Stihnou Slováky marodi Zacha a Rašner? Uvidíme, cítíme se lépe, hlásí

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

27. prosince 2015, 13:20

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) V prvním utkání na šampionátu vytěžila česká dvacítka bodík, duel s Rusy ale přinesl také obavy o zdraví dvou klíčových hráčů. Na marodku zamířili Pavel Zacha s Alexem Rašnerem. Oba v doprovodu lékaře týmu Antonína Chocholy odjeli na podrobné vyšetření do nemocnice, zprávy nejsou zase tak zlé. "Zatím nevíme, jestli oba kluky budeme mít na další utkání. Ještě si s tím budeme hrát, uvidíme až v pondělí. Podle toho určíme sestavu," říká hlavní trenér Jakub Petr.

Pavel Zacha (na snímku) musel z úvodního utkání odejít do šatny vzhledem k obnoveným potížím s přitahovačem, Rašner si v jednom z osobních soubojů zranil koleno. "Oba hráči byli večer na magnetické rezonanci, výsledek budeme mít až během odpoledne. Podle toho zvolíme další postup. Zranění nejsou výrazně závažná, ale ze hry je vyřadit můžou," konstatuje lékař Antonín Chochola. Start hokejistů v duelu se Slovenskem nevidí moc optimisticky. "Není to pravděpodobné, mají fyzioterapii. Ale uvidíme, záleží na dalším vývoji," dodává.

Ztráta bojovníků by byla citelná. Češi se musejí připravit na variantu, že bez Rašnera budou mít jen šest zdravých beků. Schopnosti Zachy by zase chyběly ofenzivě. "Dneska se cítím trošku lépe než po utkání s Ruskem. Budu se snažit, abych dobře zrehabilitoval a mohl pak proti Slovákům hrát. Uvidíme, jak to bude. Hrozně rád bych do dalšího zápasu skočil, ovšem záleží, jak se budu cítit v pondělí," připomíná talent New Jersey, který startuje na svém třetím mistrovství světa dvacítek.

Zachu zlobí přitahovač, podobné problémy měl relativně nedávno. "Trošku jsem si to přivezl ze Sarnie. Jak jsem přijel na první kemp do Velkých Popovic, malinko jsem to cítil. V utkání s Ruskem jsem nohu nešťastně přisedl a ještě si to natáhl víc, než to bylo předtím. Také proto jsem odstoupil ze hry, aby se mi stav ještě nezhoršil," hlásí. Původní potíže přitom odezněly. "Jak jsem přijel domů, říkal jsem si, že už by to mohlo být úplně v pořádku. Ale když se mi po dvou týdnech přípravy přihodilo zranění znovu, samozřejmě to zamrzelo. Chci se co nejdřív vrátit a zase hrát," pokračuje.

Možná horší výhled zpočátku panoval u Rašnera. Olomoucký bek odjížděl z ledu v bolestech, na první pohled se zdálo, že může jít o vážnější zranění. Ale obavy ještě večer vyloučil manažer výpravy Milan Hnilička, samotný Rašner byl v neděli pozitivní. "Cítím se už lépe, myslím, že budu určitě v pohodě. V neděli jsme měli volný den, já netrénoval a věnoval se rehabilitaci." Sám prý ani na chvilku nepochyboval, zda bude v turnaji pokračovat. "Nezatrnulo mi. Já věřím, že budu brzy v pořádku. Teď úplně nevím, jestli budu moci hrát proti Slovensku, ale myslím, že ano," reaguje bojovně. Koleno si pochroumal v osobním souboji. "Stál jsem tam na jedné noze, ruský soupeř mi narazil do kolena, ale nic vážného to není," opakuje.

Dnes měli hokejisté volno, přes poledne místního času si hodinku zatrénovali a trenér Petr je na ledě Hartwall Areny nešetřil. Zacha s Rašnerem sledovali přípravu chvilku ze střídačky, pak pod dohledem fyzioterapeutky Barbory Krajsové pokračovali v léčbě. Reprezentanti už naplno myslí na bitvu proti Slovensku, která vypukne v pondělí 28. prosince od 13 hodin. "Nálada je výborná. Jsme na začátku turnaje, atmosféra v týmu super. A také tak vstoupíme do zápasu, abychom Slováky porazili," velí rázně Rašner.

Protivníci se velmi dobře znají, Pavel Zacha je jedním z devíti hráčů českého výběru, kteří pamatují loňské čtvrtfinále MS v Montrealu.Tehdy se radoval soupeř a nakonec bral bronzové medaile, naopak Češi kousali velké zklamání. "Jo, ve čtvrtfinále to hrozně bolelo," potvrzuje útočník kanadské Sarnie. "Šlo o zápas, v němž se rozhoduje, jestli z toho bude úspěch nebo neúspěch. Teď hrajeme ve skupině a rveme se o konečné pořadí. Zápas proti Slovensku bude hodně rozhodovat a doufejme, že to teď zvládneme lépe než minulý rok," přeje si závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz