Užívám si každý den, říká Frk. Na jeho dělovku už si soupeři dávají pozor

Foto: Instagram Martin Frk

21. října 2017, 16:20

Martin Zíta

Dlouho pro něj mezi nejlepšími nebylo místo. Martin Frk si na první zápas v dresu Detroitu Red Wings musel počkat dlouhých pět let od momentu, kdy si jej vybrali ve druhém kole draftu. „Nevím, jak dlouho tady vydržím, proto si užívám každý den," říká český útočník.

Tři roky v kanadské juniorce a další čtyři na farmách v AHL a ECHL. Martin Frk si své místo mezi smetánkou NHL vydřel a pohled na jeho kariéru připomíná známé rčení o tom, kdo si počká. „Pět let jsem čekal, než jsem si oblékl dres Red Wings a užívám si každý den. Ne každý z nich je dobrý, ale bez špatných by dobré být nemohly. Každý den si to jdu na zimák užít, protože nevím, jak dlouho tady budu," řekl na druhé straně Atlantiku naší spolupracovnici Ivaně Paulové.

Frk si místo v hlavním týmu Red Wings vybojoval během povedeného předsezonního kempu a v úvodu sezony trenérském štábu ukazuje, že nešlo o náhodu. Po osmi zápasech má na svém kontě čtyři body za tři góly a jednu asistenci. Jako v posledních třech letech v AHL i tentokrát v jeho statistikách převažují trefy do černého.

Právě přesná muška je Frkovou největší předností. Pověsti o tvrdosti jeho střelby už tak trochu žijí vlastním životem. „Všiml jsem si, že už se mnou v přesilovce jednou někdo celou dobu stál. Sice je to pro mě v ten moment těžší, ale zase se otevírá druhá strana hřiště. V NHL je ale všechno rychlejší, uvidíme, jak moc se ke střelbě dostanu. Musím se z toho snažit těžit maximum," Frk však vzápětí dodává, že do hloubky se o své střelecké schopnosti nezajímal. „Slyším to už i v šatně a dělají si ze mě trochu srandu, ale nikdy jsem to neměřil."

Přestože rodák z Pelhřimova musel na premiéru v dresu Detroitu řádku let počkat, nešlo o jeho první představení v NHL. Přes listinu volných hráčů se v minulé sezoně mihl v Carolině, aby si ho za měsíc taktéž přes waiver list zpátky vzali Red Wings.

„Jsem moc rád, že jsem u Hurricanes mohl být. Každý den jsem se naučil něco nového. Vždycky jsem ale chtěl nastoupit v dresu týmu, který mě draftoval. V létě jsem se už s přítelkyní a agentem rozhodoval, jestli ještě s Detroitem prodloužím, nebo se vrátím do Evropy. Jsem rád, že jsem se rozhodl, jak jsem se rozhodl. Každý den, kdy můžu přes hlavu přetáhnout dres Red Wings, je pro mě výjimečný," popsal svou zvláštní, jak ji sám nazval, cestu do detroitské šatny.

V dresu Hurricanes Frk naskočil do dvou utkání a potkal se také s kamarádem Andrejem Nestrašilem – dalším dlouholetým čekatelem na listině nadějných hráčů Detroitu Red Wings. Nestrašil už letos válí v KHL, Frk tak je se svým letním tréninkovým parťákem a carolinským spolubydlícím ve spojení už jen po telefonu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz