Velký obrat odpálil radost Pirátů. V semifinále jsou i obhájci z Liberce

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Po první třetině se zdálo, že si hokejisté Třince vynutí sedmý zápas. V šestém čtvrtfinále Generali play off získali hosté náskok dvou branek, jenže během prostředního dějství o něj přišli. A domácí pak dokonali velký obrat, který je poslal na oběžnou dráhu radosti a oslav. Piráti po úspěchu v předkole slaví historický postup do semifinále. Stejný úspěch naplnili Bílí Tygři z Liberce, kteří v Plzni vybojovali šestou výhru a postupují. V boji o finále vyzvou obhájci titulu právě Chomutov.

Piráti doma rozhodli, mají historické semifinále 

Nádherná série napsala další parádní představení. Piráti minule padli v prodloužení a na ledě Třince propásli první mečbol, start šesté bitvy měl lepší soupeř. Svěřence trenérů Kýhose a Muchy poslal do vedení Jakub Petružálek, ve 12. minutě ale srovnal z přesilovky Dávid Skokan. jenomže Oceláři byli aktivnější a efektivnější, do konce úvodního dějství přidali další dvě trefy.

Danielovi Rákosovi a Martinu Adamskému stačilo 17 vteřin, oba skórovali v 17. minutě a dali svému týmu zajímavý náskok. Ovšem v play off není nikdy nic definitivní, nezdolní Piráti po pauze zabrali a dokázali vyrovnat. Ve 29. minutě nejprve snížil obránce Jaroslav Mrázek, když už se zdálo, že prostřední třetina jinou branku nepřinese, rozjásal vyprodanou SD Arénu znovu Dávid Skokan. Slovenský útočník vyrovnal 11 vteřin před druhou sirénou.

A záhy po startu třetí dvacetiminutovky Piráti dokonali senzační obrat. Rozhodčí trestali faul Galvase, v početní výhodě poslal domácí do vedení Michal Poletín, který pohotově tečoval střelu Flemminga. Oceláři inkasovali tři branky za sebou, navíc pak hráli další oslabení. Přesto bojovali, snažili se o vyrovnání. Ovšem domácí bojovníci dostali pořádnou dávku sebevědomí a energie, nejtěsnější náskok si už ukrást nenechali. Při třinecké hře bez brankáře potvrdil chomutovskou radost Jan Rutta. Čtyři předchozí zápasy rozhodovala prodloužení, tentokrát nikoli. Piráti slaví čtvrtý triumf a historický postup do semifinále, po parádní jízdě v předkole jsou mezi čtyřmi nejlepšími týmy Generali play off!

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): "Věděli jsme, že nás doma čeká zase těžké utkání. Třinec hraje dobře, je silný a má výborné hráče dopředu i beky, co chtějí útočit. Bohužel jsme udělali chyby a dostali góly, zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Od druhé třetiny jsme si jen řekli, že to trochu otevřeme. S tím, že buď dostaneme hodně, nebo na soupeře trochu zatlačíme. Gól na 2:3 nás trochu postrčil. Myslím, že rozhodující gól zápasu byl, kdy to tam vzal Dávid Skokan jejich hráči a 11 vteřin před koncem druhé třetiny vyrovnal na 3:3. Na tým jsem hrozně pyšný, musím před klukama smeknout klobouk."

Vladimír Kýhos (trenér Třince): "Myslím, že jsme si ten zápas prohráli sami. Hlavně v prostřední části, kdy jsme za stavu 3:1 a pak i 3:2 měli celkem čtyři samostatné nájezdy. Myslím, že kdybychom je proměnili a dali z nich třeba alespoň dva góly, tak jsme odskočili a zápas vyhráli. Domácí pak srovnali, z mého pohledu to byl také rozhodující moment, když jsme dostali při naší přesilovce gól na 3:3. Bylo by daleko lepší jít do šaten za stavu 3:2, což se nestalo. Vyřazení není nic veselého, člověk je z toho samozřejmě smutný, protože jsme chtěli dokázat daleko víc, ale je to sport. Nedá se nic dělat."

PIRÁTI CHOMUTOV – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:3 (1:3, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Skokan (V. Růžička, Kämpf), 29. Mrázek (Raška), 40. Skokan, 44. Poletín (Flemming, Huml), 59. Rutta – 10. Petružálek (Netík, Kreps), 17. Rákos (Krajíček, Kreps), 17. Adamský (Kane).
Rozhodčí: Bulanov (Rusko), Hradil – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 6:8, navíc Marosz (Třinec) na 10 minut.
Využití: 2:0.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 25:33.
Diváci: 5250.
Nejlepší hráči: Dávid Skokan – Jakub Petružálek.
Konečný stav série: 4:2.
Piráti Chomutov: Laco – Rutta, Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Dlapa – Skokan, Huml, Tomica – Vondrka, Růžička, Sklenář – Raška, Kämpf, Koblasa – Kaše, Šťovíček, Poletín – Lauko. Trenéři: Růžička st., Martínek a Šťastný. 
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Krajíček, M. Doudera, Nosek, L. Galvas, Hrabal, Jank – Petružálek, Kreps, Rákos – Martin Růžička, Marosz, Dravecký – Netík, Kane, Adamský – Hrňa, Jašek, Cienciala.. Trenéři: Kýhos a Mucha.

Nadějný start Plzni nestačil, postup patří Liberci

V pátém utkání překvapili a Liberci sebrali postupové oslavy, hokejisté Plzně se poté pokoušeli vybojovat rozhodující sedmou bitvu. Začali dobře, celkem třikrát vedli, ovšem povedený start nakonec Škodě nestačili. Obhájci titulu totiž zabrali, měli velmi přesnou koncovku a dokráčeli za postupovým triumfem.

Nicméně svěřenci trenérů Straky, Vlasáka, Čiháka a Hanzlíka zaslouží pochvalu. Po velkolepé dřině v předkole s Vítkovicemi sváděli šest dramatických duelů s lídrem základní části. Poslední utkání zahájili domácí dobře, po první třetině vedli o gól díky trefám obránců Čerešňáka s Kadlecem a šilhali po dalším skalpu favorita.

Ovšem hosté dokázali pokaždé odpovědět. Svoji první branku v play off zaznamenal nováček Dlouhý, ve druhém dějství mířili za Machovského útočníci Radivojevič, Ordoš a Bartovič. Další zásah přidal po druhé přestávce Vantuch, který společně s plzeňským bekem tečoval střelu Jánošíka. A Bílí Tygři vykročili za postupem. Naději Plzně lehce rozfoukalo snížení Lva při hře domácích bez brankáře, leč ačkoli Škoda dřela, na víc už nedosáhla. Sezona pro ni tedy končí, tým trenérů Pešána a Mlejnka se příští týden pustí do semifinálového soupeření s Chomutovem.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): "Podařil se nám začátek, vedli jsme, ale chtělo to odskočit na rozdíl dvou gólů, pak by se zápas vyvíjel jinak. Soupeř nás vždycky dotáhl a potom šel i do vedení. Dnes jsme odvedli skvělý výkon, ovšem soupeř vytěžil z maličkostí góly. Chci klukům strašně moc poděkovat, v sezoně jsme byli čtrnáctí, prali jsme se o desítku, podařilo se nám postoupit do play off. Měli jsme hodně opravdu těžkých zápasů, na psychiku to byl nápor, nakonec jsme i přes dvě prohry přešli před předkolo. Narazili jsme na nejtěžšího soupeře, chtěli jsme je potrápit. Čelili jsme se vztyčenou hlavou, obětavě a bojovně. Na kluky jsme hrdí, soupeři přeju, aby to dotáhl daleko.“

Filip Pešán (trenér Liberce): "Se vším všudy jsme Plzni vrátili výsledek předchozího utkání. Do zápasu jsme vstoupili velice bojácně, Plzně byl plný led, se štěstím jsme ten začátek ustáli. Naštěstí jsme potom byli efektivní, stejně tak byla Plzeň u nás doma v předchozím duelu. Z minima střel jsme vstřelili maximální počet branek. Potom jsme hru stáhli na pár hráčů, ale hráli jsme i obětavě a urputně. Nepouštěli jsme domácí do tlaku, který přišel až v závěru utkání, ale Ján Lašák nás podržel v postupové náladě. Musím pochválit domácí tým, který odehrál fantastickou sérii.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:5 (2:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Čerešňák (T. Svoboda, Kratěna), 20. P. Kadlec (Stach, Kratěna), 26. Preisinger (Schleiss, Kvasnička), 58. Lev (Čerešňák) – 14. A. Dlouhý (Vantuch, Bližňák), 23. Radivojevič (Bližňák, Lakatoš), 31. Ordoš (Pyrochta, Vantuch), 33. Bartovič (Ševc, Bližňák), 42. Vantuch (Jánošík, Vitásek).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:23.
Diváci: 7536.
Nejlepší hráči: David Kvasnička – Mário Bližňák.
Konečný stav série: 2:4.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Kadlec, Němeček, Čerešňák, Kvasnička, Sklenička, Pulpán – Indrák, Kratěna, T. Svoboda – Lev, Stach, D. Kubalík – Schleiss, Preisinger, M. Procházka – Hrnka, Kracík, Koreis. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Hanzlík.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner – Valský, Jelínek, Krenželok – Ordoš, Lakatoš, Radivojevič – Stránský, Mikyska, Bartovič – A. Dlouhý, Bližňák, Vantuch. Trenéři: Pešán a Mlejnek. 

Úvodní program semifinále Generali play off

Středa 29. března – 1. zápas:
17:20 Mountfield HK – HC Kometa Brno (ČT sport)

Čtvrtek 30. března – 2. zápas:
17:20 Mountfield HK – HC Kometa Brno (ČT sport)

Pátek 31. března – 1. zápas:
17:20 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov (ČT sport)

Sobota 1. dubna – 2. zápas:
17:20 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov (ČT sport)

Neděle 2. dubna – 3. zápas:
17:20 HC Kometa Brno – Mountfield  HK (ČT sport)

Pondělí 3. dubna – 4. zápas:
17:20 HC Kometa Brno – Mountfield  HK (ČT sport)

Úterý 4. dubna – 3. zápas:
17:20 Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

Středa 5. dubna – 4. zápas:
17:20 Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz