V 18 letech nejužitečnějším hráčem MS? Zázrak Laine přepisoval historii

Foto: Michal Eger

23. května 2016, 7:45

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Ovečkin, Dacjuk, Koivu, Jokinen, Panarin, Šipačjov, Nyquist, či snad Hall? Ale kdepak! Nejužitečnějším hráčem letošního MS v Moskvě a Petrohradu se stal talentovaný Fin Patrik Laine, ten při své premiérové účasti na šampionátu nasbíral jen těžko uvěřitelných dvanáct bodů, když k sedmi gólům přidal pět asistencí. To všechno navrch v pouhých osmnácti letech, což se předtím nikomu jinému nepovedlo.

Na přelomu roku patřil k hlavním tahounům zlaté finské dvacítky a na své výkony navázal také v seniorské kategorii. Patrik Laine se debutu na šampionátu nezalekl, vlétl do něj jako uragán a už po dvou utkáních nasbíral šest bodů, čímž překonal 26 let starý rekord Jaromíra Jágra, jenž v osmnácti letech zapsal pět bodů za tři branky a dvě nahrávky. Finský talent své rekordní číslo ještě několikrát vylepšil a jeho jízda se zastavila až na dvanácti bodech.

I díky němu Finové odjížděli z ruské metropole se stříbrnými medailemi na krku. A jeho přínos pro tým ocenili také novináři a direktoriát turnaje. Rodák z finského Tampere se stal v Moskvě a Petrohradu nejužitečnějším hráčem šampionátu, navíc byl zvolen nejlepším útočníkem akce a figuroval v all star týmu turnaje. Svými výkony zkrátka uchvátil všechny fanoušky, a nejen je. Slova uznání si osmnáctiletá hvězdička vysloužila rovněž od spoluhráčů.

"Jsem ohromený z toho, jak hraje. Je skvělé, že ho máme. Nabral už hodně sebevědomí poté, co zjistil, že věci, které umí, fungují i na této úrovni," prozrazuje jeho spoluhráč Jussi Jokinen. "Je mu osmnáct let a hraje na dost vysoké úrovni. Je neuvěřitelné vidět na vlastní oči, jak moc je ve svém věku dobrý. Pro tohle ani nejsou slova," doplňuje brankář Mikko Koskinen, jenž se stal nejlepším gólmanem právě skončeného MS v Moskvě a Petrohradu.

Ale zpátky k finské hvězdě, která měla být dvojkou letošního dratu, jenže na mistrovství světa svého hlavního konkurenta Austona Matthewse předčila. Laine má za sebou vynikající sezonu, během níž slavil titul juniorského mistra světa, v domácí soutěži se radoval s Tapparou a navíc obdržel Cenu Jariho Kurriho pro nejužitečnějšího hráče play off. Teď přidal další porci ocenění a všichni mu předpovídají super budoucnost. Roste nový Gretzky či Jágr?

Individuální ocenění MS v Rusku

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje

Brankář: Mikko Koskinen (Finsko)
Obránce: Michael Matheson (Kanada)
Útočník: Patrik Laine (Finsko)

All-star tým podle novinářů

Brankář: Mikko Koskinen (Finsko)
Obránci: Nikita Zajcev (Rusko), Michael Matheson (Kanada)
Útočníci: Patrik Laine, Mikael Granlund (oba Finsko), Vadim Šipačjov (Rusko)
Nejužitečnější hráč (MVP): Patrik Laine (Finsko)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz