<

V šesté pětce to na MS nevypadalo, říká Zohorna. Promění v Moskvě sen?

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

4. května 2016, 15:00

Václav Jáchim

Někteří čeští reprezentanti měli místo pro šampionát jisté, jiní naopak nevěděli, na čem jsou. Tohle každý dobře vycítí, i když se nikde nemluví ani nepíše o tom, jak se věci přesně mají. Jedním z hráčů na hraně byl před úterním zúžením nominace Tomáš Zohorna (na snímku). Útočník ruského Chabarovsku sám sobě připouštěl i možnost, že pojede domů. "Cítil jsem, že to nemusí vyjít. O to větší mám teď radost," konstatuje spokojeně.

Někdejší hokejista Pardubic byl jedním ze tří českých hokejistů, kteří během dubnové a květnové přípravy absolvovali všech devět utkání. Podobný zápřah potkal ještě Tomáše Kundrátka a Martina Zaťoviče. Nicméně tahle skutečnost samozřejmě nebyla v nominačním soupeření rozhodující. Jakmile skončil duel s Kanadou, a trenéři přišli do kabiny oznámit konečný verdikt, Zohornovi se tajil dech. Pak z něj všechno spadlo. "Strašně velká radost!" popisuje. "Trošku jsem to nečekal, musím říci, že mě to potěšilo. Od minulého týdne jsem se cítil na hraně," přiznává.

Po utkáních proti Švédům ve Znojmě se škrty v kádru nekonaly. Následně vypadl nemocný Milan Gulaš, přesto musel ještě jeden útočník z kola ven. "Když jsem v neděli po příjezdu do Prahy viděl, že jsem v šesté pětce, tak jsem si uvědomil, že to asi není úplně jasné. Na mistrovství to úplně nevypadalo. Ale v mužstvu jsem zůstal, což je samozřejmě skvělé," reaguje. Trenér Vůjtek připustil, že minimálně jeden útočník si letenku do Moskvy uhrál proti javorovým listům. Nejmenoval, ale třeba to byl právě Zohorna.

Hokejista Chabarovsku naskočil s Jarůškem a Kousalem, tahle formace si nevedla vůbec špatně. A Zohorna byl proti zámořským hvězdám vidět. "Řekl jsem si, že i kdybych měl skončit, tak proti Kanadě nechám na ledě všechno. Myslím, že se zápas docela povedl a naše lajna zahrála slušně," říká. Původně byl připraven na nejhorší, ovšem na pražský sraz jel s tím, že se domů hned tak nevrátí. "Zabaleno jsme museli mít všichni. Dopředu," usměje se. Teď už je v ruské metropoli společně s ostatními, k šampionátu má hodně blízko.

Důrazný bojovník sahal po premiérové účasti už před dvěma lety. Zohorna byl tehdy mezistátním nováčkem, ovšem hrál výborně. Dokonce natolik, že kouč Růžička zařadil jeho jméno do předběžné konečné soupisky. Ale nakonec bylo všechno jinak, Zohorna se na Švédských hrách totiž zranil. "Tehdy jsem o tom nějak nepřemýšlel. Přišlo to a na šampionát jet nemohl. Dostal jsem se z toho. Teď byla jiná situace, jiný trenér. Nijak jsem se k tomu nevracel," připomíná.

Vyhráno však není. Do Ruska odjelo 15 útočníků, jeden se do týmu nevejde. "Jsem v širší nominaci a teď záleží na trenérech, jakou mají představu. Komu dají šanci," hlásí. Sám téma příliš neřeší. Bude trénovat a poctivě makat, víc ovlivnit nemůže. "Vždycky je důležité, v jaké situaci dotyčný hráč na turnaj jede. Já jsem v pozici, kdy budu v Moskvě, ovšem místo v sestavě jisté nemám. Uvidíme, jak to bude vypadat. Pro mě z toho vyplývá jediné - být připravený a čekat na šanci, abych si splnil sen," dodává.

Coby hráč ruské Kontinentální ligy dobře ví, co národní tým ve východní zemi čeká. Moskva hostí šampionát po devíti letech, bylo v průběhu sezony znát, že se chystá velká sportovní akce? "Abych řekl pravdu, my tam byli dvakrát a nijak jsem to nepostřehl. Od té doby už utekly čtyři měsíce, celkem dlouhá doba. Ještě tím moc nežili, teď to bude určitě jiné." Nepochybuje o tom, že akce bude hokejovou zemi zajímat. "Jo, lidé stoprocentně přijdou. Asi je lepší,  že se šampionát hraje právě tam než třeba někde v Americe nebo v Kanadě." Sám si letos od Ruska neodpočine. "Vychází to všechno tak, že tam trávím hodně času," usměje se.

Na druhou stranu má díky tomu výhodu v tom, že dopředu věděl, co ho čeká. Ale tohle platí o celé české reprezentaci. Svěřenci trenéra Vůjtka v prosinci poznali Park legend, tedy novou moderní stavbu, kde v pátek šampionát odstartuje. Na turnaji Channell One Cup se Češi prosadili proti Švédům i Rusům a celý podnik Euro Hockey Tour ovládli. "Hrálo se mi tam dobře. Aréna je hezká, nová. když přijde hodně lidí, bude určitě pěkná atmosféra. A jestli má hala nějaké kouzlo pro český nároďák? Uvidíme. Je pravda, že jsme tam v prosinci dvakrát vyhráli. Tak doufám, že to bude platit i nadále," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz