Stál o mě i Berlín, přiznal Jágr. Bude do Třince létat vrtulníkem?

Česko zachvátila epidemie – tzv. Jágrmánie. „Takový rozruch jsem nečekal. Když je hráči skoro 46 let a vidí, jak ho čeští hokejoví fanoušci respektují, je to něco krásného," děkoval Jaromír Jágr na čtvrteční tiskové konferenci.

Byl návrat do Kladna jedinou variantou?
KHL byla zavřená, tam se mohlo přestupovat jen do konce minulého roku. V Čechách jsme s jinými týmy nejednali, ani mě to nenapadlo. Nabízelo se ale angažmá v německé lize. Vím, že mě Berlín chtěl už v létě, nabízeli mi konkrétní podmínky, angažuje se tam i můj kamarád Luc Robitaille. Měl jsem zaručené, že by se o mě skvěle postarali. Takže o tom jsem přemýšlel. Když se dozvěděli, že teď odcházím do Evropy, opět se ozvali a byli velmi aktivní. Pro mě je ale nejdůležitější zdraví a věřím, že v Čechách s profesorem Pavlem Kolářem mám nejlepší šanci se vyléčit.

Překvapilo vás, jak velká Jágrmánie v Česku zavládla?
Jeden z důvodů, že jsem se chtěl vrátit domů, byl ten, že budu mít klid. A abych se mohl soustředit na pomoc Kladnu. Takový rozruch jsem nečekal. Když je hráči skoro 46 let a vidí, jak ho čeští hokejoví fanoušci respektují, je to něco krásného. Nedá se to popsat. Nevadí mi to, to bych lhal. Vždy jsem se snažil divákům vyjít vstříc. Hokej jsem vždy hrál i kvůli tomu, abych dával lidem zážitky.

Znamená návrat do Kladna váš definitivní konec v NHL?
To bych taky rád věděl. Na to nedokážu odpovědět. Teď jsem na Kladně, můj hlavní cíl je dostat se co nejrychleji do formy, uzdravit se, pomoct týmu do baráže a pokusit se vybojovat extraligu. 

Umíte si představit, že byste si v NHL ještě někdy zahrál?
O tom teď nepřemýšlím. Já vždycky věřil, že to, co bude, tak bude. A že se věci stávají z nějakého důvodu. Snažím se vše brát pozitivně.

Bolí vás, že nakonec nejste jedničkou v počtu zápasů v NHL?
Amerika je statistikami posedlá, o to je ta soutěž ale zajímavější. Fanoušci i novináři každopádně berou rekord v zápasech seriózněji než já. Můj cíl to nikdy nebyl. Já chtěl ve statistikách dosáhnout 2 000 bodů, teď už je to ale passé.

„Teď jsem na Kladně. Můj hlavní cíl je dostat se do formy a uzdravit se."

Jak se cítíte po zdravotní stránce?
Dneska na tréninku jsem se cítil hůř, než jsem očekával. Možná proto, že jsem včera navštívil profesora Koláře. Udělali jsme některé věci – řekl mi, že to časem bude lepší, ale v nejbližších dnech tu bolest budu cítit daleko víc. A to se potvrdilo.

Co vás tedy trápí?
Myslíme si, že je to vnitřní vaz, který jsem si nějak natáhl. Sám ale nevím, jak. Otíká mi kvůli tomu koleno. Pan Kolář mi do něj píchl mou krev s nějakými bylinkami, aby se to začalo rychleji hojit. Ale bylo to hodně bolestivé, udělalo se mi špatně.

Měsíc jste nebruslil. Co jste dělal?
Na ledě jsem byl snad jednou, dvakrát. Jen v teplákovkách, ve výstroji vůbec. Věřil jsem, že když si dám oraz, přestane to bolet a zlepší se to. Snažil jsem se chodit do posilovny a víc zapracovat třeba na břiše. Tyhle partie moc neposiluju, protože během sezony na to není tolik času.

Proč si Jaromír Jágr vybral právě Oceláře?

Můžete potvrdit střídavé starty do Třince?
Ano, domluvili jsme se. Je to proto, abych si případně prodloužil sezonu, kdyby to tady nedopadlo. V současnosti to ovšem není téma. Šel bych tam jenom tehdy, když by u nás skončila sezona a naopak Oceláři dál pokračovali.

Proč jste se rozhodl právě pro ně?
Už dlouho spolupracuji s panem Černoškem, minimálně patnáct let. Spolupráce s Třincem a Kladnem tedy vždycky byla. Mělo by to tak dál pokračovat.

Mezi fanoušky koluje, že byste snad na zápasy do Třince měl létat vrtulníkem.
(úsměv) Kdyby k tomu došlo a já šel skutečně do Třince, asi bych se tam přestěhoval se svými věcmi a zůstával tam.

Bude z Třince nějaká hráčská kompenzace pro Kladno?
Dojednat se jí nepodařilo. Věřím ale, že tady máme kádr na to, abychom mohli postoupit. Hráči by si toho měli vážit, že vedení nenabralo na play off nějaké žoldáky. Důvěra trenérů v tým je velká. Věříme, že na postup máme. Nemyslíme si, že by nás měl zachraňovat někdo jiný. Pokud by se to podařilo, nadšení by pak bylo o to větší.

„Chtěl bych, aby se sobotní zápas s Benátkami bral hlavně jako rozlučka Petra Nedvěda."

Bude se hrát zápas proti Benátkám v Liberci? 
Benátky čekají na moje vyjádření. Řekl jsem Petru Nedvědovi, že pokud se ten zápas bude brát jako jeho rozlučka s kariérou, mělo by se to udělat. Zaslouží si to. A mělo by se to odehrát v Liberci. Fanoušci se určitě půjdou podívat i na mě, ale chtěl bych, aby to bylo bráno hlavně jako jeho rozlučka. Jsem toho názoru, že stanovisko necháme na Benátkách – ať se to klidně přesune do Liberce. Jde ale to, že já nevím, jestli mám na to, abych odehrál celý zápas. Proto jsem pro fanoušky udělal to prohlášení. 

Jak se vám líbil středeční zápas Kladno – Vary (0:4)?
Když se přijdu podívat na Kladno, spíš sleduju soupeře. Vary budou s největší pravděpodobností náš potenciální soupeř v play off. Díval jsem se tedy na ně, abych věděl, jak bych proti nim mohl hrát, aby to bylo co nejefektivnější.

Proč bolí Jaromíra Jágra pravé koleno?

Přemýšlel jste o účasti na olympiádě?
Naposledy jsem o olympiádě přemýšlel, když jsem v létě trénoval na Kladně a neměl jsem v NHL kontrakt. Říkal jsem si, že když bych byl týmu užitečný, návrat do reprezentace by byla určitě možnost. Ale teď nejsem dobrý.

Jak vidíte šance Česka na olympiádě?
Máme spoustu šikovných hráčů. Je větší šance na úspěch, než kdyby hráli i hráči z NHL. Myslím že budeme patřit k favoritům. Vedle Ruska nebo Kanady.

Blíží se vaše 46. narozeniny, Chystá se nějaká akce pro fanoušky?
Nikdy jsem nebyl fanda nějakých oslav. Snažím se to zatajovat, i když to moc nejde. Byl bych raději, kdyby si na to nikdo nevzpomněl.

„Maminka je jeden z důvodů, proč jsem se vrátil – aby mě opět viděla hrát naživo."

Budete dál aktivní na Facebooku?
Já poslední dobou na Facebooku moc aktivní nebyl, ale vím, že komunikace s fanoušky je velmi důležitá. Celý život si jich moc vážím. Je ohromná výhoda, když jim skrz Facebook můžu říct svoje pocity. Budu se v tom snažit pokračovat.

Vaše přítelkyně Veronika je s vámi v Česku?
Ještě zůstává v Kanadě. Musí zabalit věci. Bylo to totiž teď strašně narychlo.

A co maminka, bude se na vás chodit dívat?
Moje maminka je snad moje největší fanynka. Asi viděla víc zápasů, než vy všichni dohromady (úsměv). Je jedno, kde hraju – klidně v noci vstává a kouká se na můj zápas. Je to jeden z důvodů, proč jsem se vrátil – aby mě opět viděla hrát naživo. V Americe moji rodiče nebyli snad deset let. 

Jak dlouho chce Jágr ještě hrát a co ho žene na led?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz