Útočník Kanko se vrátil do Havířova, jako zkušený hráč i začínající kouč

Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz

28. května 2015, 11:51

Adam Bagar

Nejen v elitní tuzemské soutěži v těchto dnech naplno proudí zajímavé hráčské přesuny, které můžeme spatřit také v první lize. Po roce stráveném v ŽIlině se do Havířova vrátil útočník Petr Kanko, který má za sebou dokonce deset startů v zámořské NHL či účast na MS osmnáctek a dvacítek. K tomu všemu mu letos přibude i zkušenost s trénováním, nově v AZetu působí jako asistent trenéra mladšch dorostenců. "Zatím se učím," líčí Kanko na klubovém webu Havířova.

Petr Kanko měl našlápnuto na hvězdnou kariéru. Ze Sparty odešel už v sedmnácti letech do zámořské OHL, kde sbíral body jako houby po dešti. A když ho na draftu 2002 získalo Los Angeles už jako 66. hráče v pořadí, nikdo se nemohl divit. Hráč s čichem na góly brzy dostal šanci v nižší AHL a ve svých jednadvaceti letech sehrál dokonce deset utkání v nejlepší lize světa.

Jenže kariéra účastníka světových šampionátů osmnáctek a dvacítek i úspěšného držitele Memorial Cupu šla postupně z kopce. "Něco se zlomilo. Bylo to čistě jen o mé hlavě, takže si za vše můžu sám. Mrzí mě to, ale život jde dále," prozradil před dvěma lety v rozhovoru pro hokej.cz. Už tehdy oblékal dres havířovského AZetu, s nímž se opět po roce dohodl na spolupráci.

Chtěl jsem se vrátit, protože mám v Havířově rodinu a jsem tady doma

"V Žilině mi skončila smlouva a já jsem nechtěl čekat na další nabídku, takže jsem oslovil Havířov. Patrik Rimmel mi řekl, že se můžeme dohodnout, což jsem přivítal. Nic jiného jsem ani nehledal, protože jsem se chtěl vždycky vrátit, mám v Havířově rodinu a jsem tady doma," říká spokojený jednatřicetiletý útočník, který loni v dresu Žiliny zaznamenal 28 bodů s bilancí 15+13.

"Myslím, že to tam je hodně podobné naší první lize. Celky v popředí, jako Košice, by se neztratily ani v naší extralize, ale ostatní týmy jsou podobné jako u nás první liga," má jasno Petr Kanko, který patřil k oblíbencům havířovských fanoušků. Ti ho budou v novém ročníku vídat jak v roli útočníka, tak i trenéra. Nově bude působit u mladších dorostenců jako asistent trenéra.

Mladí hráči mají poslouchat starší, v dnešní době to je pomalu naopak

"Domluvili jsme se tak s Tomášem Potěšilem. Zatím se učím a chtěl bych u hokeje zůstat i do budoucna. Tohle je dobrá průprava. Nemám trenérskou licenci, pomalu zjišťuju, co budu k trénování potřebovat a jsem připraven si poté udělat trenérskou školu," prozrazuje příbramský rodák Petr Kanko. Jeho úkolem bude mimo jiné také mladé kluky lehce usměrnit, což potřebují.

"Myslím si, že jsou dobří a na nás je, abychom je usměrnili. Aby chtěli víc a aby to bylo tak, jak to bývávalo, že mladí hráči poslouchali ty starší. Když staří něco řekli, tak to platilo. V dnešní době to je pomalu naopak. Hlavně by je chtělo nasměrovat k tomu, aby byli jako jeden tým. Uvidíme, jak to půjde," uzavírá bývalý hráč Třince, Litvínova, Znojma nebo Ústí nad Labem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz