<

Varaďa po finském testu: Kluky jsme dostali z depky, odveta byla parádní

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Po úvodních brněnských duelech se Švýcary absolvovala reprezentační dvacítka minulý týden dvě utkání ve Finsku. Byla jako den a noc: hokejisté nejprve padli 3:9, načež silného soka zdolali 5:1. "Závěr prvního utkání se nám nepovedl, v odvetě ale kluci podali týmový výkon a zahráli parádně," konstatuje hlavní kouč Václav Varaďa.

V porovnání s předchozími zápasy se Švýcarskem doznal kádr juniorské reprezentace několika změn. Mladí Češi vyrazili na sever Evropy k mnohem těžším bitvám. Ta úvodní skončila vysokou porážkou. "Po výsledku 3:9 se mi to nehodnotí snadno. První třetinu jsme vyhráli 2:1, když se nám podařilo využít dvě přesilovky, ale od poloviny utkání jsme nehráli hokej, jaký bychom chtěli," vrací se k porážce Varaďa.

Nadějně rozjetý duel se proměnil v debakl. "Podepsaly se určité chyby i nešťastné odrazy kotoučů, inkasovali jsme některé laciné branky. Taková porážka samozřejmě mrzí." Odveta následovala hned druhý den, trenérský štáb svěřencům zdůraznil některé podstatné věci. "Rozebrali jsme to, ve druhém utkání jsme předvedli týmový výkon, který korunoval vynikající brankář Patera," dodává kouč.

Sestřih prvního zápasu

Když se za krátkým pobytem ve Finsku ohlíží celkově, dvacítka získala v těžkých utkáních další zkušenosti. A trenéři viděli v akci další uchazeče o mistrovství světa. "Sestavu jsme trošku změnili, byli s námi například Martin Nečas a Martin Kaut. Pro nás hodně fajn, že jsme je mohli využít. Věřím, že i kluci to brali stejně. Po delší době byli zase se svojí partou ročníku 1999. Jejich kariéry sice budou pokračovat jinde, oba odcházejí z Česka. Ale reprezentovat jednoznačně chtějí," kvituje hlavní trenér.

Junioři narazili na silného protivníka, i tahle skutečnost je cenná. "Finové se chystali na World Junior Showcase, kde tento týden hrají také týmy Kanady, Ameriky a Švédska. Zápasy s námi pro ně byly nominační, šli do toho naplno. V sestavě nasadili některé hráče z CHL. I ty, kteří už mají podepsáno v NHL, nebo byli vybráni v prvním kole draftu. Utkání měla vysokou úroveň," připomíná.

Cení si toho, že po vysoké prohře jeho tým zabral. "Se čtyřmi ze šesti třetin můžeme být spokojeni. Samozřejmě, po prvním utkání tam bylo dost věcí negativních. Ale kluky jsme dostali z depky, odveta pak byla parádní. Tým se zmátořil a zahrál podle představ." Dvacítka si teď dá krátkou pauzu, do akce půjde znovu koncem srpna, kdy ji čeká turnaj čtyř zemí ve Švédsku.

Sestřih druhého zápasu

"Při akci ve Finsku jsem mluvil s hráči ze zámořských klubů, aby si posunuli odlety a my je mohli využít ještě v dalším turnaji," říká Varaďa na adresu krajánků ze Severní Ameriky. V dalším průběhu sezony už je pak trenéři uvidí až na závěrečném kempu před šampionátem. "V nominaci plánujeme určité změny. Chtěli bychom zařadit další kluky, kteří hráli předtím proti Švýcarsku, případně hráče, jimž vyšla úvodní akce devatenáctky," doplňuje.

Dvacítka nechala za zády první čtyři zápasy sezony, trenéři mají o svěřencích jasné představy. "Základ ročníku 1999 je daný, můžeme ho doplnit někým z mladší skupiny hráčů. A třeba i z ročníku 2001, pokud na to bude mít. Všechny kandidáty samozřejmě sledujeme, nikdo nemá zavřené dveře. Pokud si o to některý hráč řekne, příležitost dostane," vzkazuje Varaďa závěrem.

Utkání dvacítky ve finském Vierumäki

FINSKO – ČESKO 9:3 (1:2, 4:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 7. Nyman (Kakko, Koskenkorva), 25. Talvitie (Honka, Seppälä), 26. Maansaari (Jokinen, Engberg), 30. Jokinen (Engberg), 31. Talvitie (Klemetti), 47. Laaksonen (Nyman, Pajuniemi), 48. Jokinen (Engberg, Utunen), 55. Pajuniemi (Kotkaniemi, Kakko), 58. Pajuniemi (Nyman) – 17. Nečas (Safin, Buchtela), 18. Kern (Mikyska, Zábranský), 48. Plášek (Nečas, Kaut).

FINSKO "20" – ČESKO "20" 1:5 (0:2, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 60. Klemetti (Tanus, Honka) – 8. Buchtela (Jeník, Kern), 19. Bukač (Nečas, Kaut), 26. Jeník (Hrabík), 35. Kern (Safin, Buchtela), 39. Blümel.

Foto: Twitter Leijonat

Česko reprezentovali

Brankáři:
Jiří Patera (Cedar Rapids, USHL), Jakub Škarek (Lahti, Finsko).

Obránci:
Libor Zábranský (Kelowna, WHL), Ondřej Buchtela (Litoměřice), Jan Bednář (Liberec), Matyáš Zelingr (Kladno), Radim Šalda (Hradec Králové), Dalimil Mikyska (Kometa Brno), Daniel Bukač (Brandon, WHL).

Útočníci:
Martin Nečas, Karel Plášek (oba Kometa Brno), Matěj Blümel (Waterloo, USHL), Ostap Safin (Saint John, QMJHL), Kryštof Hrabík, Jan Jeník (oba Liberec), Jakub Navrátil (Přerov), Jan Hladonik, Michal Kvasnica (oba Třinec), Jan Kern (Dubuque, USHL), Marek Škvrně (Kelowna, WHL), Martin Kaut (Pardubice), Jaroslav Dvořák (Hradec Králové).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Václav Varaďa
Asistent trenéra: Aleš Krátoška
Trenér brankářů: Radek Jirátko
Videotrenér: Lukáš Lotko
Lékař: MUDr. Jaroslav Chomič
Kustod: Jan Vejvoda
Kustod/masér: Václav Vejvoda
Fyzioterapeut: Martin Výtisk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz