Snažili jsme se hrát dobře v obraně, ale proti Kanadě to nebylo snadné, řekl kouč Bykov

11. května 2009, 1:45

hokej.cz redakce ČTK

Výkon ruského brankáře Ilji Bryzgalova a dvě chyby obránce Kanady Braydona Coburna byly rozhodujícími momenty velmi vyrovnaného finále světového šampionátu hokejistů ve Švýcarsku. Díky výhře 2:1 se opět po roce radovali Rusové, zatímco Kanaďané po skončení utkání seděli na střídačce se svěšenými hlavami a vstřebávali smutek a zklamání.

V souboji dlouholetých rivalů sice Kanada otevřela skóre, ale herně navrch měli zpočátku spíše obhájci titulu. "Věděli jsme, jakým způsobem hrají, oni zase měli přečtené nás. Myslím, že jsme vstoupili do zápasu lépe, ale od druhé třetiny měli více střel. Náš brankář byl však vynikající," řekl novinářům Alexandr Radulov na adresu Bryzgalova, který zlikvidoval 37 z 38 střel.

Rusové přitom pálili jen sedmnáctkrát. "Nedostali jsme se do příliš mnoho šancí, ale z těch, které jsme měli, jsme skórovali," připomněl kouč Vjačeslav Bykov. U obou gólových situací Rusů byl přitom nešťastník Coburn. Nejprve vyhodil puk do hlediště, byl vyloučen za zdržování hry a Oleg Saprykin vyrovnal. Poté zaváhal na útočné modré čáře, sborná vyrazila do přečíslení dvou na jednoho a rázem vedla.

Vítězný gól Radulova přišel již v čase 34:30. Přestože se hrál vynikající a útočný hokej, skóre 2:1 pro Rusko se již do konec zápasu nezměnilo. "Snažili jsme se hrát dobře v obraně a navíc trpělivě. Proti takovému soupeři, jakým je Kanada, to ovšem nebylo snadné," uvedl Bykov k taktice pro třetí třetinu.

"Bylo to jako utkání play off (NHL). Jenže místo toho, aby se hrálo na sedm zápasů, o všem rozhodoval pouze jeden jediný," doplnil Radulov k obrovskému tempu a nasazení, v němž se duel odehrál. Jeho spoluhráč a nejužitečnější hráč turnaje Ilja Kovalčuk přitom na ledě strávil 30 minut a 33 sekund.

Paradoxně byl Radulov jediným střelcem prostředního dějství, které jinak vyhráli na střely Kanaďané 16:5 a připravili si několik gólových šancí. "Nedokázali jsme nic vytěžit z našich příležitostí, zatímco oni ano. Bryzgalov neudělal žádnou chybu, kterou by nám dovolil vrátit se zpět do hry," řekl kanadský kouč Lindy Ruff. "Máme stříbro, oni zlato. Někdy je hokej krutým sportem," dodal.

Přestože měl výrazně méně zákroků než jeho protějšek, předvedl několik skvělých zásahů i Dwayne Roloson. "Je to opravdu velké zklamání. Přijeli jsme sem vyhrát zlato, ale nepovedlo se to. A když nenaplníte své cíle, nemůžete být spokojený. Nemůžeme být zklamaní z toho, jak jsme hráli, jsme zdrcení z toho, jak to celé dopadlo," prohlásil devětatřicetiletý gólman.

Kanadským zachráncem se mohl stát v samém závěru zápasu kapitán Shane Doan, který skvěle připravil první gól pro Jasona Spezzu. Necelé dvě minuty před koncem si role prohodili. Spezza hledal rozjetého Doana, ten však na útočné modré čáře ztratil stabilitu a místo toho, aby jel zcela sám na Bryzgalova, bylo po šanci. "To mě bude pronásledovat ještě hodně dlouhou dobu," připustil zklamaný Doan.

Rusové vyhráli podruhé za sebou a v některých momentech připomíná jejich hokej časy téměř neporazitelného výběru Sovětského svazu. "Nemyslím si však, že jde o začátek nějaké dynastie, jak někteří soudí. Mají některé dobré mladé hráče, ale to my také. Máme v Kanadě některé mladíky, kteří patří k nejlepším na světě, hlavně ty, kteří nyní nastupují na scénu. Bude z toho v nejbližších letech dobrá rivalita," předpovídal Dany Heatley.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz