TELH hlásí novinky: Dvě televize, nová pravidla a chuť na rekord

Foto: Karel Švec, Český hokej

12. září 2018, 15:10

Václav Jáchim

Něco přes čtyři měsíce trvaly extraligové prázdniny, teď se tuzemská nejvyšší soutěž zase hlásí o slovo. Tipsport extraliga nakrojí 81. ročník a slibuje několik novinek. Týkají se televizního vysílání, úprav pravidel i dalších témat. Úvodní kolo startuje šesti zápasy v pátek 14. září

Poslední zápas prvního kola proběhne o den později, duel mezi Piráty Chomutov a Kometou Brno bude vysílat O2 TV Sport. Placený kanál se dohodl na pětileté smlouvě se společností BPA sport marketing, která je výhradním marketingovým partnerem TELH, o přenosy se O2 TV Sport bude dělit s Českou televizí.

Start v pátek, nový mistr nejpozději 30. dubna 2019

Základní část TEHL proběhne beze změn. Znovu dojde na 52 kol, to poslední je na programu v pátek 8. března 2019. Mistrovský titul obhajuje brněnská Kometa, klub s rekordním počtem 13 prvenství porazil v jarním finále třinecké Oceláře 4:1 na zápasy. Předkolo Generali play off odstartuje prvními zápasy v pondělí 11. března 2019, nový mistr TELH bude znám nejpozději v úterý 30. dubna 2019.

Zajímavosti ke startu TELH 2018/2019

Ve skupině o umístění se bude znovu bojovat o udržení. Stejně jako v minulé sezoně bude k vidění atraktivní rozšířená baráž. V té se utkají dva nejhorší kluby TELH s vítězi semifinále Chance ligy. Definitivní složení účastníků nejvyšší soutěže pro sezonu 2019-20 bude jasné nejpozději v úterý 23. dubna 2019, kdy proběhne poslední 12. kolo baráže.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Minulý ročník byl pro nejvyšší soutěž rekordní z hlediska návštěvnosti, na jedno utkání dorazilo v průměru 5455 diváků. Celkem jich bylo 1.985.460. „Byli bychom rádi, kdybychom tahle čísla dokázali posunout a třeba i prolomit hranici dvou miliónů diváků." přeje si ředitel TELH Josef Řezníček.

Licence bez výhrad. Trenérská výzva až od příští sezony

Kompletní čtrnáctka klubů splnila veškeré podmínky a získala licenci, tři z nich s výjimkami. Mladá Boleslav nemá dostatečnou kapacitu stadionu a místa k sezení, která se týkají i Litvínova. Zlín dostal výtku za kabinu pro rozhodčí a ošetřovnu. „Ale hospodaření klubů bylo naprosto v pořádku, neměli jsme žádné výhrady," pochvaluje si Řezníček.

Vedení soutěže chystalo některé technické novinky, jednou z nich měla být tzv. Coaching Challenge. Ovšem projekt Trenérské výzvy je posunut až na další ročník 2019-20, jak byl původně plánován. „Kluby o to hodně stály, jde o velmi náročnou věc s  ohledem na IT a Branková studia. Systém Videoref je vynikající pomůckou, jednoznačně se vyplatí a Tipsport extraligu posune. Ovšem v polovině srpna jsme to měli odzkoušené pouze na dvou stadionech, proto záměr o rok posuneme," vysvětluje šéf soutěže.

Extraligová NEJ: Obhájí někdo vítězství? Padaly rekordy?

Důležitá novinka se týká disciplinární komise. Jako předseda ji od roku 2010 vedl Karel Holý, nyní ho ve funkci vystřídal bývalý vynikající útočník a střelec Viktor Ujčík. „Kluby žádaly ve vedení disciplinárky změnu, Karel Holý od nic nedostal zelenou," připomíná Řezníček. V komisi skončil také někdejší zkušený obránce Radim Tesařík, místo něj nastoupil dlouholetý čárový rozhodčí Jaromír Bláha. V disciplinární komisi nadále pracují Tomáš Jelínek, Vladimír Macholda a Libor Procházka.

Bitky a góly bruslí. Dvě výjimky z úprav pravidel podle IIHF

V minulém ročníku vyvolaly velkou odezvu postihy, které kluby dostaly za nevhodné chování fanoušků. Vedení Tipsport extraligy na problému pracuje, volí nový postup. "Kluby se podílejí na vzniku tzv. systému opatření, který by měl v tomto ohledu pomoci. Stalo se tak i ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a Fakultou sociálních věd Masarykovy univerzity v Brně. Kluby nově nebudou postihovány za chování fanoušků, ale za prohřešky proti zmíněnému systému opatření," říká Řezníček. Podle jeho slov je důležitá prevence, práce s  fanoušky na sociálních sítích. Dále chování aktérů utkání na ledě, stejně tak bezpečnostní prvky jako instalace kamerových systémů a podobně.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Už v přípravných zápasech diváci poznali, že rozhodčí uplatňují zavedení některých nových pravidel. „Na jarním kongresu je odsouhlasila IIHF, naše komise na to pouze reaguje a pravidla aplikuje v tuzemských soutěžích," vysvětluje šéf komise rozhodčích Vladimír Šindler. Upozorňuje ovšem, že ve dvou případech se bude pískat dle dřívějších zvyklostí: týká se to pravidel pro bitku a gólu dosaženého bruslí. „U bitky dostane trest pouze hráč, který ji začal. Nikoli podle výkladu IIHF hráči, co se do ní zapojili. U gólu bruslí nebude branka uznána jen v případě, že došlo ke kopnutí," doplňuje Šindler.

Přenosy na HokejkaTV budou za rozumné ceny

Výhradním marketingovým partnerem TELH bude už 23. sezonu společnost BPA sport marketing. „Na jaře nám skončilo období dlouhodobých smluv s partnery, jsem ráda, že jsme se dohodli na další spolupráci. A že se nám povedlo přivést i některé nové. Generálním partnerem zůstává společnost Tipsport, hlavními partnery jsou Generali a Radegast," informuje ředitelka BPA Jana Obermajerová.

Pokračuje řada soutěží pro fanoušky jako Zlatá helma SENCOR, Hokejová tombola 50:50, Ledová klapka. Radegast opět chystá Radegast Index, jemuž poslední dobou vládne vítkovický Jan Výtisk, startuje také druhý ročník soutěže Extraligová NEJ. V souvislosti s nástupem placeného kanálu O2 TV Sport nemůže HokejkaTV vysílat zdarma přenosy z TELH. „Od října budou zpoplatněny cenami, které jsou podle nás dostupné. Měsíčně to bude za 99 korun, balíček na sezonu stojí 499 korun. V nabídce živých přenosů budou chybět jen zápasy, které bude vysílat O2 TV sport. Práva na sestřihy z utkání TELH získal web iSport.cz," uzavírá Jana Obermajerová.

Program úvodu Tipsport extraligy 2018-19

Pátek 14. září – 1. kolo:
17:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
17:30 PSG Berani Zlín – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary
18:30 HC Sparta Praha – Mountfield HK (O2 TV sport)

Sobota 15. září – dohrávka 1. kola:
15:30 Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (O2 TV sport)

Neděle 16. září – 2. kolo:
14:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
15:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Boleslav
17:00 Mountfield HK – Piráti Chomutov
17:20 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň (ČT sport)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha
17:30 HC VERVA Litvínov – PSG Berani Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz