Štoudek před Ligou mistryň: Je to závazek, chceme jít dál

Foto: Martin Mašek

Jednadvacítka evropských šampionů nastoupí už o víkendu k prvnímu kolu hokejové Ligy mistryň. Karvinou čeká velká zodpovědnost v podobě pořadatelství i reprezentace českého ženského hokeje, po loňském oťukávání už je jejím cílem postup do semifinále! „Máme už nějaké zkušenosti. Ale budou rozhodovat maličkosti i štěstí,“ tuší trenér Josef Štoudek. Jeho tým se postupně utká s anglickým Bracknellem, polskou Osvětimí a na závěr s hlavním favoritem z Vídně.

Jaké ve vás aktuálně převládají pocity, než vám celá akce vypukne? Je to nervozita, nebo víc natěšenost?
Těšíme se, ale cítíme už zodpovědnost. Já třeba už tak čtrnáct dní. Člověk žije s mančaftem a doufá, aby nám to zkrátka sedlo. Určitě jsem nervózní, jako asi každý, ale jakmile se hodí buly a začne první zápas, všechno z nás spadne. Je super, že se hraje u nás doma, nemusíme nikam cestovat. Po čtyřech letech se Liga mistryň dostala do České republiky, takže můžeme zviditelnit celý náš ženský hokej.

Právě na to se chci zeptat. Letos jsme hostili už úspěšné mistrovství v Přerově, mezinárodní federace o nás ví. Souhlasíte, že tohle je další událost, podle které bude na Česko nahlížet?
Určitě! Je to zavazující a podřídili jsme tomu všechno. Z Přerova byly na internetu živé přenosy, tady je budeme mít taky. Když bude mít kdokoli ze široké veřejnosti zájem, podívá se na ženský hokej. Zvlášť když Liga mistryň má dobrou úroveň a tempo. Je to pro nás nejen klubový závazek, ale chceme dokázat, že v Česku se hraje dobrý ženský hokej.

Jak jste se vůbec na Ligu mistryň v úvodu sezóny připravovali?
Máme za sebou sedm kol v lize mladšího dorostu. Začátek se nám moc nepovedl, ale v posledních dvou zápasech jsme nejdřív remizovali v Uherském Hradišti a teď v neděli jsme doma porazili Hodonín, což je určitě dobré znamení. Už jsme byli skoro kompletní bez Vendy Přibylové, která měla ještě povinnosti v Šumperku v lize staršího dorostu. Je pro mě důležité, že jsem viděl tým pohromadě, mohl za ten týden něco připravit, dát dohromady formace. Co se týče fyzičky, tak si myslím, že jsme dobře připraveni.

Každý tým má možnost posílit o několik hráček z jiných klubů. Loni jste tuhle šanci nevyužili, ale letos už ano. Které hokejistky vám tedy v základní skupině vypomůžou?
Byli jsme dopředu domluveni se Slavií, měli jsme zájem o Láskovou, Vanišovou, Bukolskou, ale technicky to nešlo provést. Máme od nich ale Anetu Lédlovou, Terezu Brotánkovou a gólmanku Kateřinu Bečevovou, protože Klára Peslarová podepsala smlouvu v Krasnojarsku. Do brány je tady ještě naše Bára Dvořáková a máme připravenou i Blanku Škodovou z Uničova, která je v reprezentační osmnáctce a jeví se dobře. Finální tým nám vykrystalizoval až teď, holky dorazily ve středu.

Ve skupině vás čekají soupeři z Rakouska, Polska a Anglie – Vídeň, Osvětim a Bracknell. Co o nich vůbec víte?
Vídeň trochu známe, to je silný mančaft. Polský hokej taky známe. Ale neznámá je pro nás Bracknell. O Angličankách jsem něco viděl na internetu, ale nikdy nevíte, jak to je doopravdy. Až na rozbruslení poprvé uvidíme, jak na tom jsou, a i to může být klamný dojem. Nalosovali jsme si Bracknell jako první, druhý zápas budeme hrát s Osvětimí a třetí s Vídní.

IIHF letos změnila systém soutěže, dál postoupí nejen vítězové skupin, ale i tři nejlepší z druhých míst. Tuhle šanci určitě vítáte, že?
Rozhodně je dobře, že se bude hrát až do neděle. Dřív postupoval jenom jeden tým. Třeba loni ve Spišské Nové Vsi nás Hvidovre porazilo 3:2, pak vyhrálo nad Spišskou a už mělo postup jistý, nedělní zápasy o ničem nerozhodovaly. Je dobře, že to bude až do konce otevřené. Našim cílem je jít dál, určitě chceme skončit na postupovém místě.

Vídeň je hlavním favoritem na první příčku?
Určitě. Známe je, jezdí na turnaje, mají hodně mezinárodních zkušeností z Ligy mistryň. Jsou v tom zběhlí. My to budeme hrát teprve podruhé, ale už taky nějaké zkušenosti máme. Řada našich hráček prošla reprezentací, osmnáctkou i áčkem. Budou rozhodovat maličkosti, hlavně do toho musíme jít s pokorou a nic nepodcenit.

Kde by měla být síla vašeho týmu?
Často se dostáváme do šancí, ale potřebujeme je proměňovat a střílet góly. Můžete hrát krásně a být na puku, ale jenom góly se počítají. Viz třeba Osvětim by tady měla mít jednu hráčku, která je vyloženě snajpr, dokáže vytěžit z minima maximum, ze tří šancí dá dva góly. My to máme postavené týmově, budeme mít tři vyrovnané pětky. Rozhodovat bude momentální forma a trochu i štěstí. Když dáte první gól, hraje se vám jinak, než když musíte dotahovat. A zvlášť u holek, které mají psychiku trochu někde jinde. Určitě nebude jednoduché hrát tři zápasy ve třech dnech, třeba na mistrovství světa máte vždycky dva zápasy a jeden den volna. Ale všichni máme podmínky stejné.

Účast v Lize mistryň byla jedním z důvodů změny formátu domácí soutěže. V hlavní divizi jste teď už jen se Slavií a zápasy vás navíc čekají až po Novém roce. Je pro vás ideální, že teď hrajete pouze jednu soutěž a měli jste víc času na přípravu?
Nikdy není nic ideální. Teď zase hrajeme jenom s klukama, a to je velký rozdíl. V lize mladšího dorostu jsme přistoupili na to, že ji budeme hrát se vším všudy, chodíme tím pádem i do soubojů. To se v ženském hokeji nesmí, takže se musíme rychle adaptovat. Z toho máme trochu obavy. Přece jenom když hrajete s holkama, ukáže vám to zase něco jiného.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz