Turnaj na Slovensku? Budou Hujerovi, culí se Gut. Růžička na něj nemrkal

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Michal Gut vedl sedmnáctku na reprezentační akci ve Švýcarsku jako kapitán a udržel si stoprocentní úspěšnost. Teď se vydá na Slovensko do Piešťan, kde na turnaji pěti zemí oslaví šestnácté narozeniny. „Vyrazí za mnou celá rodina tranzitem, který si nedávno koupil strejda,“ směje se.

Český výběr v zemi helvétského kříže vyhrál tři vzájemné zápasy s domácím mužstvem v celkovém poměru 15:7, a tak si připsal bezchybný vstup do nového ročníku. „Třikrát jsme vyhráli, takže to byla povedená akce,“ jásá Gut. „Oproti ostatním sezonám byl první zápas dost brzo. Ale měli jsme náročné tréninky, abychom se dostali do tempa. První třetina byla náročná pro každého, když se k tomu přidá i nervozita. Po prvním gólu už bylo všechno v pohodě,“ dodává.

Michal Gut se musel na reprezentační akci sedmáctky vypořádat také s novou rolí, a to posunem z pozice asistenta na kapitána. „Rozhodli to trenéři. Normálně je kapitán Pavel Novák, který ale hraje za osmnáctky a nebyl s námi. Honza Myšák a já jsme byli asistenti, takže jeden z nás musel být kapitán,“ přibližuje mladý útočník.

„Myslel jsem, že bude kapitán Honza, protože je to střelec a už kapitán byl. Trenéři dali tu roli mně a já jsem se s tím musel nějak popasovat,“ přidává Gut. A povedlo se mu to dobře, jelikož dovedl mužstvo ke třem výhrám. „Snažil jsem se na to nemyslet, aby mě to nerozhodilo,“ přiznává. „Nic moc se nezměnilo, jen jsem bral kluky na rozcvičku a povzbuzoval na střídačce, ale to už jsem dělal i jako asistent. Není to zase takový rozdíl. Jenom si jedete podat ruku s rozhodčím,“ směje se. „Je to obrovská čest být kapitán výběru České republiky,“ říká.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Výsledky z Romanshornu – 4:2, 5:2 a 6:3. To je prozatímní vizitka české sedmnáctky. „Myslím, že jsme měli výborný tým. Vždycky se někdo změní, a teď si to sedlo. Byl to jeden z těch lepších týmů, což bylo vidět i na výsledcích,“ upozorňuje Michal Gut.

Mužstvo už tedy může směřovat k neoficiálnímu mistrovství světa v Kanadě, na které by se mělo připravit na turnaji v Piešťanech. „V úterý jedeme na Slovensko na turnaj pěti zemí, kde se popasujeme, a potom v Kanadě na Challenge uvidíme, jak na tom jsme,“ uvědomuje si mladý talent, jenž by mohl navázat na kroky nejlépe draftovaného Piráta v historii.

Jakub Lauko po úspěšném turnaji za oceánem začal hrát za hlavní tým Chomutova, byl draftován a v září bude bojovat o smlouvu v NHL. „Na turnaji v Kanadě všechno začíná, celá cesta do hokejového života. Budou tam všichni skauti, ale já na to nesmím myslet a hrát pořád stejně. Když se budu hokejem bavit, tak to půjde,“ ví tahoun chomutovských týmů akademie a pokračuje, „už teď jsem o cestě za moře přemýšlel, ale myslím, že je ještě spousta času.“

Turnaj pěti zemí začíná ve středu 15. srpna, kdy Češi vyzvou výběr Spojených států amerických. Hned následující den oslaví Michal Gut šestnáctiny. „Narozeniny oslavím v Piešťanech s nároďákem. Hrajeme zrovna se Slovenskem, takže tam vyrazí celá rodina tranzitem, který si nedávno koupil strejda. Budou Hujerovi,“ culí se stále ještě patnáctiletý střelec. „Tam to moc slavit nemůžu, aby nebyl nějaký problém, ale vítězství nebo gól by byly super,“ přeje si hráč narozený v roce 2002.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Michal Gut se ve Švýcarsku potkal v mužstvu s chomutovským spoluhráčem Josefem Koláčkem, jinak tomu nebude ani na Slovensku. „V reprezentaci už nekoukáte, jaké máte spoluhráče. Všichni jsou dobří. Je to krásné, když si zahrajeme chomutovští kluci spolu,“ září rodák z Kadaně, jenž se ale v brzkém věku přesunul do většího města.

Právě za Piráty loni odehrál skvostnou sezonu, kterou strávil napůl ve starším a mladším dorostu. „Hodnocení mám tak padesát na padesát. Se staršákem nám to nevyšlo a s mladšákem jsme došli daleko, což nikdo nečekal, takže to bylo lepší,“ uvádí Gut. „Ze začátku jsem hrál za obě kategorie, ale potom jsem většinou nastupoval za staršák, jelikož se v mladšáku podařilo nahnat pár bodů,“ doplňuje podrobnosti.

Michal Gut odehrál 23 zápasů za mladší dorost a zapsal 41 kanadských bodů za 20 gólů a 21 přesných přihrávek. I ve starším dorostu získal více než bod na utkání, jelikož během 33 střetnutí nasázel 19 branek a přidal 21 asistencí. „S osobním výkonem jsem spokojený, byla to určitě nejúspěšnější sezona. Nečekal jsem, že bych mohl být ve starším dorostu jedním z vůdců, který bude mít tolik bodů. V mladším dorostu ode mě každý očekával, že budu bodovat a lídr,“ říká.

Takže odehrál nejlepší ročník. „Byla to dobrá sezona, ale doufám, že přijde ještě lepší,“ věří forvard sázející na rychlost. „Plus byla reprezentace, se kterou jsem objel všechny kempy. Je to obrovská čest. Od trenérů v reprezentaci už cítím, že mi věří. I z tohoto pohledu to byla určitě nejlepší sezona,“ připojuje.

Foto: Kateřina Kundertová, piratichomutov.cz

Jako se cesta po turnajích reprezentace otevřela Jakubu Laukovi, stejně by tomu mohlo být i u Michala Guta, pro něhož je působení pod Vladimírem Růžičkou jednou z dalších hokejových met. „Dal jsem si za cíl, abych se podíval minimálně na tréninky áčka. Kouknout se mezi kluky, jako jsou Ivan Huml nebo Štěpán Lukeš, se kterým jsme rodina. To by bylo neskutečné,“ libuje si.

A nemá k tomu daleko, kdyby se sešlo několik okolností, dveře pro první tréninky i starty v A-týmu by byly otevřené. „Pan Růžička s námi chodí na většinu ranních tréninků a kouká na nás. Všechno se vyvine podle toho, jak dobře začnu sezonu a případně, jestli odejde Kuba Lauko. I kdyby neodešel a někdo se zranil, máme všichni z juniorky šanci nakouknout do áčka,“ líčí Gut, který zatím na první náznaky od hlavního kouče čeká. „Na ledě mi radil. Je to obrovská čest, když hráč, který vyhrál Nagano, s vámi mluví. Je to něco neskutečného. Ještě na mě ale nemrkal nebo něco podobného,“ kření se.

Přijede Vladimír Růžička a všichni dřou o trošku více… „Doufám, že se snaží všichni stejně. A nemaká se jenom v momentě, kdy přijde pan Růžička. Všichni jsou tišší a bojí se ho. Mělo by to být takhle u všech trenérů, ale on je ten z áčka, neskutečný hráč, takže mají všichni obrovský respekt. Všichni se ohlíží, jestli na ně zrovna kouká. Myslím, že to v jiných klubech není, aby chodil hlavní trenér na juniorku,“ rozpovídává se účastník reprezentačních akcí.

Michal Gut se připravoval pod svými kmenovými kouči, což vedlo ke zlepšení testů celého mužstva. „Pan Kočí objížděl všechny kondiční v okolí. Myslím, že jsme připravení nejlépe, jak jsme mohli být, což ukázaly všechny testy. Na ledě se cítím nejlépe, jak jsem se kdy cítil. I se mi podařilo něco nabrat. Pan Kočí udělal letní přípravu opravdu dobře,“ chválí bývalého univerzála z NHL.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„První týden jsem nebyl, protože jsme měli s nároďákem kemp v Třemošné. Když jsem přijel, už měla celá příprava svůj řád. Každý den jsme měli tréninky na něco určené – na běhání, na starty nebo posilovna. To se potom opakovalo, abychom si na to zvykli. Teď už se jenom udržujeme, děláme taktické věci a soustředíme se více na led,“ prochází celý vývoj letní dřiny mimo mantinely.

Kromě Davida Kočího a Jana Brychty se k týmu připojil asistent z A-týmu Pirátů Jan Šťastný, který bude přímou spojkou. „Pan Šťastný, který trénuje A-tým, chce udělat podobnou taktiku, aby to pro nás nebyl takový skok, kdybychom naskočili k hlavnímu týmu. Bude dobrá obrana, ale chci vyhrávat na víc gólů než 1:0,“ přeje si rozený střelec.

Jako kadaňský odchovanec si ještě patnáctiletý útočník nemohl nevšimnout nejasné situace, která momentálně kolem Trhačů panuje. „Dění v Kadani sleduju. Trošku vím, co se tam děje. Doufám, že tam hokej zůstane. Mrzí mě, když všichni okolo říkají, že Kadaň skončí a už se nevrátí,“ uzavírá Michal Gut.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz