Test na MS i s pěti nováčky. Sledge hokejisté hostí turnaj v Porubě

Foto: Facebook Czech sled lions

27. října 2016, 16:16

Martin Voltr

Už jen měsíc zbývá české sledge hokejové reprezentaci, než se na mistrovství světa B skupiny porve o návrat mezi elitu i vstupenku do paralympijské kvalifikace. Národní výběr se o nadcházejícím víkendu ukáže na turnaji čtyř zemí v Ostravě-Porubě, kde od pátku do neděle přivítá Německo, Japonsko a Slovensko. „Postavíme celou soupisku hráčů, kteří se pravidelně připravují na našich kempech. Takže nepůjde vyloženě o generálku. Sestavy nebudou stejné, jaké se setkají za měsíc,“ říká český trenér Jiří Bříza.

Do Poruby se sledge hokejisté vydávají opět po roce. Proč nepůjde o ledajaké měření sil? Dva ze tří soupeřů – Japonsko a Slovensko – totiž česká reprezentace potká i na nadcházejícím světovém šampionátu. Ten se od 29. listopadu do 3. prosince koná v japonském Tomakomai, jeho čtvrtým účastníkem bude Velká Británie.

Vzájemná měření sil v Ostravě tak hodně napoví. Ale zdaleka ne všechno. „Vzhledem k tomu, že hrajeme doma a chceme využít domácí prostředí, postavíme celou soupisku hráčů, kteří se pravidelně připravují na našich kempech. Takže nepůjde vyloženě o generálku. Sestavy nebudou stejné, jaké se setkají za měsíc,“ upozorňuje lodivod českého týmu Jiří Bříza. „Nicméně budeme se konfrontovat, dělat záznamy o utkání a doplníme si informace o soupeřích. Pak budeme mít měsíc na to, abychom se na ně takticky připravili.“

„Sehrajeme zápasy na tři pětky, což bude po dlouhé době. Ne-li vůbec poprvé.“

V nominaci tak figurují nejen stálice, které bojovaly například na poslední paralympiádě 2014 v ruském Soči, ale také neokoukané tváře. Celkem se v Porubě ukáže patnáct hráčů do pole a dva gólmani. „Sehrajeme zápasy na tři pětky, což bude po dlouhé době. Ne-li vůbec poprvé. Pro kluky to bude nová zkušenost, jak se v zápase o všechno podělit a odehrát ho v tempu,“ usuzuje Bříza. „Neříkám, že půjde o výhodu oproti soupeřům. Hraje se třikrát patnáct minut a rozhoduje kvalita daných hráčů. Budeme teď mít dokonce pět nováčků. Je to pro ně jediná mezinárodní zkušenost, kterou můžou za celý rok načerpat,“ doplňuje.

Účastníci turnaje se utkají formátem každý s každým. Domácí výběr začne v pátek 28. října od 17 hodin proti Německu, o den později ho ve stejný čas čeká Slovensko a na závěr přijde v neděli od 12:30 souboj s Japonskem. Češi se na akcích nejméně střetávají paradoxně se Slováky, jejichž kádr přitom velmi dobře znají.

„Známe hráče z naší ligy, hrají ve Zlíně nebo Olomouci. Loni vystupovali v lize jako tým Dolného Kubína. Na mezinárodní úrovni jsme se nesetkávali proto, že jsme ještě byli v A skupině a spíš jsme chtěli soupeře, kteří nás prověří,“ vysvětluje kouč. „Tím nechci nijak snižovat jejich kvalitu, ale jsou menší stát a laborují s menším počtem lepších hráčů, což se odráží na jejich výkonnosti. Ale myslím, že teď šli dopředu, i co se týče mediálního aspektu. Mají podporu a budou kvalitní. Loni jsme se Slováky sehráli tři přátelská utkání, dvě jsme vyhráli a jedno skončilo remízou. Určitě to nebude jednoduchý soupeř, a proto se s nimi setkáváme měsíc dopředu, abychom věděli, na čem jsou,“ podotýká Jiří Bříza.

„Derby bude hrané nadoraz a vyhecované. Ale není to o nevraživosti, ta mezi námi není.“

Dá se očekávat, že sobotní derby v RT TORAX areně bude svým způsobem vyvrcholením celého klání. Ve federálním derby si soupeři nedají nic zadarmo. „Bude to hrané nadoraz, fyzicky těžké. Může se stát, že se jednomu ze soupeřů podaří dát dva tři rychlé góly a spadne to do nějaké přátelské formy. Spíš bych to ale viděl, že se bude hrát nadoraz a zápas bude vyhecovaný,“ opakuje trenér. „Ale není to o nevraživosti, že bychom se měli dohrávat a podobně. To mezi námi není,“ říká ke vztahu sledge hokejistů na obou stranách pomyslné barikády.

Trojice zápasů trenérům poslouží jako poslední měřítko, jak na tom hráči jsou. Nad obsazením některých míst do Japonska ještě visí otazník, po turnaji se definitivně rozhodne. Národní tým letos absolvoval čtyři přípravné víkendové kempy, do odletu na šampionát se sejde ještě dvakrát. „Dlouho jsme čekali, protože IPC (Mezinárodní paralympijský výbor, pozn. red.) nám docela pozdě vypsal soutěžní kalendář. Kde a kdy bude mistrovství světa, jsme se dozvěděli až dva měsíce předem. O to pro nás bylo složitější nastavit kalendář sezony,“ podotýká.

„Jdeme cestou rozšiřování kádru. Snažíme se zapojit nováčky mezi zkušené tak, aby se jejich výkonnost co nejvíc přiblížila a my jsme tak mohli disponovat širším kádrem,“ hlásí kouč ke stavbě okysličeného týmu. „Na kempech jsme se soustředili na kombinační cvičení, aby byli hráči promícháni, a ne aby jen hráli ti zkušenější. Chceme, aby se ti noví učili od starších a ti starší se zase naučili, jak jim pomáhat. Tuhle roli zatím nepoznali,“ dodává trenér českých sledge hokejistů Jiří Bříza.

Program turnaje čtyř v Ostravě-Porubě

Pátek 28. října:
14:30 Japonsko – Slovensko
17:00 Česko – Německo

Sobota 29. října:
14:30 Japonsko – Německo
17:00 Česko – Slovensko

Neděle 30. října:
10:00 Slovensko – Německo
12:30 Česko – Japonsko

Nominace českého týmu

Brankáři:
Jan Matoušek (Zlín), Michal Vápenka (Sparta Praha)

Hráči v poli:
Jiří Berger, Miroslav Hrbek, Michal Geier, Karel Wágner (všichni Karlovy Vary), Zdeněk Krupička, Jiří Raul, Jan Frolík, Miroslav Novotný (všichni Sparta Praha), Zdeněk Hábl, David Palát, Zdeněk Šafránek (všichni Zlín), Pavel Doležal, Pavel Kubeš (oba Pardubice), Martin Novák (Olomouc), Zdeněk Klíma (České Budějovice).

Realizační tým:

Manažerka: Jaroslava Krakovičová
Hlavní trenér: Jiří Bříza
Asistent trenéra: Jan Katauer
Trenér brankářů: Jakub Novotný
Video trenér: Vojta Pavlík
Fyzioterapeutka: Michaela Dobešová
Kustod: Petr Stránský

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz