Šťastný střelec Špaček: Lidé od nás moc nečekali. Mohli jsme jen překvapit

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Startuje na třetím mistrovství světa dvacetiletých, čímž se z českého týmu může pochlubit jen David Kaše. Michael Špaček byl hodně vidět už na loňském turnaji, teď vycenil tesáky hned během prvního duelu s Finy. Útočník kanadského juniorského týmu Red Deer Rebels, jehož si pro NHL zamluvil Winnipeg, rozhodl bitvu proti obhájcům zlata vítěznou trefou. "Měl jsem samozřejmě velikou radost. Hlavně ale musím pochválit celý tým, všichni kluci to poctivě odmakali," konstatuje.

Špaček potvrdil, že má dar být u klíčových momentů utkání. Jeho akce z 59. minuty byla parádní. "V útočném pásmu se ke mně odrazil kotouč. Já si udělal oblouk k modré čáře, překřížili jsme se s obráncem. Viděl jsem, jak se k němu navázali dva Fini, čímž se mi uvolnil prostor. Puk jsem si tedy nechal, otočil se na bránu, kde výborně clonil Adam Musil," popisuje. Následovala přesná trefa a velká česká radost. "Ale pro mě to zase nebylo tak těžké," dodává skromně šťastný střelec. "Hlavně jsem se snažil trefit místo, kde gólman jakoby nekouká."

Rozhodnout takový zápas, to člověka musí přepadnout velká euforie. Necelou minutu před koncem jste určitě věřil, že už duel s Finy dotáhnete k vítězství.
Potěší to. Každý hráč by měl radost. Ale já musím pochválit celý tým. Dělali jsme to, co jsme si řekli. Dodržovali jsme taktiku a myslím, že jsme soupeře k ničemu závažnému ani nepustili.

Přitom v přípravě jste třikrát prohráli, aniž byste skórovali. Bylo těžké to před šampionátem ze sebe setřást?
Je to tak. Příšerné. Nedat ve třech zápasech góla, to by se stávat nemělo. Ale řekli jsme si, že do  zápasu s Finy jdeme od nuly. Lidi od nás nic moc nečekali, mohli jsme akorát všechny překvapit. Myslím, že nás to nakoplo.

Nebáli jste se přece jen, jestli nezdary v přípravě nemohou ovlivnit výkony na šampionátu?
První zápas byl katastrofální. Vůbec jsme nedělali, co jsme si řekli. Pak jsme měli dlouhou poradu, trenéři na nás byli naštvaní. My si vzali trošku do hlav, že určité věci musíme dodržovat. Druhé utkání bylo lepší, ale zase jsme prohráli. Bez gólu, což je špatné. A pak s Američany? Myslím, že tam jsme to odehráli docela slušně, jenže v první třetině jsme dostali čtyři góly. Dva třeba po bully, po vlastních chybách. No, celkově vzato: jak jsem řekl, nikdo od nás nic moc nečekal.

Zaznamenali jste v tomto duchu nějaké komentáře na internetu?
Já osobně nic nečetl, ale kluci něco podobného říkali. Ale my se na to vůbec nesoustředili. Jsme tady pro to, abychom vybojovali úspěch. A uděláme úplně všechno, aby se nám povedl. Myslím, že s Finy jsme makali jako jeden tým. Vyšlo to, jsme rádi. Povedený začátek je vždycky dobrý. A důležitý. Finové jsou v top čtyřech mužstev na světě, pro nás jedině dobře, že jsme je porazili. Ale musíme koukat dál. Dneska nás čekají Švýcaři, je třeba, abychom do toho šli s pokorou.

Chce to potvrdit skalp obhájců titulu, co říkáte?
Přesně. Ale nebude to nic jednoduchého. Švýcaři prohráli s Kanadou 3:4 v prodloužení, měli i slušný zápas proti Americe. Jejich první lajna je velice dobrá, musíme se pořádně připravit. A hrát minimálně totéž co proti Finsku.

Takže především s důrazem na poctivost a odpovědnost?
No jasně. Řekněme si to na rovinu: soupeře ze světové špičky nebudeme porážet pětkrát v řadě. Ale může se nám to povést týmovou prací. A hlavně tím, že budeme vycházet z obrany, přičemž využijeme brejky a přečíslení. 

>> Skvělý start! Dvacítka na úvod MS srazila obhájce z Finska

Startujete na svém třetím šampionátu dvacítek. V jaké osobní pohodě jste přijel?Musím zaťukat, se svou hrou jsme zatím hodně spokojený. V létě jsem měl kvalitní tréninky s kondičním trenérem, cítím se díky tomu velice dobře fyzicky.

Jste rád, že tady máte v reprezentaci spoluhráče z klubu Adama Musila?
Určitě. Hlavně jsem rád, že ho mám v Red Deeru. Hodně mi pomohl. Teď už je moje angličtina v pohodě, ale v začátcích pro mě Adam udělal strašně moc. Je to výborný člověk. Jsem mu vděčný.

Dvacítce bezpochyby pomůže. Musil je buldok, který na ledě nechá všechny síly.
Nikdy v životě, za svoji kariéru, jsem ještě neviděl takového pracanta. Kluka, který by chodil na tréninky s podobným přístupem. Adam jde všem příkladem.

>> Jakou písničku chcete, smáli se dvacítce. Finům bylo co vracet, tvrdí Petr

Když se začalo mluvit, že by Musil mohl hrát za českou reprezentaci, přemlouval jste ho, aby to udělal?
Jestli se dobře pamatuju, Adama jsem se ptal, jak to vidí. Povídal jsem mu, že by bylo určitě fajn, kdyby za náš nároďák nastoupil. Věděl ode mě, že ve dvacítce je super parta. On pak do toho šel s tím, že by se chtěl dostat na mistrovství světa.

Hrajete v klubu spolu?
Každý zápas ne. Ale přesilovky ano, trenér nás dá k sobě také ve chvílích, kdy máme utkání vyrovnané. Nebo pokud prohráváme. Jinak potřebuje mít síly víc rozložené.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz