Třebíči pomůže v rozjezdu Svoboda. Vystřílí si návrat do Brna?

V úvodu sezony si za Třebíč zahrál exreprezentant Tomáš Svoboda. Před odchodem do Plzně stihl 13 zápasů s bilancí 3+5. | Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Semifinále, semifinále, semifinále. To jsou výkony Horácké Slavie v předcházejících třech vyřazovacích bojích. Jak je vidno, od doby, co je Třebíč partnerským klubem Komety Brno, patří tým z Vysočiny k prvoligové smetánce. Potvrdí příslušnost k této skupině i letos?

Na přelomu tisíciletí bojovala Horácká Slavia na špici soutěže. Mnozí z fanoušků se již obávali, že zlaté časy tamějšího hokeje jsou nenávratně pryč a další generace už něco podobného nezažijí. Ano, doby, kdy se na zimním stadionu v Třebíči tísnily tisíce diváků, a to i na běžných zápasech, se budou jen těžko opakovat. Nicméně kvalita předváděné hry a výsledky mužstva se těm z let 1998 až 2002 mohou směle rovnat. V mnohém je pak dokonce předčí.

Bude tomu tak i letos? Mohou se fanoušci těšit na další povedenou sezonu?

Konec loňského play off a následující měsíce moc optimistické nebyly. Třebíči se během dobře rozehrané série s Motorem rozpadl kádr, po následném vypadnutí pak vedení klubu na oficiálních stránkách zrušilo diskuzní fórum a oznámilo ukončení spolupráce s několika vlastními odchovanci. Z Horácké Slavie navíc odešel sportovní manažer Kamil Pokorný. Pracovitý funkcionář zamířil do extraligové Komety, kde má po boku Aloise Hadamczika skvělou příležitost své schopnosti nadále rozvíjet.

„Ještě nějaký čas bude trvat, než bude složení týmu definitivní."

Odchod Kamila Pokorného byl pro Třebíč komplikací, což se projevilo v nedostatečné informovanosti fanoušků a pozdních zkouškách hráčů. Zatímco většina mužstev měla dva týdny před startem soutěže své kádry uzavřeny, Horácká Slavia na poslední chvíli hledala hokejisty na doplnění sestavy. Na konci přípravného období se tak do Třebíče přišli ukázat Ján Niko, Luka Petelin, Jakub Pořický, Martin Záhora, Matěj Psota nebo Ladislav Bittner. „Počítali jsme s tím, že v tuto dobu už tady budeme mít hráče z Olomouce a z Komety, ale oba kluby mají teď své problémy a marodky, takže se složení týmu snažíme řešit jinou cestou. Proto bude ještě nějaký čas trvat, než bude jeho složení definitivní," uvedl pro hstrebic.cz Jiří Mička.

Trenéři momentálně nemohou využít služeb marodů Jana Wasserbauera, Jakuba Bartoně a Filipa Krejčiříka. Kvůli zranění v minulém týdnu nenastoupil také Martin Čech. Jak již Jiří Mička naznačil, podobné problémy mají i partnerské kluby Třebíče. Pokud se ale začnou marodky vyprazdňovat, v což všechny zúčastněné strany doufají, a kádr Horácké Slavie se v rámci možností ustálí, bude Třebíč opět hodně nebezpečná.

„Nic pro mě nekončí, na nic jsem nezanevřel. Chci bojovat a vrátit se do Brna."

Start soutěže bude vzhledem k výše popsaným problémům opravdu těžký. Vhod tak přijde výpomoc hvězdného forvarda Tomáše Svobody, jenž se nevměstnal do základní sestavy brněnské Komety. 28letý útočník své střelecké schopnosti prokázal již ve čtvrtečním přípravném duelu, v němž se čtyřmi body (2+2) podílel na porážce jihlavské Dukly. „Dva týdny před sezonou jsou týmy uzavřené, je skoro nemožné se někam jinam dostat, takže budu v Třebíči. Pokud situace přetrvá třeba do října, zkusím něco udělat. Určitě neplánuji odehrát celou sezonu v Třebíči," uvedl ex-reprezentační forvard pro brnensky.denik.cz. „Nic pro mě ale nekončí, na nic jsem nezanevřel. Chci bojovat a vrátit se do Brna," dodal v rozhovoru s Davidem Nekvindou.

Zvládnou bílé hvězdy náročný start? A kdy se k týmu připojí posily z Olomouce a Brna? A kdo to vlastně bude?

Osobnost týmu – Roman Erat

Nikdo z třebíčské kabiny toho ve své kariéře nedokázal tolik jako Roman Erat. Málokdo z nich, pokud vůbec někdo, je však skromnější než on. Šestatřicetiletý forvard je nezpochybnitelným lídrem týmu, který jde svým přístupem příkladem. Nic nevypustí v zápase ani na tréninku.

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Analýza

Brankáři: Karel Vejmelka, jenž byl v létě ze 145. pozice draftován Nashvillem, v prosinci pravděpodobně odletí na juniorské mistrovství světa. Jistě se zúčastní i dalších reprezentačních akcí, mateřské Třebíči tak bude v řadě zápasů chybět. Horácká Slavia zřejmě bude jeho absenci řešit, jak se říká, za pochodu. Vypomoci mohou brněnská dvojka Martin Falter či mladí gólmani Klimeš a Svoboda.

Obránci: I přes odchod Jana Zdráhala, klíčového zadáka uplynulého ročníku, zůstává obrana Horácké Slavie relativně silná. Zásadní je návrat Václava Čejky, který celou loňskou sezonu promarodil. Čejka patří k nejlepším defenzivním zadákům soutěže, jenž neváhá do střely skočit klidně i po hlavě. Pro trenéry zkrátka vysněný hráč. Důležité je setrvání Jakuba Bartoně, 5. nejproduktivnějšího beka předcházejícího ročníku. Ve své úspěšné kariéře bude pokračovat osmatřicetiletý Rostislav Malena, jehož výkony rostou s vypjatostí zápasů. Staronovou tváří je Filip Krejčiřík, posila se zkušenostmi z české a slovenské extraligy. O smlouvu se uchází i Ján Niko s Vojtěchem Šikem. No a pak jsou tu ještě stálice třebíčské sestavy Milan Přibyl a Vlastimil Bilčík. Jakmile se zlepší zdravotní stav Tomáše Dujsíka, zřejmě bude po náročné rekonvalescenci nabírat kondici právě v první lize. Pro Horáckou Slavii je velká škoda, že statný Ondřej Dlapa upřednostnil angažmá v Chomutově. Spekulovalo se i o návratu Tomáše Bartejse, jenž nakonec zamířil do Běloruska.

Útočníci: Užuž se rýsovalo obnovení spolupráce Petra Polodny a Lukáše Havla, nakonec z toho ale sešlo. Angažmá Petra Polodny sice nepadlo, nečekaně však odešel ex-reprezentační forvard Havel. Zkušený kanonýr se rozhodl z rodinných a pracovních důvodů posílit druholigová Žihadla. Návrat do Olomouce si pak vystřílel Matěj Pekr. Třebíč ale příliš smutnit nemusí. Z brněnských mladíků Rašky, Mrázka, Pokorného, Kuska a Zohorny totiž rostou prvotřídní hokejisté. Do Třebíče má vyřízeny střídavé starty také zkušený Jiří Řípa, jenž se loni výraznou měrou podílel na záchraně extraligy v Olomouci. V úvodu ročníku by měl být Třebíči k dispozici již několikrát zmíněný Tomáš Svoboda. Místo Jakuba Čuříka a Jana Křivohlávka, kteří Horáckou Slavii překvapivě opustili, přišli na Vysočinu američtí rychlíci Klecha s Baldwinem a Marek Švec, jenž si výbornými výkony řekl o smlouvu. Ti doplní týmovou kostru z let minulých – Jana Wasserbauera, Davida Dolníčka či Martina Čecha. Další údernou zbraní bude Roman Erat. Navrátilec do mateřského celku se loni blýskl 43 kanadskými body. I letos může atakovat novodobý rekord Lukáše Nahodila, který jich v ročníku 2009/2010 nasbíral ještě o dva více.

Klub: Jiří Mička a Radek Novák jsou trenéři, které může Třebíči leckdo závidět. V kabině rok co rok panuje výborná atmosféra, dá se říci rodinná. I fanoušci Horácké Slavie jsou věrní a nenechají svůj tým ve štychu. Obávají se však, aby se neopakovala situace z minulého play off. 

Soupiska

Brankáři: Karel Vejmelka, Lukáš Klimeš, Dominik Svoboda, Milan Máj*      

Obránci: Jakub Bartoň*, Rostislav Malena*, Vlastimil Bilčík*, Filip Krejčiřík, Václav Čejka, Milan Přibyl*, Jakub Šaur*, Vojtěch Šik, Ján Niko

Útočníci: Tomáš Svoboda, Radim Zohorna, David Dolníček*, Roman Erat*, Petr Polodna*, Adam Raška, Petr Mrázek, Silvester Kusko, Dominik Pokorný, Jiří Řípa, Martin Čech*, Jan Wasserbauer*, Marcel Juráň*, Charles Baldwin, Dakota Klecha, Marek Švec, Jiří Roupec, Filip Beneš*, Luka Petelin, Matěj Psota, Ladislav Bittner

* hráči označení hvězdičkou mají s klubem uzavřené smlouvy a figurují na oficiální soupisce

Přestupy

příchody: Tomáš Svoboda (Brno), Dakota Klecha (Ferris State Univ., NCAA), Charles Baldwin (Knoxville, SPHL), Dominik Svoboda (Jihlava), Filip Krejčiřík (Skalica), Vojtěch Šik (Sokolov), Radim Zohorna (Brno), Petr Polodna (Jastrzebie, POL), Marek Švec (Sokolov), Luka Petelin (Žilina)

odchody: Lukáš Havel (M. Budějovice), Jan Zdráhal (Pardubice), Matěj Pekr (Olomouc), Michal Vodný (Olomouc), Lukáš Dusík (Havl. Brod), Václav Jaroš (M. Budějovice), Jiří Peroutka (M. Budějovice), Jakub Čuřík (Prostějov), Lukáš Králík (Polonia, POL), Jan Křivohlávek (Ústí n/L), Lukáš Paták (M. Budějovice)

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Koho sledovat? Radim Zohorna
Devatenáctiletého forvarda na ledě jen tak nepřehlédnete, vždyť měří 198 centimetrů a váží rovný metrák! Radima Zohornu, kmenového hráče Komety, rozhodně sledujte. Říká se o něm, že má největší talent ze všech bratrů Zohornových. A že jsou Hynek i Tomáš skvělí hokejisté!

Citelný odchod – Matěj Pekr
Třebíči bude chybět jak Matěj Pekr, tak i obránce Jan Zdráhal či obávaný kanonýr Lukáš Havel. Pekr i Havel byli typově podobní útočníci, oba s nesmírně šikovnýma rukama a jedinečným citem pro hru. Říci, kdo bude chybět více, je jako určit, zda bylo dříve vejce, nebo slepice.

Trenéři – Jiří Mička a Radek Novák
Realizační tým Horácké Slavie je složen ze dvou mladých a ambiciózních trenérů. Ačkoliv je Radek Novák pouze asistentem, má velmi značnou pravomoc. Hokej je zkrátka jeho život. U někoho může být tato fráze pouhým klišé, u Radka Nováka je to ovšem opravdu tak. Jiří Mička, bývalý trenér Hradce Králové, Ústí nad Labem či Havlíčkova Brodu, loni zvládl těžký úkol a dalším postupem do semifinále naplnil očekávání fanoušků. Povede se mu to i letos?

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

Přípravné zápasy
30.07. SK Horácká Slavia Třebíč 2:6 HC Kometa Brno
04.08. Hokej Šumperk 2003 3:3 SK Horácká Slavia Třebíč
05.08. SK Horácká Slavia Třebíč 3:2 Francie "23"
11.08. LHK Jestřábi Prostějov 3:2 SK Horácká Slavia Třebíč
13.08. SK Horácká Slavia Třebíč 1:3 LHK Jestřábi Prostějov
18.08. HC Dukla Jihlava 1:5 SK Horácká Slavia Třebíč (reg. pohár)
20.08. ČEZ Motor České Budějovice 2:1 SK Horácká Slavia Třebíč (reg. pohár)
25.08. SK Horácká Slavia Třebíč 2:4 Rytíři Kladno (reg. pohár)
27.08. SK Horácká Slavia Třebíč 6:1 HC Dukla Jihlava (reg. pohár)
01.09. SK Horácká Slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (reg. pohár)
03.09. Rytíři Kladno – SK Horácká Slavia Třebíč (reg. pohár)

Chronologická umístění
2008/2009 – 13. místo
2009/2010 – 5. místo
2010/2011 – 10. místo
2011/2012 – 8. místo
2012/2013 – 4. místo
2013/2014 – 4. místo
2014/2015 – 3. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice
SK Kadaň
 
HC Slovan Ústí nad Labem
HC Benátky nad Jizerou
AZ Havířov

Rytíři Kladno
HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz