<

Šok! Finové ve čtvrtfinále vypadli se Švýcary. Švédové přetlačili Lotyše

Foto: iihf.com

17. května 2018, 22:36

Jan Šimek

Švýcarští hokejisté se postarali o velké překvapení, když v Herningu otočili zápas s finským favoritem. Finové sice vedli, jenže v rozmezí čtyř minut druhé třetiny nakoupili tři góly a stihli už jen snížit. Švýcaři si zahrají o medaile poprvé po pěti letech. V kodaňské Royal Aréně Lotyši statečně vzdorovali Švédům, nakonec ale těsně padli a na světovém šampionátu se loučí. Švédský tým v semifinále narazí na Američany.

Švýcaři mají postup, Finy vyřídili slepenými góly

Finové v Herningu rozehráli čtvrtfinálový duel se Švýcarskem solidně. Po sedmi minutách si Koivisto všmil Nutivaary, který se bez přípravy opřel do puku a propálil Genoniho. Seveřané určovali tempo hry a kontrolovali těsný náskok. Ve druhé dvacetiminutovce ovsem finské mužstvo schytalo tvrdý direkt, lépe řečeno hned tři. Nejprve sice Säteri zlikvidoval pokus Fialy, ale na dorážku Corviho už dosáhnout nemohl.

V čase 32:32 si Vermin lehce vybruslil z rohu kluziště a procpal puk mezi Säteriho betony – 1:2. Reprezentace Suomi ztratila vedení, nestihla se oklepat a inkasovala potřetí. Rychlý brejk po střele Mosera zakončil Hofmann a Švýcaři rázem vedli o dva góly. Finům zbývala ještě třetí třetina. V ní Rantanen po krásném ťukesu sice snížil, finský tým ovšem srovnat nedokázal a končí. Švýcaři slaví sladký postup, v semifinále narazí na Kanadu.

FINSKO – ŠVÝCARSKO 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Nutivaara (Koivisto, Rantanen), 49. Rantanen (Savinainen, Aho) – 30. Corvi (Fiala, Niederreiter), 33. Vermin (Meier), 34. Hofmann (S. Moser, Fora).
Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Reneua (USA) – Lazarev (Rusko), Lhotský (Česko).
Vyloučení: 0:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:27.
Nejlepší hráči: Markus Nutivaara – Tristan Scherwey.
Diváci: 5 634.
Finsko: Säteri – Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola – Mikael Granlund, Tolvanen, Rantanen – Savinainen, Aho, T. Teräväinen – Kapanen, Jormakka, Manninen – Anttila, Mäenalanen, Pesonen – Palola. Trenér: Lauri Marjamäki.
Švýcarsko: Genoni – Diaz, Josi, Kukan, Untersander, Müller, Fora, Frick – Fiala, Niederreiter, Corvi – Meier, Vermin, Andrighetto – Hofmann, S. Moser, Haas – Baltisberger, Schäppi, Rod – Scherwey. Trenéři: Patrick Fischer.

Švédové zdolali Lotyše, v semifinále jdou na USA

Kodaňská Royal Aréna hostila bitvu favorizovaných Švédů s Lotyšskem, ale první třetina byla z obou stran velmi opatrná. Švédský tým vystřelil na branku jen čtyřikrát, Lotyši dokonce vyprodukovali ještě o střelu méně. V čase 26:36 přišel na řadu úvodní gól zápasu. Forsberg vypustil jedovku, Arvidsson před Merzlikinsem skvěle clonil a Švédové vedli. O chvilku později ovšem Rihard Bukarts získal puk, nastartoval rozjetého Blugerse, jenž propálil Nilssona – 1:1.

Hned v úvodu třetího dějství vrátil Švédům těsný náskok Arvidsson, o necelých pět minut později po závaru před Merzlikinsem vyplaval puk přímo k Ekmanovi-Larssonovi, který zvýšil na 3:1. Lotyši snížili zásluhou Balcerse, vyrovnávací gól už ale nepřipojili, a na světovém šampionátu tak končí ve čtvrtfinále. Švédský tým si zahraje o medaile, v semifinále vyzve přemožitele české reprezentace ze Spojených států amerických.

ŠVÉDSKO – LOTYŠSKO 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 27. F. Forsberg (Kempe, Ekman-Larsson), 42. Arvidsson (Ekholm), 47. Ekman-Larsson (Kempe, Rakell) – 32. Blugers (Rihards Bukarts), 51. Balcers (Keninš)
Rozhodčí: Mayer (USA), Olenin (Rusko) – Kohlmüller (Německo), Otmachov (Rusko).
Vyloučení: 5:1.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:24.
Nejlepší hráči: Oliver Ekman-Larsson – Elvis Merzlikins.
Diváci: 12 490.
Švédsko: A. Nilsson – A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Ekholm, Wikstrand – Janmark, Rakell, Zibanejad – Backlund, Nyquist, Hörnqvist – Kempe, Arvidsson, F. Forsberg – Jo. Larsson, J. de La Rose, Pääjärvi – Everberg, L. Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.
Lotyšsko: Merzlikins – Cibulskis, Galvinš, Siksna, Freibergs, Sotnieks, Rubins, Zile – M. Redlihs, Džerinš, Indrašis – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts – Abols, Balcers, Keninš – Razgals, Pavlovs, Meija – Jevpalovs. Trenéři: Bob Hartley.

Další program MS

Sobota 19. května – semifinále:
15:15 Švédsko – USA (Royal Arena, Kodaň)
19:15 Kanada – Švýcarsko (Royal Arena, Kodaň)

Neděle 20. května:
15:45 Utkání o 3. místo (Royal Arena, Kodaň)
20:15 Finále (Royal Arena, Kodaň)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz