl bych rád, kdybychom postoupili ze skupiny, potkali se s nimi a porazili je. To bych pak mohl frajeřit celou sezonu. (směje se)

„Nemůžete ani na jeden den vypnout, pořád musíte makat. Je tam zdravá konkurence. Nikdo si nohy nepodráží a mě, jako mladého kluka, to stále posouvá dál a dál.“

V létě jste trénoval na ledě rodné Opavy, a pak jste se připravoval společně Frýdkem-Místkem. Jak se vám pracovalo?
Je to super, kluci ve Frýdku mají super trenéry pana Juříka s panem Malíkem. Pan Juřík má zkušenosti s reprezentací a extraligovým hokejem, pan Malík hrál dlouho v NHL. Ví, co a jak. Mají hodně těžké tréninky. Mně osobně se líbí, že dělají věci, na kterých bych chtěl pracovat já sám. Vyhovuje mi to. Je lepší makat s týmem než sám, protože se nejlépe přizpůsobíte tréninku a zátěžovému tempu, které sám nikdy nenatrénujete. 

Na čem konkrétně chcete pracovat?
Vyjetí, změny směrů a podobné věci. Rychlá střelba, tlačit se do branky. Moderní věci, co teď v hokeji letí.

Stihl jste si aspoň chvilku odpočinout nebo navštívit doma známé?
Teď už toho času moc není, ale malý volný čas na návštěvu rodiny a kamarádů se vždy najde. Vídám je jenom v létě, takže se snažím si ho udělat. Nezdá se to, ale je to fakt náročné s cestováním a tréninky. Je toho opravdu dost. 

Zdravá konkurence, kde si nohy nikdo nepodráží

Lidé z Dallasu jsou s vámi v kontaktu? Ptají se, co děláte přes léto?
Měl jsem hovor, jak se mám a jak se cítím. Vesměs to nechávají na hráčích, kteří si můžou připravit, co chtějí. Pro ně je důležité, abychom tam dorazili připraveni. Nikdo nic neříká, je jim to vesměs jedno. 

V NHL se asi nestává, že by někdo dorazil fyzicky zanedbaný…
Tohle určitě nehrozí. Každý ví, jak je dlouhá sezona fyzicky náročná. Odehrajeme hodně zápasů a opravdu nehrozí, že by se někdo fyzicky nepřipravil. To by si nikdo nedovolil. 

„Mám radost, další Čech do týmu! Je fajn, že můžeme pokecat v češtině. Srandičky, ty já mám rád. Jirka je zkušený borec a výborný hokejista. Týmu má hodně co dát.“

Jak v klubu hodnotili vaši premiérovou sezonu v NHL?
Než jsem odjel na mistrovství světa, měli jsme mítink s generálním manažerem a hodnotili minulý ročník. Říkali mi, že mám pokračovat v tom, co jsem dělal. Byli hodně spokojeni. Podobnou sezonu musím zopakovat. 

Tahle slova zahřejí, ne?
Určitě. Jsem rád, že se mnou počítají. Mám pořád nováčkovskou smlouvu, takže mě stále mohou poslat na farmu. Mužstvo je v útoku tak nabité… Nemám nic jistého. Je tam obrovská konkurence. 

Právě tvrdá konkurence vás ale může posunout dál, viďte?
Přesně tak. Nemůžete ani na jeden den vypnout, pořád musíte makat. Je tam zdravá konkurence. Nikdo si nohy nepodráží a mě, jako mladého kluka, to stále posouvá dál a dál, což je super. Pomůže mi to. 

Srandičky, ty já mám rád

V Dallasu vám přibude nový český parťák, klub podepsal smlouvu s Jiřím Hudlerem. Těšíte se na spolupráci?
Mám radost, další Čech do týmu! Je fajn, že můžeme pokecat v češtině. Srandičky, ty já mám rád. (směje se) S Alešem Hemským je to vždycky super. Jirka Hudler je zkušený borec a výborný hokejista. Týmu má hodně co dát. 

Už s vámi vedení Stars hovořilo o ambicích týmu v nové sezoně?
Myslím si, že na to je ještě brzo. Kdybychom v základní části zopakovali loňskou sezonu, bylo by to super. Máme skvělý tým a ty nejvyšší ambice, ale stát se může cokoliv. V naší konferenci jsou velmi kvalitní mužstva, ale cíle máme opravdu nejvyšší. Bez toho bych tam ani nemusel chodit.

Příprava národního mužstva odstartuje v pondělí 5. září, kdy se na ledě O2 arény uskuteční první trénink. Sledovat ho můžete ŽIVĚ od 10:30 na Hokejka TV.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz