Sněhová bitva pro Američany. Rekordní duel MS dvacítek rozhodly nájezdy

Foto: iihf.com

30. prosince 2017, 2:50

Václav Jáchim

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Byla to podívaná, která vešla do dějin světového juniorského hokeje. Na duel pod otevřeným nebem mezi Spojenými státy a Kanadou dorazilo do hlediště stadionu New Era Field v Buffalu 44.590 tisíc fanoušků, což je historické maximum mistrovství světa dvacetiletých. Duel tradičních rivalů proběhl v zimních podmínkách, hráči bojovali nejen se soupeřem, ale také s mohutným sněžením a častými pauzami. Utkání trvalo víc než tři a půl hodiny, po nájezdech se nakonec radovali domácí Američané.

Pořadatelé turnaje chystali akci dlouho dopředu, ovšem v posledních dnech a hodinách visel nad jejím uskutečněním otazník. Buffalo nejprve svíraly drsné mrazy, hokejistům se na ploše stadionu pro americký fotbal velmi špatně bruslilo. Oteplení přineslo naději na pohodový průběh, jenže zhruba hodinku před začátkem začal padat sníh. A brzy z toho byla pořádná vánice.

Hrací plocha se proměnila v oraniště, velké vločky bránily hráčům v kontrole kotouče. "Počasí bylo trošku v ofsajdu. ovšem pro oba týmy platily stejné podmínky. Určitě výborná zkušenost, ale také hodně těžký a dlouhý zápas," řekl kanadský obránce Kale Clague. Americký útočník Kieffer Bellows připomněl, že se soupeři cítili jako kdysi v dětství, když sváděli velké bitvy na zamrzlých pláccích. "Byl to crazy zápas se vším, co si dokážete představit. Fakt si nevzpomenu, kdy jsem hrál hokej v takové vánici," uvedl.

Po bitvě patřil k nejšťastnějším účastníkům unikátního představení. Syn legendy NHL Briana Bellowse se totiž nejprve v normální hrací době gólem podílel na velkém probuzení Američanů. Obhájci světového zlata dlouho spali, 19 hodin po šokující porážce se Slováky nestíhali a Kanaďany pustili do dvougólového náskoku. Jenže pak svěřenci kouče Motzka zabrali a zachránili, co se dalo.

Nakonec došlo na nájezdy, které oprášily rok staré trpké kanadské vzpomínky. Javorové listy toužily v Montrealu po finálovém triumfu, ovšem při penaltách Kanaďané selhali. Troy Terry tehdy vystřílel triumf pro tým USA, teď to bylo podobné. Zatímco Američané čtyřikrát překonali gólmana Harta, hosté se neprosadili ani jednou." Je to hodně k vzteku. Utěšit náš může snad jen to, že šlo o zápas základní skupiny a ne o play off," ulevil si později kanadský útočník Michael McLeod..

Účastníci juniorské světové Winter Classic, mezi něž patřil také český čárový rozhodčí Jiří Ondráček, by měli dostat speciální medaili za trpělivost a nasazení. Hokejisté se museli vyrovnat se šíleným počasím, husté sněžení ničilo hrací plochu a nutné pauzy zase spád utkání. Fanoušci v hledišti mrzli dlouhé hodiny, při teplotě pod pod bodem mrazu byli zapadáni sněhovým přívalem, přičemž moc nepomohlo ani speciální vytápění určitých částí tribun. Přesto si nevšední událost užívali. Stovky Kanaďanů navíc dorazily pozdě, fujavice totiž způsobila problémy při přesunu přes hranici od Toronta a dalších měst, také na dálnici směrem k Buffalu to byla jedna velká sibérie.

Foto: iihf.com

Přitom ve čtvrtek svítilo nad nedalekými Niagarskými vodopády sluníčko, během druhé části utkání už v centru Buffala nesněžilo. Leč muhutný sněhový mrak se vysypal přesně v oblasti fotbalového stánku místních Buffalo Bill, vločky se na led snášely vytrvale celou dobu. Takže pořadatelé museli celkem sedmkrát zápas přerušit a do akce povolat nejen přistavené rolby, ale i desítky dobrovolníků s lopatami a kolečky.."Hráči zaslouží respekt, my jsme samozřejmě šťastnější. Vzhledem k průběhu utkání se nám povedlo vytěžit maximum," uvedl kouč americké dvacítky Bob Motzko.

Kanaďané nebudou vzpomínat v nejlepším, i když zážitek to byl i pro ně. "Hlavně jsme si museli dávat pozor na kontrolu kotouče. Kdyby ne, ztratil by se ve sněhu, aniž byste věděli jak," upozornil obránce Dante Fabbro. Americký útočník Casey Mittelstadt, jenž nasbíral tři asistence, zářil na všechny strany. "Skvělá zkušenost a asi těžko opakovatelná zábava. Jako bych hrál někde na rybníku," uzavřel.

Výsledky pátečních utkání MS dvacetiletých:

Skupina B:

BĚLORUSKO – RUSKO 2:5 (0:2, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 43. Děrjabin (Pisčuk), 51. Pisčuk (Martynov) – 11. Poloďan (Makejev, M. Malcev), 13. Rubcov (Manukjan, Minulin), 24. Kostin (Svečnikov), 45. Kajumov (Rubcov, Manukjan), 49. K. Kostin (Svěčnikov, Ivanov).

Skupina A:

KANADA – USA 3:4 po nájezdech (2:0, 1:1, 0:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Makar (Thomas), 16. Dubé (Steel), 38. Katchouk (Bean) – 37. Bellows (Mittelstadt), 47. Perunovich, 47. B. Tkachuk, rozhodující nájezd Bellows.

Foto: iihf.com

Foto: iihf.com

Foto: The Buffalo News

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz