Střelci si dali volno. Kometa je znovu první, uspěly i Plzeň a Pardubice

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Střelci jakoby se domluvili, že si na státní svátek udělají volno. V šestnáctém kole Tipsport extraligy padlo velmi málo branek. Plzeň si poradila s Chomutovem (2:1) a Pardubice stejným výsledkem s Olomoucí. Vyhrál také Litvínov, byť zajížděl na led vedoucího Třince. Oceláři tak ztratili první místo v tabulce, na které se po výhře v Mladé Boleslavi (4:2) vrací Brno.

Sochůrek podržel Plzeň, ta vyhrála potřetí v řadě

Západočeši nastoupili proti Chomutovu s novou posilou Petrem Frühaufem (do hry se ovšem nedostal) a hlavně se znovunalezeným sebevědomím. Škodovka totiž po bídném začátku zabrala a v posledních dvou duelech obrala o body Oceláře i Mountfield. 

Zlepšenou formu potvrdila Plzeň také dnes. Vítězství šla naproti a už v první třetině se dostala do dvoubrankového vedení – trefili se Tomáš Svoboda a Jakub Lev. Indiáni nadějný stav udrželi a nakonec porazili Piráty 2:1. Plzeň tak vyhrála potřetí v řadě (ačkoliv na bránu vystřelila pouze desetkrát!) a zase se baví hokejem. 

V neděli zajíždí na led silné Komety. Nasadí znovu do branky dvacetiletého Lukáše Sochůrka, který dnes předvedl další skvělý výkon? 

Ladislav Čihák (trenér HC Škoda Plzeň): „My jsme v situaci, kdy musíme jít zápas od zápasu. Přijel velice silný tým, který má letos dobré výsledky. Chtěli jsme hrát hlavně dobře do obrany a zakládat protiútoky. První třetinu jsme začali dobře, dobře jsme bránili a soupeř ztrácel kotouče. Vedli jsme 2:0. Druhá třetina už nám trochu napověděla, že to nebude nic jednoduchého. I přesto si myslím, že jsme dobře drželi střední pásmo. Ve třetí třetině na nás ale Chomutov zatlačil, inkasovali jsme a potom už to bylo jen o bránění. Já bych chtěl ale klukům poděkovat, že to dnes udrželi a že máme tři body."

Jan Šťastný (asistent trenéra Piráti Chomutov): „Jsme velmi zklamaní z našeho dnešního vystoupení. První dvě třetiny byl soupeř jednoznačně lepší, vyhrával souboje a my jsme zbytečně ztráceli kotouče. Netlačili jsme se do brány a do koncovky. Jediný pozitivum vidím ve třetí třetině, kdy jsme hráli tak, jak jsme chtěli od první minuty. Bohužel to na bodový zisk zvenku nestačilo a soupeři musím sportovně pogratulovat ke třem bodům."

HC ŠKODA PLZEŇ – PIRÁTI CHOMUTOV 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. T. Svoboda (Kubalík), 18. Lev (Johnson) – 50. Koblasa (Tomica). 
Rozhodčí: Hradil, Lacina – Jelínek, Zíka.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 10:21.
Diváci: 5 002.
Nejlepší hráči: Lukáš Sochůrek – Juraj Valach.
HC Škoda Plzeň: Sochůrek – Kvasnička, Čerešňák, Pulpán, D. Sklenička, Němeček, Moravčík – D. Kubalík, Kracík, Kratěna – Johnson, Lev, Vondráček – T. Svoboda, Kodýtek, Indrák – Vracovský, Koreis, Hrnka. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.
Piráti Chomutov: J. Laco – Skinner, Rutta, Dlapa, Flemming, Mrázek, Valach, Kudělka – Vondrka, Huml, Skokan – Tomica, V. Růžička, D. Kaše – Sklenář, Kämpf, Koblasa – Poletín, Račuk, Hřebejk. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.

Pardubice zabraly, rozhodl navrátilec Schaus

Tipsport extraliga za sebou měla patnáct kol, Pardubice se ale krčily na dně tabulky s pouhými osmi body. „Zápas s Olomoucí musíme vyhrát za každou cenu," říkal odhodlaně Petr Hubáček.

Povedlo se. I díky navrátilci Nicholasi Schausovi, jemuž vypršel disciplinární trest. Americký zadák dal druhou branku Dynama, a domácí tím uklidnil. Výborný výkon podal také jeho krajan Brandon Maxwell.

Byť Východočeši opět nedali moc branek, tentokrát jim dvě přesilovkové trefy k výhře stačily, a ukončili tak třízápasovou sérii bez získaného bodu. Možná jim pomohli i fanoušci, kteří v hojném počtu dorazili na dopolední trénink a prokázali svou věrnost a obdivuhodnou podporu.

Pavel Rohlík (trenér Pardubic): „V posledních zápasech nás velmi trápí koncovka. Ačkoliv nehrajeme špatně, tak se nám nedaří proměňovat šance. Na Olomouc jsme se připravovali celý týden, věděli jsme, že nás čeká těžká obrana a bude náročné se přes ni dostat. Jsem vděčný fanouškům, že přišli na trénink a že vytvořili skvělou kulisu pro hráče. Byla cítit sounáležitost mezi fanoušky, hráči a celým klubem. Dneska jsme potřebovali jakkoliv vyhrát, což se podařilo, a za to děkuji jak hráčům, tak divákům.“

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „Domácí sehráli dobře přesilovky a to rozhodlo. My jsme celkově nehráli dobře, některé zápasy venku jsme odehráli lépe, naším problémem je efektivita v útočném pásmu. Chtěli jsme dát snižující gól dřív, aby se to zvedlo, bohužel jsme ho vstřelili pozdě. I na ten jeden jsme však potřebovali 30 střel na branku. Dva obdržené góly nejsou moc, to je slušné, ale trápí nás koncovka, dneska jsme toho v útočném pásmu moc nepředvedli.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OLOMOUC 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Sýkora (Rolinek, Tomášek), 43. Schaus – 58. Holec (Skladaný).
Rozhodčí: Mrkva, Souček – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 27:32.
Diváci: 7 018.
Nejlepší hráči: Petr Sýkora – František Skladaný.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Schaus, F. Novák, Bokroš, Čáslava, Ovčačík, Leduc – P. Sýkora, Redenbach, Hubáček – Mallet, T. Kaut, Rolinek – Bárta, Tomášek, H. Zohorna – Panna, Poulíček, Klimenta. Trenéři: Martinec, Mikeska, Rohlík a Beran.
HC Olomouc: Konrád – Matai, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek – Strapáč, J. Knotek, Laš – Eberle, Ostřížek, Burian – Rác, J. Mikúš, Skladaný – Fořt, Herman, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko.

Oceláři prohráli a přišli o vedení v tabulce

Souboj dvou týmů z horní poloviny tabulky nezklamal. Hrál se solidní hokej a skóre se několikrát změnilo. Šimon Hrubec, statisticky nejlepší brankář extraligy, inkasoval už v páté minutě po přesné trefě Lukáše Válka. Za devět minut srovnal Rastislav Špirko, který dnes hrál v rovnovážném stavu až ve čtvrté formaci. Do té první se posunul Rostislav Marosz. Vedle Špirka nastoupil k prvnímu zápasu v letošní sezoně TELH Juraj Sýkora. Dosud působil na farmě ve Frýdku-Místku, kde se trápí a ve WSM Lize dosud čeká na první bod.

Repríza finálového souboje z roku 2015 nakonec dospěla do prodloužení. V něm rozhodl o cenném skalpu lídra soutěže Miloslav Hořava. Výborné výkony Vervy tak pokračují – Severočeši se posunuli na třetí příčku. Naopak Oceláři přišli o průběžné vedení v tabulce.

Vladimír Kýhos (trenér Třince): „Dobře jsme začali, měli tlak, ten ale byl takový bezzubý. Chyběla střelba, to nás provází po celou dobu. To také vytýkáme hráčům, kteří se pořád hledají do prázdné brány. Hra pak ztrácí účinnost, celý tlak přijde vniveč. Soupeř skóroval z první vážnější střely, nám se povedlo vyrovnat v přesilovce. Od druhé třetiny se útoky přelévaly z jedné strany na druhou, vznikaly infarktové situace pro trenéry na obou stranách. Prodloužení bylo zasloužené, my v něm udělali chybu a soupeř ji využil. Jeho vítězství je zasloužené.“

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): „Zápas jsme nezačali dobře, v první třetině nám chyběl pohyb. Dobrá hra domácích nás nutila faulovat, třetina nakonec skončila nerozhodně. Ale spokojení s ní nejsme. Od druhé třetiny jsme se zvedli, výkon byl lepší. Hráli jsme aktivněji, hru jsme srovnali. Třetí třetina měla stejný průběh. Hokej byl vyrovnaný, šance na obou stranách. V prodloužení se nám povedlo rozhodnout, za dva body jsme rádi.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VERVA LITVÍNOV 2:3 po prodloužení (1:1, 0:0, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Špirko (Hrabal, Irgl), 48. Irgl – 5. Válek (J. Doležal, Pavlík), 50. Stříbrný (Lukeš), 62. M. Hořava (Trávníček).
Rozhodčí: Hribik, Čech – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:26.
Diváci: 4 828.
Nejlepší hráči: Zbyněk Irgl – František Lukeš.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Nosek, M. Doudera, Hrabal, Galvas, Jank – Petružálek, Marosz, Martin Růžička – Rákos, Kreps, Dravecký – Adamský, Polanský, Irgl – Jašek, Špirko, Sýkora. Trenéři: Kýhos, Mucha a Sýkora.
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Sörvik, Pavelka, Sklenička, Kokeš, Pavlík – Lukeš, V. Hübl, Stříbrný – Gerhát, R. Hanzl, M. Hanzl – Trávníček , Reichel, Hořava – J. Doležal, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.

Vandas dvěma body zařídil vítkovické vítězství

Zápas mezi Vítkovicemi a Zlínem byl přímým soubojem o místo v postupové desítce. Slezané, bez zraněné opory Rostislava Olesze, byli před pátečním kolem desátí, marodkou zmítaný Zlín se držel o dva body za nimi.  

Podobnému postavení v tabulce odpovídal i vývoj utkání, které dospělo až do prodloužení. V nastaveném čase rozhodl Michael Vandas, jenž se předtím podílel asistencí na trefě Yana Stastneho. Ostravané tak svůj náskok na Zlín, za který naskočil z Havířova povolaný Jan Maruna, ještě navýšili.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Snažili jsme se být aktivní. Cením si, že ani za nepříznivého výsledku jsme neustoupili od našeho stylu hry. Jsem spokojený s precizním dodržováním taktiky. Góly nám chybí. Střelecky se trápíme, ale klobouk dolů, že jsme svému systému věřili dál a v posledních zhruba dvaceti minutách jsme zápas otočili. Z mužstva jsem cítil úplně jiné odhodlání než v Chomutově. Je to výhra, která se počítá. Věřím, že se hráči brzy vrátí z polní nemocnice a doplní naše řady.“

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): „Kvalita zápasu byla ovlivněna soupiskami. Obě mužstva totiž mají hodně zraněných hráčů a často klíčových. Do utkání nastoupila spousta mladých, takže jsme sledovali bojovný hokej. V zápase bylo hodně nepřesností, ale domácí nás předčili v nasazení. Měli větší elán než my. Jen díky Kašíkovi jsme se drželi v utkání a máme alespoň bod.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – PSG ZLÍN 2:1 po prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 44. Stastny (Vandas, Szturc), 61. Vandas (Hrbas, Stastny) – 29. Kubiš (Honejsek, Vlach).
Rozhodčí: Hodek, Úlehla – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 41:20.
Diváci: 5721.
Nejlepší hráči: Michael Vandas – Libor Kašík.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Urbanec, Výtisk, Sedlák, Hrbas, D. Krenželok, L. Kovář – Vandas, Stastny, Szturc – D. Květoň, O. Roman, P. Zdráhal – E. Němec, Balán, Kolouch – Tomi, Hudeček, Illéš. Trenéři: Petr a Trnka.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Bořuta, Blaťák, Matějíček, Žižka – Bukarts, P. Holík, Říčka – Honejsek, R. Vlach, Kubiš – Gago, Podešva, Maruna – Horák, Popelka, Goiš. Trenéři: Vlach a Jurík.

Kometa střídá Oceláře na čele TELH

Televizní duel mezi Mladou Boleslaví a Brnem sliboval nadprůměrnou podívanou. Středočeši se zbavili přízviska barážový klub a po letním posilování se zařadili mezi širší okruh adeptů na titul. Kometa pak patří do té úplně nejužší skupiny favoritů. Společně s Oceláři navíc vládne dosavadnímu průběhu soutěže. V patnácti odehraných zápasech nebodovala jen jednou, a to v minulém kole proti Mountfieldu. 

Teď je zpátky na vítězné vlně – v Mladé Boleslavi vyhrála 4:2. Branky padaly až ve druhé polovině utkání. V té první vynikli gólmani, kteří si poradili i s dvěma trestnými stříleními.

Kometa se po páteční výhře vrací na první místo extraligové tabulky. Třinec totiž zaváhal a v duelu s Litvínovem ztratil dva body.

Marian Jelínek (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Myslím, že jsme nepodali špatný výkon. Hráli jsme velmi dobře, ale síla soupeře byla znát. Přestože jsme měli kotouč v držení a byli u soupeřovy brány, nevytvořili jsme si žádné tutové šance. Paradoxně jsme dostali takové hloupé góly, ale to v takových zápasech bývá. Ke cti nám je, že jsme z 0:2 srovnali na 2:2, bohužel, delší dobu jsme pak stav neudrželi. Šli jsme do oslabení a soupeř nás potrestal. S hrou jsme relativně spokojeni, s výsledkem samozřejmě ne."

Martin Pešout (asistent trenéra Komety Brno): „Myslím, že jsme viděli nadprůměrný extraligový zápas, který měl všechno, co měl mít. Pro nás samozřejmě dobrý výsledek, protože v Boleslavi se často nevyhrává. Myslím, že rozhodla naše přesilovka, při níž jsme dali na 3:2. Protože za stavu 2:0 to vypadalo, že zápas ovládneme, ale domácí zabrali a vrátili se zpátky. Kdybychom inkasovali, utkání mohlo vypadat opačně. Ale my se tou přesilovkou uklidnili a v závěru jsme trefou do prázdné branky rozhodli."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC KOMETA BRNO 2:4 (0:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 40. Hyka (Musil), 45. Jonák (Voráček, Orsava) – 37. Haščák (Trška, V. Němec), 38. Gulaši (Erat), 47. Vincour (Čermák, Kováčik), 60. Kvapil.
Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:1, navíc Erat (Kometa) 10 minut.
Střely na branku: 25:31.
Diváci: 3 952.
Nejlepší hráči: Tomáš Hyka – Peter Trška.
BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Kučný, Stříteský, T. Voráček, Hanzlík, Kurka, Pastor – Látal, Vampola, Klepiš – Hyka, Urban, Lenc – Orsava, Žejdl, Jonák – Jiránek, Musil. Trenéři: Výborný a Jelínek.
HC Kometa Brno:  Vejmelka – Štencel, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Trška, Koch – M. Kvapil, Hruška, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Haščák – J. Káňa, Čermák, Vincour – Dočekal, Nečas, Dostálek – Dymáček. Trenéři: Zábranský, Pešout a Pokorný.

Energie po domácí prohře klesla na poslední příčku

Oba týmy se trápí. Ambiciózní Mountfield byl i přes dva zápasy k dobru (kvůli prosincové účasti na Spenglerově poháru) osmý, v pátek jej hostily třinácté Karlovy Vary.

Po šestnáctém kole už jejich postavení v tabulce neplatí. Zatímco Hradec Králové přeskočil Mladou Boleslav i Chomutov, Energie klesla na poslední příčku. Podruhé za sebou (a počtvrté za letošní sezonu) navíc nedala ani gól. Patrik Rybár, který začal letošní ročník v Litoměřicích, tak má první čisté konto v Tipsport extralize. U obou gólů Východočechů byl veterán Jaroslav Bednář (0+2).

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Bylo to vyrovnané a bojovné utkání, důležité bylo, kdo dá první gól. Šance jsme měli ale nedokázali jsme je zužitkovat. Naopak soupeř potrestal naše chybičky. Je to pro nás druhý zápas v řadě bez vstřeleného gólu, takto se vyhrávat nedá."

Pavel Hynek (asistent trenéra Hradce Králové): „Hráčům bych chtěl poděkovat za výkon a tři body. První třetina byla z naší strany nervozní až pasivní. Ve druhé třetině jsme se zvedli v pohybu a první gól nás uklidnil. Měli jsme i štěstí, soupeř neproměnil několik šancí na vyrovnání. Výborně nás podržel brankář Rybár. Chtěl bych také poděkovat našim divákům, kteří přijeli třemi autobusy."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – MOUNTFIELD HK 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Köhler (Bednář), 55. Dej (Bednář, Gregorc).
Rozhodčí: Pešina, Petružálek – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 18:26.
Diváci: 3 432.
Nejlepší hráči: Martin Rýgl – Bedřich Köhler.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Skuhravý, V. Tomeček – Mullane, Tuominen, Mikulík – Kindl, Stloukal, Gorčík – Harkabus, Gríger, Flek. Trenéři: Tlačil a Antonik.
Mountfield HK: Rybár – Newton, Štajnoch, Dietz, Pavlas, Čáp, Pláněk, Gregorc – Šimánek, Dragoun, Jarůšek – Dej, Bednář, Köhler – Bulík, Potulny, R. Pavlík – Nedvídek, T. Knotek. Trenéři: Sýkora, Hynek a Martinec.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Kometa Brno 16 11 1 3 1 65:38 38
2. HC Oceláři Třinec 16 9 3 3 1 56:28 36
3. HC VERVA Litvínov 17 6 6 0 5 46:42 30
4. Bílí Tygři Liberec 15 8 0 4 3 39:30 28
5. HC Sparta Praha 16 8 0 3 5 50:41 27
6. Mountfield HK  18 5 3 5 5 52:45 26
7. Piráti Chomutov 16 6 3 2 5 52:49 26
8. BK Mladá Boleslav 16 7 1 2 6 42:51 25
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 16 5 4 0 7 30:35 23
10. HC Olomouc 16 5 2 2 7 36:40 21
11. PSG Zlín 15 5 2 1 7 44:48 20
12. HC Škoda Plzeň 17 4 2 1 10 39:57 17
13. HC Dynamo Pardubice 16 3 1 1 11 34:54 12
14. HC Energie Karlovy Vary 16 2 1 2 11 29:56 10


Další program Tipsport extraligy

Neděle 30. října – 17. kolo:
15:20 HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha (ČT sport)
15:30 PSG Zlín – BK Mladá Boleslav
15:30 Piráti Chomutov – HC VERVA Litvínov
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary
17:00 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň
17:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA 

Středa 9. listopadu – 18. kolo:
17:20 HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
17:30 HC Škoda Plzeň – PSG Zlín
18:00 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov
18:00 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK  

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz