Test pro soupeře Čechů. Kanaďané a Švýcaři znají jména na Spengler Cup

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

22. prosince 2017, 15:45

Václav Jáchim

Zatímco čeští reprezentanti mají generálku před olympijskými hrami za sebou, jejich soupeře v základní skupině ještě jedna akce čeká. Výběry Kanady a Švýcarska se o Vánocích představí na Spenglerově poháru, javorové listy hned na úvod změří síly s hradeckým Mountfieldem. "Je to pro nás poslední možnost, jak vidět některé nováčky i hráče, kteří už s námi na nějakém turnaji byli," řekl na stránkách Hockey Canada generální manažer Sean Burke.

Vedle zmíněného českého zástupce se klání v Davosu zúčastní také hokejisté domácího HC, lotyšská Riga a finská Hämeenlinna, největší pozornost ale poutají národní týmy Kanady a Švýcarska. Výběr Helvétského kříže se v letošní sezoně zapojil do turnaje Karjala, Spengler Cup bude pro kouče Patricka Fischera druhou a také závěrečnou prověrkou před cestou do Jižní Koreje.

Také Kanaďané mají napilno, ani po dvou letních akcích a stejném počtu podniků Euro Hockey Tour nemají jasno o sestavě pro olympiádu. "Vyhodnocujeme veškeré poznatky, sledujeme klubové soutěže. Teď mimo jiné nasadíme některé nové hráče z univerzitních soutěží a farmářské AHL," připomněl Burke.

Někdejšímu vynikajícímu brankáři pomáhají s výběrem dřívější hvězdy NHL Martin Brodeur a Adam Foote, důležité slovo má samozřejmě trenérský štáb v čele s jeho šéfem Williem Desjardinsem. Na Spengler Cup zatím Kanaďané vybrali 20 hokejistů, pětice Noreau, Ebbett, McIntyre, Spaling a Raymond se loni v Davosu radovala z prvenství. Mezi pozvanými krajánky ze švýcarské NLA je také někdejší sparťan Curtis Hamilton, který nedávno posílil Rapperswil.

Podobně jako na turnaji Karjala dostane příležitost útočník Christian Thomas, na Channel One Cupu jako jediný z tohoto kádru startoval P-A. Parenteau, jenž získal od vedení Jekatěrinburgu souhlas s uvolněním. Brankářskou jedničkou bude Barry Brust, první šance čeká na Kevina Poulina, který je v chorvatském Záhřebu spoluhráčem Tomáše Kudělky a Tomáše Netíka. Poprvé od dřívějších startů na MS dvacítek obléknou kanadský dres zadáci Brandon Hickey a Cody Goloubef. O případný start na olympiádě zabojují také veteráni Jay McClemennt (aktuálně švýcarský druholigový Olten) nebo Chris Kelly, který letos sehrál jen devět utkání za farmu Ottawy a momentálně je bez angažmá..

Hokejisté Kanady a Švýcarska čekají českou reprezentaci v základní skupině olympijského turnaje, do Davosu tedy vyrazí zástupci trenérského štábu. Sledovací misi absolvuje Jiří Kalous, možná i hlavní trenér Josef Jandač. Švýcarský národní tým má v kádru větší počet hráčů, kouč Fischer chce vidět v akci všechny hlavní kandidáty nominace. Nechybí žádné ze známých jmen, pozvánku dostali bývalí hokejisté NHL Damien Brunner, Raphael Diaz, Tanner Richard, Joël Vermin. V Davosu se představí také jiné dlouholeté opory jako Denis Hollenstein, Eric Blum, Patrick Geering nebo objev posledního mistrovství světa Vincent Praplan.

Nominace KANADY na Spenglerův pohár:

Brankáři:
Barry Brust (Fribourg, Švýcarsko), Kevin Poulin (Záhřeb, EBEL).

Obránci:
Maxime Noreau (Bern, Švýcarsko), Victor Bartley (Örebrö, Švédsko), Brandon Hickey (Boston Univ, HE), Cody Goloubef (Stockton, AHL), Jeff Schultz (San Diego, AHL), Jeremy Davies (Northeastern Univ., HE).

Útočníci:
Andrew Ebbett, Mason Raymond (oba Bern, Švýcarsko), David McIntyre (Zug, Švýcarsko), Curtis Hamilton (Rapperswil, Švýcarsko), Jay McClement (Olten, Švýcarsko), Nick Spaling (Ženeva, Švýcarsko), Matt D´Agostini (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Christian Thomas (W-B/Scranton, AHL), Dylan Sikura (Northeastern Univ, HE), Jack Evans (Univ. Notre Dame, Big10), P-A. Parenteau (Jekatěrinburg, KHL), Chris Kelly (Hockey Canada).

Trenéři: Willie Desjardins, Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.¨

Nominace ŠVÝCARSKA na Spenglerův pohár:

Brankáři:
Leonardo Genoni (Bern), Tobias Stephan (Zug).

Obránci:
Eric Blum, Ramon Untersander (oba Bern), Raphael Diaz, Dominik Schlumpf (oba Zug), Patrick Geering, Dave Sutter (oba Curych), Joël Genazzi (Lausanne), Romain Loeffel (Ženeva), Yannick Rathgeb (Fribourg).

Útočníci:
Damien Brunner, Luca Cunti, Luca Fazzini, Gregory Hofmann (všichni Lugano), Simon Bodenmann, Gaëtan Haas, Thomas Rüfenacht, Tristan Scherwey (všichni Bern), Joël Vermin (Lausanne), Fabrice Herzog, Reto Schäppi, Pius Suter (všichni Curych), Denis Hollenstein, Vincent Praplan (oba Kloten), Lino Martschini (Zug), Tanner Richard (Ženeva).

Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin a Marco Bayer.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz