Titul? Kluci se o to porvou, slibuje Varaďa. Hrubec věří v kouzlo domácího ledu

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Finále klepe na dveře, v sobotním podvečeru se poprvé proti sobě postaví Oceláři a Kometa. Výhodu začátku na domácím ledě bude mít Třinec, který v základní části skončili na třetím místě. Slezané se už nemohou dočkat. Ocelářům ve finále nepomůže Martin Růžička, třetí muž kanadského bodování základní části absolvoval operaci ramene a sezona pro něj skončila. Třinečtí ale věří, že zvládnou i poslední, nejtěžší, překážku.

Hráči s drakem na hrudi si na cestě do finále poradili se dvěma východočeskými celky – Pardubicemi a Hradcem. Poslední překážku k zisku Masarykova poháru ale představuje soupeř nejtěžší, Kometa Brno. „Nikdo jiný nezbývá (smích). Do Plzně by byla delší cesta, tuhle věc jsem v hlavě měl taky. Myslím, že to bude parádní hokej a skvělé zakončení letošní sezóny. Jejich styl hokeje se mi velice líbí, čeká nás nesmírně těžký soupeř. Jsme ale rádi, v jaké situaci se nacházíme. Věřím, že kluci se o to porvou a zvítězíme,“ doufá Václav Varaďa.

Hrubec: Zastavit Kometu, to je výzva. Nám se doma daří, tak uvidíme

Oproti předchozím dvou sériím ale Slezany čeká tým, který také vyznává útočné pojetí hry. „Bude to útočný hokej, bude padat hodně branek. Rozhodovat budou přesilovky, možná i to, kdo dá první gól. Hodně prozradí výsledek prvních dvou domácích zápasů. Zastavit Kometu, když hraje venku, je výzva. Nám se doma daří, takže to bude velice zajímavý souboj. Jim se daří venku, nám doma, bude to zajímavá podívaná. Věřím, že dorazí spoustu lidí,“ zamýšlí se brankář Šimon Hrubec.

Recept na zdolání obhájce titulu hledal Václav Varaďa. „Nabízí se jasná fráze, a to dát o jeden gól více, než soupeř. Budeme chtít dobře bránit, budeme se hodně připravovat na jejich přesilové hry, které byly rozdílovým faktorem v prvních dvou sériích, které Kometa absolvovala. Bude to zase souboj speciálních týmů, tak, jak my se připravujeme na Brno, tak se zcela jistě budou oni připravovat na nás,“ odhaduje hlavní trenér Ocelářů.

Trenérský štáb Třince od sedmého čtvrtfinálového duelu v podstatě nehýbal se sestavou. Ta se dočkala změn až po dvou prohrách s Hradcem Králové v prodloužení. Jak to bude vypadat nyní? „Budu točit mladé i staré, podle toho, jak budou hrát. U nás není jasně dané, že vítězná sestava se nemění. Pokud ale kluci budou zdraví a nebudou moc pobouchaní, tak budou hrát. V průběhu série se to ale může měnit, všichni kluci, i ti, kteří nebudou v sestavě pro první utkání, budou chtít hrát,“ říká Varaďa.

Varaďa: Čekali jsme do nejzazší chvíle, ale Růžička nám nepomůže

Jedno jméno se ale ve finále v třinecké sestavě zcela jistě neobjeví, mimo hru je elitní střelec Ocelářů Martin Růžička. „Martin je po operaci ramene. Dlouho jsme tápali a probírali různé varianty Martinova fungování do konec play off. Čekali jsme do nejzazší možné chvíle, jeho zranění si ale vyžádalo chirurgický zákrok. Martin je tedy mimo šanci se dostal do play off a pomoci nám,“ smutní kouč Ocelářů.

Do druhé finálové série nastoupí brankářská jednička Ocelářů Šimon Hrubec. Vimperský rodák již chytal před třemi lety ve finále proti Litvínovu, když v pátém zápase naskočil za zraněného Petera Hamerlíka. Oceláři ale svou šanci na titul nevyužili. „Tenkrát když jsem chytal finále, tak mi přišlo, že jsem hodně tlačil na pilu. Říkal jsem si musíme vyhrát, já to chci vyhrát. Teď to beru jinak. Stane se, jak se má stát. Musíme tam nechat všechno a věřím, že to dobře dopadne. V šatně není nikdo, kdo by titul nechtěl,“ burcuje třinecký brankář číslo jedna.

Oceláři mohou využít také zkušeností Vladimíra Svačiny, který v minulé sezóně v libereckém dresu již finále proti Kometě absolvoval. „Mám šanci jim to vrátit, minulý rok jsme s Brnem projeli 0:4, finále nám s Libercem vůbec nevyšlo. Věřím, že letos se s Oceláři budeme radovat my. Pardubice a Hradec mají hru založenou z větší části na defenzívě, s Brnem to bude daleko otevřenější partie. Podobné soupeře jsme letos měli v Lize mistrů a tam se nám dařilo. Myslím si, že Brno nebude tak důsledně bránit střední pásmo, ale možná nás překvapí. Očekávám útočnější hokej, mohlo by se hrát nahoru dolů, atraktivní podívaná pro diváky,“ říká třinecký útočník.

Svačina: Kometa loni a letos? Moc změn nevidím, nebude to jiný soupeř

Ohledně soupeře může srovnávat: „Moc změn v týmu Komety oproti loňsku nevidím. Odešel jim Kvapil, je tam ale zpátky Martin Nečas, který za rok hodně vyzrál. Mají v podstatě stejný tým, nebude to výrazně jiný soupeř. Letos hrají parádně, mají sebevědomí ještě z loňska, ale doufám, že najdeme recept, jak je zastavit,“ komentuje Svačina sílu Brna.

Hráči s drakem na hrudi se kromě nesmírné útočné síly Komety budou muset vypořádat také s maskovaným mužem brněnského týmu. Marek Čiliak v play off znovu potvrzuje své kvality a po zásluze je nejlepším brankářem vyřazovací části. „Chytá výborně, ale není neprůstřelný. Musíme mu hru co nejvíc znepříjemnit. Je třeba hodně clonit, dorážet. Když nebude vidět puky, bude to mít složitější. Musíme ho zasypat střelami. V brance může být kdokoliv, ale hlavní faktor jsme my. Chceme mu chytání zkomplikovat,“ uvědomuje si Svačina.

V neprospěch třineckého celku mohou hrát také delší série s Pardubicemi a Hradcem. Oceláři v play off absolvovali již třináct duelů, Kometa zatím pouze devět. „Máme v nohách sice víc zápasů, déle jsme hráli i Ligu mistrů, ale to není podstatné. Každý hokejista vám řekne, že raději hraje ostré utkání, než jen trénuje. Myslím si, že nám hodně pomohla maximálně dlouhá série proti Pardubicím. Tohle nás nakoplo, dokázali jsme si, že hokej umíme. Nebyla žádná dlouhá prodleva, ale hned jsme šli na Hradec, byli jsme v laufu, nevypadli jsme z herního rytmu,“ říká Svačina.

Ocelářům prospěla Liga Mistrů. Těší je, že finále začínají doma

Právě evropská konfrontace, ve které Oceláři byli kousíček od postupu do finále, týmu ze Slezska vydatně prospěla. „Mladí hráči si uvědomili, že můžou hrát proti takhle kvalitním hráčům, v Lize mistrů ta konkurence je obrovská. Jsou tam bývalí hráči NHL, KHL, pak třeba němečtí urostlí borci. Hlavně jsme si jako tým uvědomili, že proti papírově silnějším týmům můžeme hrát a umíme je porážet. Stíhali jsme všechno, v některých zápasech jsme je dokonce přebruslovali. Byla to dobrá štace a třetí místo z Ligy mistrů už máme,“ pokyvuje Šimon Hrubec.

Oceláře po cestě mezi evropskými kluzišti vždy vydatně podporovala početná skupina příznivců, která cestovala jedním letadlem společně s hráči. I v play off fanoušci Ocelářů ukázali, že ve WERK ARENĚ umí udělat bouřlivou atmosféru. „Těší nás, že sérii začínáme doma. Fanouškům bych chtěl poděkovat za předchozí dvě série, které s námi absolvovali, velice nám pomohli. Věřím, že to takhle bude pokračovat i nadále,“ uzavírá Václav Varaďa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz