Vedení slovenské reprezentace zareagovalo na špatné výsledky z MS, Hanlon u týmu končí

18. května 2011, 9:25

Jan Vacek

Dlouho se o tom v kuloárech hovořilo, nyní je to definitivní. U slovenského národního týmu končí trenér Glen Hanlon (na snímku). Výkonný výbor Slovenského svazu ledního hokeje o tom rozhodl na svém středečním zasedání. Důvodem je především mizerný výsledek na domácím světovém šampionátu, na kterém Slováci propadli a nakonec se neprobojovali ani do čtvrtfinále. Nástupce Glena Hanlona, který na slovenské střídačce vydržel pouhý rok, bude znám po červnovém kongresu.

Glen Hanlon měl s vedením slovenské reprezentace platný kontrakt do roku 2014, kdy se konají olympijské hry v ruské Soči. Nyní však předčasně končí. Kanadskému odborníkovi zlomily vaz nepřesvědčivé výsledky na nedávném šampionátu v Bratislavě a Košicích. Na něm Slováci toužili po velkém úspěchu, složili velice silný tým.

Ze zámoří dorazily všechny posily včetně Mariána Hossy, Mariána Gáboríka či Lubomíra Višňovského. Ani to však našim východním sousedům nestačilo. Tým pod vedením zámořského kouče zvládl pouze utkání se slabými Slovinci a Dány, na domácím turnaji se nakonec neprobojoval ani do čtvrtfinále.

Jen několik dní po skončení šampionátu se výkonný výbor Slovenského svazu ledního hokeje rozhodl Hanlona odvolat. "Po vyslechnutí zprávy a následné diskusi jsme se rozhodli s panem Halonem ukončit spolupráci," informoval slovenská média člen výkonného výboru Ján Filc.

Hanlon byl do funkce hlavního kouče slovenského národního týmu jmenován před rokem, vedení slovenského hokejového svazu nyní přiznalo svou chybu. "Asi je to tak, když nyní toho stejného člověka odvoláváme," připustil šéf svazu Juraj Široký. O tom, že Hanlon u mužstva po propadáku na šampionátu skončí, že začalo na Slovensku hovořit ještě v jeho průběhu. Samotný kouč se viny za mizerný výsledek nezříkal.

"Je to největší zklamání v mé dosavadní trenéřské kariéře. Vydali jsme ze sebe však maximum, všichni jsme tvrdě pracovali. Chtěli jsme uspět, až do konce jsme doufali, že se to podaří," prohlásil někdejší kouč běloruského národního týmu po porážce s Finskem, která Slovákům sebrala i poslední naděje na účast ve čtvrfinále. Ohledně své budoucnosti však zůstával Hanlon v klidu.

"Odvolání není pro trenéra nic příjemného, ale určitě to není tak, že bych nyní neustále přemýšlel o své budoucnosti. Mám rád svou práci i Slovensko. Tuhle nabídku jsem přijal jako výzvu, není to ale můj první úvazek. Snažím se při své práci odvádět maximum," uvedl tehdy kanadský odborník. Při své slovenské misi však neuspěl. Během dvou šampionátů ani jednou se svým týmem neprošel do čtvrtfinále.

Odvolání je tak logickým vyústěním celé situace. Z devíti členého výkonného výboru hlasovali pro setrvání Hanlona u mužstva pouze předseda Juraj Široký a Robert Mráz. "Je jasné, že důvodem bylo umístění Slovenska na domácím šampionátu. Odcházím domů za rodinou, musím si trochu oddychnout. Dost možná se vrátím do Kanady," řekl slovenským novinářům. Jméno nového trenéra slovenské reprezentace by mělo být známo po červnovém kongresu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz