Trenérská změna u třineckých Ocelářů: končí Kýhos, nahradí ho Varaďa?

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

5. dubna 2017, 18:00

Václav Jáchim

Po základní části skončili na druhém místě, jenže v play off hokejisté Třince neuspěli. Oceláři vypadli ve čtvrtfinále po šesti zápasech s Chomutovem, pro ambiciózní klub šlo o nedostatečný výsledek. Daly se tudíž očekávat změny. Trenér Vladimír Kýhos (na snímku) byl sice připraven dodržet ještě rok smlouvy, nicméně nakonec se tak nestane. Vedení klubu kouče odvolalo, jeho nástupce zatím není znám. Spekuluje se, že by štafetu mohl převzít Václav Varaďa, aktuálně hlavní trenér reprezentační osmnáctky.

Představitelé třineckého klubu zatím uvedli, že jednání o novém kouči probíhají. Potvrzen je ale Kýhosův odchod. Po společné schůzce s vedením Ocelářů byl zkušený kouč odvolán. "I přes druhé místo po základní části a tím i zajištění účasti v příštím ročníku Champions Hockey League je výsledek v play off s tak silným týmem, jaký jsme měli, brán jako velké zklamání. Chomutov jsme v šesti čtvrtfinálových zápasech neporazili ani jednou v řádné hrací době," uvedl prezident Ján Móder.

Kýhos přišel do třinecké organizace loni v létě poté, co ukončil působení v hradeckém Mountfieldu. Zkušený trenér nahradil Jiřího Dopitu, Oceláře měl nasměrovat do horních pater tabulky. Povedlo se, jenomže před Vánocemi došlo na kontroverzi s Jiřím Polanským, jenž následně z klubu odešel do švýcarského Oltenu. Třinecký tým možná i vzhledem k tomu posléze vypadl z role, sbíral horší výsledky. Kupříkladu na Spartě nakoupil nedůstojných dvanáct branek.

Situaci mohlo zachránit play off, leč nestalo se. Ambiciózní Třinec skončil ve čtvrtfinále. "Přiznám se, že vyřazení pro mě bylo obrovským zklamáním. Následně jsem připravil pro vedení klubu hodnotící zprávu o uplynulé sezoně a na společné - a chtěl bych zdůraznit kultivované schůzce - jsme došli po vzájemné dohodě k závěru, že se naše cesty rozejdou,“ potvrdil klubovým stránkám Vladimír Kýhos.

Jeho nástupcem by mohl být Václav Varaďa, patří údajně mezi žhavé kandidáty. Někdejší třinecký útočník, dvojnásobný mistr světa a dlouholetý hráč NHL se nyní coby hlavní kouč chystá na mistrovství světa osmnáctek. Jméno nového šéfa střídačky oznámí vedení třineckého klubu v horizontu několika dnů až týdnů. "Aktuálně uvažujeme nad čtyřmi variantami. S některými vytipovanými adepty už proběhla i první jednání. Osobně bych si přál, abychom jméno nového kouče zveřejnili nejpozději se začátkem letní přípravy. Ta by měla začít podle původního plánu 2. května," řekl sportovní ředitel Jan Peterek.

Ten bude finalizovat hledání nového kouče. Peterek, jenž do pozice sportovního ředitele nastoupil v prosinci, povede také jednání s ohledem na budování kádru a změny v něm. Oceláři chtějí dát větší prostor mladším hráčům, kteří v minulých letech zůstávali možná až zbytečně stranou. V klubu je kam sáhnout, třinečtí junioři loni získali mistrovský titul (vedl je právě Varaďa), letos brali po sérií s Plzní stříbro. "S dosavadní prací Jana Peterka jsme plně spokojeni. Líbí se nám jeho vize, že by chtěl mnohem víc zapojovat do A týmu mladé hráče. Chceme, aby talentovaní hokejisté jednou hráli v našem dresu ve WERK ARENĚ, ne aby končili v jiných klubech jen proto, že u nás doma nedostanou v kategorii dospělých šanci," uzavřel viceprezident Jan Czudek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz