Trenér Alois Hadamczik zůstává u reprezentace, s vedením svazu uzavřel dvouletou smlouvu

5. června 2006, 14:30

Václav Jáchim

Dohady a spekulace jsou u konce, národní tým povede v příští sezoně nadále hlavní kouč Alois Hadamczik. Na pondělním zasedání výkonného výboru hokejového svazu byl úspěšný trenér jednomyslně potvrzen ve funkci, Hadamczik uzavřel novou dvouletou smlouvu. Předseda svazu Vratislav Kulhánek nedávno oznámil, že zvažuje zavedení jiného modelu, kdy by na každé akci vedl elitní výběr jiný kouč. Jenže Hadamczikovy úspěchy na olympiádě i mistrovství světa převážily a vydatně přispěly k tomu, že přednost dostane koncepční práce. Ke změně na trenérské pozici tedy nedošlo, patrně budou pokračovat i oba dosavadní asistenti Josef Paleček a František Musil.

Jednání výkonného výboru začalo v prostorách svazu dopoledne, jenže Alois Hadamczik přišel na řadu až ve dvě hodiny po obědě. Už ráno se kouč sešel na krátké schůzce s předsedou Vratislavem Kulhánkem. "Vysvětlili jsme si některé věci a já naznačil, proč mám zájem jen o dvouletou smlouvu. Jde o koncepční práci, čeká nás přestavba kádru. Rádi bychom zapojili mladé hráče. To všechno vyžaduje čas," vysvětlil Hadamczik.

Dvacet minut před třetí už bylo jasno. Alois Hadamczik opustil zasedání výkonného výboru s úsměvem. Jako vítěz. "Přednesl jsem hodnotící zprávu za mistrovství světa. Členové výkonného výboru pak rozhodli, že budu pokračovat. Jsem samozřejmě spokojený," kvitoval s povděkem.

Když se podívá zpátky, může si mnout ruce. Na olympijských hrách skončil Hadamczikův výběr třetí, z mistrovství světa přivezl stříbrné medaile. Minulá sezona byla pro národní tým bezpochyby úspěšná. Přesto se ale vyrojily spekulace, jež naznačovaly, že může na postu hlavního trenéra národního týmu dojít ke změnám.

Případně se hovořilo o tom, že Hadamczikovi bude nabídnuta znovu jen roční smlouva se stejně dlouhou následnou opcí. "Dozvěděl jsem se o tom od redaktora Sportu. V pondělí ráno jsem se tedy ptal předsedy Kulhánka a vysvětlil mu, aby to zvážil. On to pak výkonnému výboru přednesl, já jen členy výkonného výboru seznámil s hodnotící zprávou. Potom jsem řekl svou představu. A členového výkonného výboru rozhodli, co bude dál," popsal Hadamczik.

Naznačil, že chce pokračovat ve filozofii, na níž vsadil už minulý ročník. "Na olympijské hry jsme vzali mladší hráče Olesze, Bulise, Erata. Mistrovství světa hráli další. Chceme dávat šanci novým hráčům. Čeká nás přestavba kádru a ta se s krátkodobou perspektivou dělá špatně," uvedl. Stále se prý bude držet svého kréda, že nominaci do národního týmu ovlivní výhradně výkony jednotlivců. Nikoli jejich věk či dřívější úspěchy.

Hadamczik prošel během uplynulých dvanácti měsíců různými situacemi. Z olympiády se vrátil coby kouč bronzového týmu, zároveň ale vnímal kritiku, která na jeho adresu mířila. Před mistrovstvím světa šla reprezentace od porážky k porážce, na mistrovství světa ale obdivuhodně zabrala a v omlazeném složení senzačně dokráčela do finále. "K tomu, co bylo, se není třeba vracet. Staly se některé věci, je to pryč. Důležité je něco jiného. Podařilo se mi přesvědčit, že to myslím  s hokejem vážně. A získal jsem zpátky ztracenou důvěru," řekl.

Po olympijských hrách v Turíně byl Hadamczik potvrzen ve funkci jen pro světový šampionát. Záleželo, jak uspěje. Odpověděl druhým místem. "Nechci, abychom bojovali jeden proti druhému. Ale abychom poráželi soupeře jako Rusko, Slovensko, Kanada, Amerika," vysvětlil. Před cestou na jednání do Prahy cítil napětí. "Moc dobře se mi nespalo. Sezona byla hodně těžká, ovšem já se uklidnil už po té satisfakci na mistrovství světa," upozornil.

Věděl, že se nemá za co stydět. "V Rize se vytvořil výborný tým, který udělal výborný výsledek. Záleželo na výkonném výboru, jestli to ocení," uvedl. Byl potěšen, že se dohodl na podmínkách dvouleté smlouvy. "Takhle jsem to chtěl mít," souhlasil. Pokud všechno klapne, měl by Hadamczik znovu pracovat s asistenty Josefem Palečkem a Františkem Musilem. "Uvidíme, jestli Pepovi Palečkovi vyjde vstříc Liberec. Franta Musil odletěl hned po šampionátu do Ameriky, teprve s ním budu hovořit."

Hadamczik nyní vyrazí na dovolenou. "Uzavřel jsem jednu kapitolu, teď mě čeká druhá. Ale ještě předtím si odpočinu. Chtěl bych se zajet mimo jiné podívat na mistrovství světa ve fotbale. Jsem zvědav na tu atmosféru. A také chci vidět Milana Baroše - takové dítě moje," plánuje. Potom začne směřovat myšlenky k první akci nové sezony.

Na přelomu srpna a září se bude hrát v Liberci turnaj Česká pojišťovna Cup. "Projedu si extraligové soupisky. Podívám se, co je nového. Musíme zjistit, kteří hráči odešli, kdo zůstane k dispozici. Základ týmu bude o hráčích z domácí soutěže a z jiných evropských lig. Když se nám podaří získat některé mladé kluky ze zámoří, jenom dobře," reaguje.

Dobře ví, že úspěchy z minulosti už nikoho zajímat nebudou. "Sláva je polní tráva. Foukne vítr a je to pryč," připomněl. Hadamczika čeká období, v němž musí předchozí výsledky potvrdit. "Znovu uděláme maximum, aby byl tým sestaven z výborných hráčů a aby uspěl. To je samozřejmé," uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz