Trenér Hadamczik bude u reprezentace dál spolupracovat s Palečkem, po pěti letech se vrací Musil

19. června 2013, 11:10

Václav Jáchim

Po mistrovství světa ve Švédsku, které pro český hokej neskončilo úspěchem, dostal trenér Alois Hadamczik od členů výkonného výboru za úkol doplnit realizační tým o dalšího asistenta, jenž by měl mj. dostatek zkušeností s působením v NHL. Hlavní kouč národního týmu zareagoval a do zbraně povolal bývalého kolegu Františka Musila. Mistr světa 1985 už s Hadamczikem spolupracoval v období 2006-08, nyní se po pěti letech znovu vrací k elitnímu výběru. Změnu na dnešním zasedání potvrdil výkonný výbor hokejového svazu.

Alois Hadamczik bude mít v olympijské sezoně dva asistenty. Nadále pokračuje Josef Paleček, jenž tuto funkci zastával stejně jako Musil v letech 2006-08 a znovu do ní nastoupil po boku Hadamczika od léta 2010. František Musil v posledních letech pracoval jako evropský skaut Edmontonu, předtím se osmačtyřicetiletý kouč věnoval také mládeži v Jihlavě i za Atlantikem.

"O Frantovi jsem uvažoval už před loňskou sezonou, protože jsem věděl, že nás pak bude čekat olympijský rok, pro který bychom rádi posílili realizační tým. Jenže tehdy jsme nevěděli, jestli Musil bude moci k národnímu týmu nastoupit vzhledem ke svým povinnostem," připomněl po jednání výkonného výboru Hadamczik.

Letos se hlavní kouč k záměru vrátil. Po světovém šampionátu obdržel od vedení svazu doporučení, aby byl trenérský štáb rozšířen, Hadamczik už tehdy mimo jiné zmínil chuť spolupracovat právě s Musilem. "Budu s ním mluvit, zatím nechci předbíhat. Všechno potvrdíme na červnovém výkonném výboru," říkal tehdy. Teď je jasno. Musil s po dvou jednáních s Hadamczikem nabídku přijal, pohromadě je stejná trojice trenérů, která společně vedla národní tým na mistrovstvích světa 2006 až 2008. Stávající druhý asistent Jan Procházka se vrací do pozice videokouče.

Musil se jako bývalý vynikající obránce může zaměřit na defenzivu elitního výběru, v minulosti hrával 14 sezon NHL za Minnesotu, Calgary, Ottawu a Edmonton, tudíž má blízko k českým reprezentantům ze slavné soutěže. Navíc dlouhodobě vyhledává talenty pro Edmontonu, dokonale zná české i zahraniční hokejisty, má o nich vynikající přehled. Na jeho přínos spoléhá i Hadamczik. "Vždycky se do týmu bere dobře člověk, s nímž jste už spolupracovali. A kterého dobře znáte," potvrdil hlavní kouč.

František Musil jako trenér zatím nepůsobil v domácí nejvyšší soutěži ani v jiné zahraniční lize. Má zkušenosti s vedením mladých nadějí, v roce 2009 dělal asistenta Marku Sýkorovi u reprezentační osmnáctky na mistrovství světa ve Spojených státech. Předtím tři roky působil v trenérském štábu elitního národního týmu, největší úspěch zaznamenal jako Hadamczikův asistent na šampionátu v Rize 2006, kde se čeští hokejisté stali vicemistry světa.

Hadamczik potvrdil, že Musil byl pro něj první variantou. "Musel jsem počkat, až Franta přiletí ze zámoří. Řekli jsme si navzájem představy, Věřil jsem, že by naší spolupráci mohl zabránit jedině Edmonton, kde Musil působí. Ale to se nestalo," uvedl hlavní kouč. Příchod staronového asistenta ovlivnily i olympijské hry v Soči. "Víme, že tým bude z velké části tvořen hokejisty NHL. Nemusíme čekat na to, kdo nepůjde do play off, nebo z něj vypadne," připomněl Hadamczik.

Hlavní kouč aktuálně připomněl, že se během letních měsíců uskuteční krátký třídenní kemp kandidátů startu na olympijských hrách v Soči. Soustředění by se mělo konat v polovině července - patrně v Pardubicích, Prostějově nebo v Kravařích. "S hráči probíhá kontakt. Víme, že tady někteří nebudou. Je však prakticky nemožné najít termín, který by vyhovoval všem," uzavřel Hadamczik s tím, že kempu se zúčastní zhruba 20 hráčů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz