Útok Sparty? Kometa má také skvělý, říká Němec. Těší se na parádní bitvy

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

13. března 2017, 10:40

Václav Jáchim

Bitva metropolí, duel velkých rivalů, kteří proti sobě jedou vždycky na maximum. Čtvrtfinále mezi Spartou a Kometou má při vší úctě k dalším sériím největší náboj. V paměti zůstávají vzpomínky na předchozí vyřazovací klání, teď aktéři napíší další pokračování. "Zápasy Sparty s Kometou bývaly vždycky velké, nepochybuju, že to teď bude stejné. Oni se připravovali na nás, my na ně. Už se hrozně těšíme, až to vypukne," povídá brněnský zadák Ondřej Němec (na snímku).

Tenhle duel se původně očekával nejdřív v semifinále. Sparta před sezonou patřila k největším favoritům, Kometa výrazně posílila kádr a luxusně jí vyšel podzim. Pak už to tak slavné nebylo, až v utkání 51. kola si Brňané zajistili přímý postup do čtvrtfinále po skalpu Chomutova. A záhy se potvrdilo, že narazí právě na Pražany. "Takhle to vyšlo, nijak jsme to neřešili. Oba týmy mají kvalitu, očekávám vyrovnanou sérii. Bude to hodně těžké, náročné. A věřím, že pro fanoušky zajímavé," hlásí mistr světa 2010.

Spartu jsme rozebírali. Víme, kde by mohla mít slabiny

Bilanci mají lepší sparťané, ze čtyř vzájemných zápasů letošní sezony vyhrála Kometa pouze ten první. Ale základní část je minulostí, tohle v play off rozhodovat nebude. "Přesně tak. Každý ví, že má Sparta velmi dobrý tým. Hlavně skvělý útok. Hlinka, Vrána, Pech a další to v soutěži potvrzovali. Ale naše ofenziva je také výborná, možná je ještě o něco výš. Erat, Zaťovič a další, to jsou rovněž výjimeční hráči," konstatuje.

Oba soupeři na tom byli v uplynulých dnech podobně.  Na start série si museli trošku počkat, což ne každému hráči vyhovuje. Němec ovšem přijímá tuhle skutečnost s nadhledem. "Tak to prostě je. Dali jsme si krátký odpočinek a pak začali trénovat, všechno směřovalo ke Spartě. Totéž dělal soupeř, teď jdeme na to. Osobně jsem to měl jako jiní, už jsme se moc těšil, až to vypukne," hlásí. Co by mělo na protivníka platit? "Spartu jsme samozřejmě rozebírali, proběhla analýza. Víme, kde by mohli mít slabiny. Potřebujeme zachytit začátek, hrát agresivně a pozorně," naznačuje.

Brňané měli slabší druhou polovinu základní části i vzhledem ke zdravotním potížím mnoha opor. Marodka se postupně vyprazdňuje, ještě v základní části naskočil Erat, teď by měli jít do hry i Krejčík, Zaťovič a další. Bude Kometa kompletní? "K tomu mi nepřísluší se vyjadřovat, zdravotní stav se v play off veřejně neřeší. Ale věřím, že budeme v plné síle. Play off je pro každého obrovskou motivací, máme těžkého soupeře, ale pevně doufám, že to čtvrtfinále zvládneme. A postoupíme," připomíná.

Play off se Lvem nebo MS 2015, to bylo něco neskutečného

Soupeření se Spartou bude pro zkušeného obránce docela pikantní. Nejen že ho loni lákal pražský klub do služeb, v O2 aréně sehrál Němec v minulosti parádní zápasy. Na tuhle halu má do konce života krásné vzpomínky. "To je pravda, play off se Lvem nebo mistrovství světa 2015, to bylo něco neskutečného. V aréně se mi vždycky hrálo dobře. Pokud je vyprodáno, nebo velká návštěva, jsou zápasy pro každého hráče něčím mimořádným. Věřím, že atmosféra čtvrtfinále teď bude vynikající. Co vím, chystá se nás podpořit spousta našich fanoušků. Bud to velké," tuší.

A odvety v Brně? Tam to bude úplné peklo! "Jo, kapacitu máme menší než v Praze, ale kulisa bude úžasná. Proti Spartě bych potřeboval víc lístků než obvykle, zájem byl velký. Okolí tím docela žije," usměje se. První dvě bitvy ale absolvují hráči Komety v hlavním městě. Směr Praha vyrazili už včera, dnes od 18:30 startuje první zápas. Až Němec vybruslí na led, uvidíte v jeho obličeji rašit vousy. "Ty k play off patří automaticky. Ale není to jen o tom, že se neholíte. Každý má své rituály, jsme v nejdůležitější fázi sezony. Všichni vím, o co jde."

Odchovanec třebíčského hokeje se do extraligového play off vrací po osmi letech. Na jaře 2010 hrál ještě za karlovarskou Energii, ale nikoli ve vyřazovacích bojích, poté válel KHL za Čerepovec, Lva, Atlant nebo CSKA Moskva. Památné souboje v dresu pražského Lva absolvoval s velkým kamarádem Petrem Vránou, jenž nyní stojí na opačné straně barikády. "Četl jsem, co Havran říkal před sérií. Že jsme se zatím nehecovali. Tak jsem mu napsal. Ale zatím se neozval," směje se. Ví, že na legrácky teď nebude čas. "Jasně, jde o všechno. Chceme jednoznačně uspět, musím udělat maximum. Jak jsem řekl, Sparta je silná, ale já věřím, že ji vyřadíme," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz