Ve Finsku chci navázat na Tenkráta, Broše a další, říká komeťák Koblížek

Foto: eliteprospects.com

Dřív to byli Petr Tenkrát, Viktor Ujčík, Ivan Huml a spousta dalších. Teď českou kolonii v Kärpätu Oulu drží už jen osmnáctiletý útočník Radek Koblížek, který se v rámci Ligy mistrů představil ve Vítkovicích, kde za vydatné podpory rodiny a kamarádů zapsal premiérový bod v profesionálním hokeji. "Zahrát si doma Ligu mistrů? Parádní pocit. Tím spíše, že jsme vyhráli. Myslím, že tolik diváků jako já tady nikdo neměl," směje se mladík v rozhovoru pro hokej.cz.

"Přijela skoro celá rodina. Naši, děda. Volala mi taky spousta kamarádů. Přišli se na mě podívat nejen známí kluci z Ostravy, ale dokonce i z Mladé Boleslavi," prozrazuje Radek Koblížek. Ten se nakonec na vítovickém ledě málem nepředstavil. "Jako jedinému se mi zatoulaly věci, takže jsem nebyl ani v pondělí na ledě. Naštěstí mi to ještě večer přivezli, ale byl jsem trošku nervózní. Zrovna mně, když jedu domů, se ztratí věci. Ale naštěstí to dobře dopadlo," líčí.

Do Oulu se Koblížek vydal už v patnácti letech a začátky pro něj byly velmi složité. "Bydlel jsem sám, musel si vařit, uklízet. Byl to pro mě skok, ale zvládl jsem to. Rodiče za mnou hodně jezdili a děda tam strávil dokonce měsíc, takže ten první rok jsem i díky nim nějak zvládl. Pak jsem si už zvykl a bylo to v pohodě," hlásí talentovaný útočník, který svého rozhodnutí nelituje. "Jsem rád, že jsem do Finska odešel. Věřím, že mě to hokejově dost posunulo," potvrzuje.

"Tenkrát, Broš, Huml a další? V Oulu to jsou velká jména. Lidé na ně pořád vzpomínají a mluví o nich, jací to byli dobří hráči a skvělí lidé."

Dosud působil převážně v juniorském týmu Kärpätu, v jehož dresu loni zapsal skvělých 53 bodů. "Je to strašně rychlá soutěž. Hodně se bruslí, hraje přímočaře do brány. Trošku takový kanadský styl," popisuje Koblížek, který se v blízkosti polárního kruhu upsal na další dvě sezony. "Už jsem podepsal smlouvu s áčkem. Bojuju o to, abych se udržel v kádru." Za první tým sehrál zatím jen jeden zápas finské nejvyšší soutěže a rád by v novém ročníku přidal další starty.

A navázal tak na českou kolonii ve finském klubu. "Tady mají Čechy rádi, za posledních deset až patnáct let tady pokaždé aspoň jednoho měli. Asi jsme oblíbení. Já jsem rád, že teď držím zdejší českou kolonii já. Snad budu úspěšně navazovat na to, co tady předvedli Tenkrát, Broš, Huml a další. Oni mi ukázali nějakou cestu a já se je snažím napodobit. V Oulu jsou to velká jména, lidé na ně pořád vzpomínají a mluví o nich, jací to byli dobří hráči a skvělí lidé," říká.

V zimě máme skoro pořád tmu. Je to náročné, člověk se pak cítí unavený

Ještě na jaře v Oulu působil také Ivan Huml, který však po sezoně zvolil přesun do Chomutova. "Bavili jsme se, bylo super si s někým pokecat česky. Ale teď je tam ještě Zdeněk Sedlák, ročník 2000. Bydlí hned nade mnou, takže spolu taky nějaký čas trávíme." A co dělá ve volných chvílích? "Moc jich není. Ale když ano, tak se snažím relaxovat. Hodně se dívám na seriály, zajdeme do kina, do města, nebo hraju hry na playstationu," jmenuje osmnáctiletý talent.

Zvyknout si musel také na tradiční severskou tmu. "Oulu je zrovna hodně na severu, takže tmu máme v zimě skoro pořád. Je to náročné. Jdete na zimák, je tma, jdete ze zimáku, je tma. Člověk se pak cítí takový unavený, ale musíte to zvládnout. O to je pak krásnější léto, kdy je zase skoro pořád světlo," culí se Koblížek, který dost bojuje s finštinou. "Studuju dálkově v Česku, takže se finsky nikde neučím. Už trošku rozumím, ale neumím mluvit, jenom pár slov."

MS dvacítek v Kanadě? Budu dělat všechno pro to, abych se tam dostal

Jeho hlavním cílem pro blížící se sezonu je probojovat se do kádru reprezentační dvacítky na MS v Kanadě. "Hraje se v Torontu a Montrealu, takže to bude skvělý turnaj. Budu dělat všechno pro to, abych se tam dostal a udělal úspěch." Ve Vítkovicích byl dokonce na očích reprezentačnímu trenérovi Jakubu Petrovi. "Bavili jsme se před zápasem. Říkal hlavně, ať nehraju dobře, jinak mě tam nevezme. Myslím, že jsem nehrál špatně," culí se brněnský odchovanec.

Už když odcházel na sever Evropy, loučil se mistrovským titulem v kategorii mladšího dorostu. Na Kometu tak má dobré vzpomínky. "Stále jí fandím. Jsou tam kluci, které znám, takže sleduju hlavně juniorku a áčko. Pořád jsem svým způsobem komeťák, mám to v sobě. Hrál jsem v Brně nějakou dobu, tak mi ten klub přirostl k srdci a držím mu pěsti," zakončuje Koblížek, který se v Kärpätu chystá už na čtvrtou sezonu. Bude stejně úspěšná jako ty předchozí?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz