Tlustý bojuje, ale počítá s koncem: Nesmí mě to srazit, život jde dál!

8. června 2017, 18:20

Václav Jáchim

Je v nejlepším sportovním věku, ale o Jiřím Tlustém poslední dobou nebylo moc slyšet. Vlastně skoro vůbec. Někdejší velký talent a výborný útočník sehrál za poslední dvě sezony 44 utkání, v té uplynulé jen třetinu z nich. Příčinou je vážné zranění zápěstí na pravé ruce, které účastník MS 2013 utrpěl během ročníku 2015-16. Tehdy Tlustý bojoval za New Jersey, jeden nešťastný souboj u mantinelu ho poslal na marodku. A kdo ví, možná i do hokejového důchodu. "Nic nebalím, pořád tam je určitá naděje. Ale musím si přiznat, že může přijít konec kariéry," povídá v otevřené zpovědi pro hokej.cz.

Ne každý má to štěstí, že dokáže mezi mantinely válčit do čtyřicítky. Jiří Tlustý jel dlouho na plný plyn, šel za dětskými sny, v hokeji dokázal dost. "Určitě jsem hrozně rád, že se mi něco podobného nestalo v devatenácti nebo dvaceti letech. To by bylo hrozné. Takhle jsem samozřejmě také smutný, že je další hokejová budoucnost s velkým otazníkem. Člověk si však musí uvědomit, že život nekončí. Byť je to tedy hodně těžké," říká.

V Coloradu mi řekli, že zápěstí není na vrcholový sport. A bylo po zábavě

Jeho potíže se vlečou už rok a půl. Během angažmá u Ďáblů prodělal vážné zranění zápěstí a vůbec tehdy netušil, že může mít tak devastující vliv na jeho kariéru. "Vypadl jsem na nějakých sedm nebo osm měsíců. Proběhla operace, pak léčba a rehabilitace. Říkal jsem si, že to bude dobré. Ale ruka pořád bolela, nebylo to ono," popisuje.

Navštívil několik specialistů, léčbě zápěstí nepomohlo, že s ním měl problémy už předtím. "Loni jsem odjel na kemp Colorada. Všechno bylo v pohodě, připravil jsem se a měl hroznou chuť. Jenomže ruka byla proti. Lékaři mi udělali snímky a oznámili, že tam je velké riziko. Že moje zápěstí už není na vrcholový sport. Tím to skončilo. Bylo po zábavě." Vrátil se domů a dál věřil, že se všechno v dobré obrátí.

Zdroj: winnipeg-jets.nhlfansite.com

Zdroj: winnipeg-jets.nhlfansite.com

Někdejší útočník Toronta, Caroliny nebo Winnipegu se posléze domluvil na spolupráci s finským Kärpätem Oulu, jenomže po 14 zápasech toho musel nechat. Nešlo to! "Ruka bolela. Odehrál jsem zápas a zápěstí nestihlo včas natolik zregenerovat, abych mohl druhý den absolvovat trénink. Dlouho jsem si nepřipouštěl, co všechno to může znamenat. Pořád je ve mně určitá naděje. Neříkám nic definitivně, nicméně vypadá to blbě. Je možné, že už další zápasy na vrcholné úrovni nepřidám. Je to fakt na hraně," potvrzuje.

Neměl jsem cit v prstech a nemohl si ani zapnout knoflíky u košile

Určitá možnost návratu stále existuje. Tlustý se chystá na vyšetření a konzultaci k doktorovi Radkovi Kebrlemu, který je specialistou v oboru chirurgie ruky a plastické chirurgie. V zimě kupříkladu operoval tenistku Petru Kvitovou. "Uvidíme, jestli se najde způsob, jak dát zápěstí dohromady. Výhled však není úplně optimistický. Odborníci tvrdí, že tam je dost velké riziko. Pokud by se další zákrok podařil, ruka by se mi zlepšila o 30 procent. Což není moc. Navíc cítím, že se do toho lékařům úplně nechce, to vám také moc nepřidá. Člověk pak nemá takovou energii, aby do toho šel s jasnou vírou," popisuje.

Jelikož měl zápěstí v minulosti operované, lékaři by tím pádem měli těžší úkol. "Museli by se mi dostávat přes jizvy, výsledek je nejasný. Nevím, opravdu nevím," poví tiše. Pokud se další operaci vyhne, dobře ví, že to nejspíš bude znamenat konec s hokejem. "Dvakrát týdně si s partou kluků chodím zahrát do Letňan, kde to není nijak fyzicky náročné. Přesto pak ruku cítím, bolí mě." Nerad by se dostal do stádia, které ho potkalo bezprostředně po vážném zranění. "Neměl jsem cit v prstech, nemohl jsem pořádně uchopit věci nebo si zapnout knoflíky u košile. Jsem pravák, v běžném životě ji samozřejmě potřebuju. Takže člověk pak o všem přemýšlí asi tak, jestli není lepší hokeje nechat," upozorňuje.

Přehodnotil jsem priority. Na spoustu věcí se teď dívám jinak

Výhodou Jiřího je, že má obrovskou podporu rodiny, známých, spousty kamarádů. "Ale v konečném důsledku jste na to sám!" namítá. Věc v něm zrála, naději střídaly pochybnosti. Pak se víc a víc draly do mozku racionální myšlenky o tom, zda riziko skutečně podstupovat, když výsledek je nejistý. "Nejprve se s tím musíte vyrovnat uvnitř. Protože není jednoduché říci ani svým nejbližším, že je možná opravdu konec. Že už si hokej dáte maximálně někde pro radost," zmiňuje. "Na druhou stranu jsem rád, že lékaři takhle postupují. Kdyby loni v Coloradu mávli nad snímky zápěstí rukou, třeba by bylo všechno ještě horší. Jasně - chcete hrát, je to váš život. Jenže když to prostě nejde, uvědomíte si, že život je také o něčem jiném."

Tlustý je bojovník, nechtěl a nechce se vzdát. "Chodil jsem do fitka, makal a zkoušel se vrátit. Jenže když si vzpomenu, jak jsem bral během zápasu prášky na bolest, abych vůbec dohrál... Moje kariéra na vrcholové úrovni by mohla trvat třeba ještě pět nebo sedm let. Copak se ale dá tak dlouho pokračovat na prášcích?" ptá se nahlas. V úvahu bere pro a proti, pokud se nestane zásadní změna, bude s kariérou konec. "Přehodnotil jsem priority. Na spoustu věcí se teď dívám jinak," reaguje.

S hokejem i tak stihl dost, to Tlustého svým způsobem uklidňuje. A pochopitelně těší. "Být v téhle situaci jako mladý, nevím, jak bych to zvládal. Určitě hůř," poznamená. Někdejší velký talent se probil do NHL i do reprezentace, splnil si své sny. "Na to jsem hrdý! NHL je super, absolutně nejvíc, co v hokeji může být. Jasně, že bych chtěl pokračovat. Strašně moc! Ale když to nepůjde, svět se nezboří. Nesmí mě to srazit! Nejsem sám, komu se něco takového stalo, třeba Petr Průcha také musel končit brzy. Člověk nic nenadělá, musí to vzít. Jak jsem řekl, ještě čekám, třeba se vývoj změní. Když ne, najdu si jinou činnost a zábavu. Ideálně u hokeje. Vždyť ho dělám celý život," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz