Sparta chce finále CHL! S Växjö to bude velký zápas, hlásí Kalous a Vrána

Foto: facebook.com/hcsparta

Jsou v jednom kole, utkání hrají v podstatě ob den. Hokejisté pražské Sparty honí dvě velké mety. Jednak chtějí vybojovat co nejlepší pozici v základní části Tipsport extraligy, jednak je před nimi výzva, kterou v novodobé historii Ligy mistrů dosud žádný český klub nepokořil. Pokud Pražané v úterý zvládnou odvetu proti švédskému Växjö, postoupí do finále CHL! "Bude to velký zápas," shodují se trenér Jiří Kalous a útočník Petr Vrána.

Hokejisté Sparty lační po postupu do finále, pořádně odhodlaní jsou už od čtvrtfinálového skalpu švýcarského Bernu před Vánocemi. První bitva ve Švédsku jim navíc vyšla, na evropské scéně zatím Sparta neskutečně jede. Vítězství 2:1 z minulého úterý dává solidní základ k úspěchu. Ovšem vyhráno ještě není. "První zápas ve Švédsku jsme sice zvládli, ale máme před sebou těžkou odvetu. Těžkou, nikoli nezvladatelnou, což jsem říkal o celém dvojzápase už před prvním duelem," konstatuje pro klubový web Jiří Kalous.

První klání mohlo dopadnout pro Spartu lépe, hosté si ve Växjö vypracovali dostatek možností. Na druhou stranu ale domácí v závěru tlačili. "Hrálo se na vysoké úrovni, navíc poměrně tvrdě. Nicméně výsledek jsme uhráli výborný, škoda jen neproměněných šancí, branek jsme mohli dát i víc. To platí ale i o soupeři, také se dostali do příležitostí a nás při nich podržel výborně chytající Tomáš Pöpperle,“ vrací se k první bitvě sparťanský kouč.

Soupeřit s předním týmem švédské SHL není nic snadného. Borci Växjö změřili v létě síly s Mladou Boleslaví, ukázali agresivní nátlakový hokej, v kádru mají navíc dostatek individualit. Brankář Ericsson, finský bruslař Leino, zámořští krajánci Hennessy, Reddox, Murphy nebo švédský reprezentant Everberg mají na kontě starty v NHL. Finové Kiiskinen, Palola nebo Švéd Robert Rosén zase starty na mistrovství světa dospělých. Výprava soupeře možná trošku nečekaně nedorazila do české metropole v pondělí, stát se tak má až v průběhu úterního dopoledne. Hráči Växjö půjdou do utkání bez ranního rozbruslení, naopak sparťané mají klasický zápasový režim, jaký v domácím prostředí pravidelně uplatňují.

Podobně jako Švédové dosponuje hokejovou kvalitou také Sparta. Pražané jsou navíc hladoví po postupu, v kabině je znát maximální odhodlání uspět. "Dnes nás čeká jeden z nejdůležitějších zápasů sezony," upozorňuje Petr Vrána. Zkušený útočník má aktuálně vynikající formu a produktivitu, jeho formace s Jaroslavem Hlinkou a Lukášem Klimkem si vede v extralize i CHL výborně. Nezaostávají ani další útoky, z hlediska Sparty půjde hlavně o to, aby hokejisté rychle setřásli únavu a byli na klíčový duel v plné polní.

"Hráli jsme teď úterý, pátek, neděle a teď znovu úterý. Je to náročné, ale myslím, že si s tím každý v nějaké fázi sezony projde, kluci jsou profíci, musíme se nachystat. Utkání bude těžké, ale doufám, že přijde hodně lidí. Máme to dobře rozjeté a uvidíme, co bude. Půjdeme do toho naplno, nebude to jednoduché, ale uděláme všechno, abychom postoupili," slibuje Vrána.

Bitva startuje dnes od 18:30 v pražské O2 areně, sparťané věří, že je na mimořádný zápas dorazí podpořit co nejvíc fanoušků. Podle předběžných odhadů by jich mohlo být přes deset tisíc. "Velkou událostí je už samo o sobě to, jak daleko jsme se v CHL dostali. Přijde hodně lidí, takový zápas si zaslouží pořádnou kulisu. Strašně moc se těším," připomíná útočník Tomáš Netík. Celá Sparta půjde za postupem. "Věřím, že jsme na Švédy dobře připraveni. Už v prvním zápase náš systém hry fungoval. Hráče jsme upozorňovali na to, že soupeř nebude na svém nátlakovém hokeji do odvety určitě nic měnit,“ dodává trenér Kalous.

Druhé semifinále zatím vyznívá pro švédskou Frölundu, jeden z nejlepších klubů našeho kontinentu vyhrál první duel 5:1 a švýcarský Fribourg to bude mít v odvetě hodně náročné. Do boje půjdou opět Roman Červenka a Michal Birner. Tahle bitva začíná na ledě čtvrtfinálového přemožitele Vítkovic od 20:15 hodin. Pokud by se Sparta dostala do finále, hrála by ho 7. února na ledě soupeře. Pražané totiž nasbírali v soutěži 20 bodů, zatímco Fribourg 21 a Frölunda 25.

Dnešní program odvet semifinále Ligy mistrů:

18:30 HC Sparta Praha – Växjö Lakers (první zápas 2:1)
20:15 HC Fribourg-Gotteron – Frölunda Indians (první zápas 1:5).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz