Trošku jsme se zbláznili, mrzí Pláška. S Američany jdeme vyhrát! hlásí Lauko

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Nejraději by si nafackovali, někteří byli ještě dlouho po utkání vzteky bez sebe. Čeští hokejisté dobře věděli, že v zápase proti Švédsku sami tak trochu darovali soupeři cestu za vítězstvím. Ano, mladíci Tre Kronor jsou silní, jenže pokud by domácí junioři makali celý zápas odpovědně, rozhodně by se nenarodil debakl 3:7. "Výsledek je možná až krutý. Se Švédy jsme půlku zápasu hráli vyrovnaný hokej, ale pak jsme se trošku zbláznili a na deset minut to úplně vypustili," mrzí Karla Pláška (na snímku).

Vlasatý útočník cítí velké zklamání. "My si góly dali skoro sami. Ani nevím, co to jako bylo," kroutí hlavou. Sám se střelecky prosadil dvakrát, což by jindy byla příjemná záležitost. Jenomže tentokrát Pláškovi tenhle osobní počin nijak zvlášť nechutnal. "Před prvním gólem udělal Švéd chybu na modré čáře, jel jsem sám na bránu. Dal jsem blafák do forhendu. A ten druhý? Šťastně se ke mně odrazil puk, střílel jsem do prázdné brány," popisuje oba momenty.

Nutno přiznat, že vstup do utkání měli Češi kvalitní. Hráli aktivně, nebáli se. na nic nečekali. Sami se snažili nutit soupeře k chybám poctivým forčekingem a dohráváním soubojů. Náskok po Pláškově brance sice do první pauzy zmizel, ale když vyrovnal z přesilovky Jeník, Švédové nebyli v klidu. Leč pak následovala pasáž duelu, která rozhodla. "Druhá třetina, to byla hrůza. Celkově, od všech," povídá rázně Jakub Lauko. "Kdybychom vydrželi 60 minut jako první polovinu zápasu, věřím, že uděláme aspoň bod. Ale my měli výpadky. Takhle se to hrát nedá!" láteří.

Osmnáctka nezastavila švédský stroj. O play off bude hrát s Američany »

Útočník chomutovských Pirátů se snažil, co mohl. Několikrát zabral, hrnul se do útočné třetiny, za každou cenu chtěl skórovat a něco s vývojem zápasu udělat. Nicméně osmnáctku nesrážely jen chyby, nýbrž i zbytečné fauly. "Skoro všichni jsme byli frustrovaní. Beru to na sebe, také jsem tam vymýšlel blbosti. Tohle se nesmí stávat! Je třeba vydržet v plné koncentraci celý zápas," uvědomuje si hokejista, který má z české reprezentace na kontě nejvíc startů v extralize dospělých.

Porážka štvala i Libora Zábranského. Bek Komety viděl příčiny nezdaru ve stejné rovině jako spoluhráči. "Prohráli jsme, bohužel. Ale musíme najít i kladné věci, abychom se dobře připravili na zápas s Amerikou," povídá. "První a třetí třetinu jsme se soupeřem drželi krok. I když oni vedli a utkání možná částečně dohrávali, troufnu si říci, že jsme byli chvilkami i lepší. Měli jsme hodně přesilovek, které jsme nesehráli vůbec špatně." Zároveň oceňuje kvality soupeřů. "Největší problémy nám dělal asi jejich pohyb. Švédové výborně bruslí. Když je jejich obránce poslední na modré, tak si dovolí kličku, ať se děje, co se děje."

David Bruk sportovně přiznává: Švédové byli lepší

Coby kapitán se snažil ostatní burcovat i za velmi nepříznivého stavu. Po dvou třetinách svítil na ukazateli skóre hrozivý poměr 2:6 a celé to smrdělo pořádným debaklem. "Řekli jsme si, že nás ve středu čeká důležité utkání. Že do toho půjdeme naplno, abychom odehráli dobrou třetinu a připravili se na Američany," upozorňuje Zábranský. Ano, duel proti USA rozhodne, jestli letošní Memoriál Ivana Hlinky skončí pro domácí výběr úspěchem či nikoli. Není na co čekat, play off si zajistí jedině vítěz. "Nikdy se nedá odhadnout, jak bude zápas vypadat. Ale víme, že pokud budeme hrát jako první nebo třetí třetinu se Švédy, máme velkou šanci Spojené státy porazit," připomíná Jakub Lauko.

Recept zní na první pohled banálně jednoduše: "Musíme hrát se stoprocentním nasazením. A také dodržovat systém, který máme," dodává. Junioři čelí zátěži tří utkání ve třech dnech, protivníci jsou na tom ovšem podobně. Únava se násobí, sil ubývá. Ve středu večer se pojede na krev! "Potřebujeme se dobře vyspat, ráno bude rozbruslení, proběhne také rozbor hry soupeře. A půjdeme na Američany!" velí Karel Plášek. Zámořští mladíci v úterý odpoledne horko těžko udolali Švýcary 2:1, tým ze země Helvétského kříže nastřelil ve třetí třetině tyčku a sahal po prodloužení. Američané se zdají být hratelní, Češi to dobře vědí. "Určitě! Půjdeme zápas vyhrát!" slibuje za celý tým Jakub Lauko.

Karel Plášek: Po třiceti minutách jsme se zbláznili

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz