Slovenský hokej si užívá stříbrnou radost, z nečekaného úspěchu se chce hlavně poučit

22. května 2012, 7:00

Jan Vacek

Na světový šampionátu odjížděli ve stínu favoritů, se Slováky se na turnaji příliš nepočítalo. Tým českého trenéra Vladimíra Vůjtka staršího se však stal nejpříjemnějším překvapením celého mistrovství, naši východní sousedé vyhráli sedm zápasů v řadě, v semifinále pak přetlačili český tým. V boji o zlaté medaile sice Slováci nestačili na rozjeté Rusy, i stříbro je však pro partu kolema kapitána Zdena Cháry obrovským úspěchem. Na Slovensku vědí, že se z něj musí poučit. "Náš hokej má stále kvalitu," pochvaluje si někdejší reprezentační kouč Ján Filc.

S výjimkou čtvrtého místa na olympijském turnaji ve Vancouveru slovenská reprezentace v posledních letech moc úspěchů nesbírala. Vše vyvrcholilo loňským domácím šampionátem, ve kterém slovenský tým plný hvězd nedokázal postoupit ani do čtvrtfinále. I proto se před letošním turnajem ze strany našich východních sousedů moc nečekalo.

Slováci si chtěli především zajistit přímou účast na olympiádě v Soči 2014, to se jim povedlo už postupem do čtvrtfinále. Jejich senzační tažení však nakonec ukončili až v úplně posledním utkání mistrovství Rusové. I přes prohru však mohli Slováci slavit, zisk stříbrných medailí je obrovský úspěch. "Je dobře, že jsme o sobě znovu dali vědět. Náš hokej má pořád kvalitu," raduje se trenér Ján Filc.

Slovenský hokej si dobře uvědomuje, že se z tohoto úspěchu musí poučit. Už žádné další experimenty, jako bylo třeba angažování kanadskéh trenéra Glena Hanlona, který však u mužstva zcela vyhořel. Tým pod trenérem Vladimírem Vůjtkem nastoupil cestu, které by se měl držet. "Musíme se z tohoto úspěchu poučit a využít tu obrovskou hokejovou euforii, která na Slovensku momentálně panuje," říká mistr světa z roku 2002 Richard Lintner.

Strůjcem slovenského zázraku je český trenér Vladimír Vůjtek. Zkušený odborník sice neměli k dispozici mnoho hvězd, dokázal však složit kompaktní mužstvo, ve kterém nechyběli ostřílení veteráni ani draví mladíci, kteří mají nejlepší roky před sebou. "Bylo by skvělé, kdybychom dokázali každý rok vytáhnout z mládežnických kategorií jednoho až dva hráče do áčka. Hokej na Slovensku není v růžové situaci, ale má budoucnost," věří trenér Ernest Bokroš, jenž v minulosti vedl mimo jiné i Zlín.

Naši východní sousedé chtějí z tohoto úspěchu vytěžit maximum. "Bylo by dobré, kdyby se to projevilo na podpoře mládežnického hokeje na Slovensku," míní v rozhovoru pro tamní média kouč Jindřich Novotný. "Mladí hráči jsou na začátku své kariéry, měli by z tohoto turnaje do budoucna těžit" doplňuje zkušený centr Rastislav Pavlikovský.

Slovenští fanoušci i odborníci oceňují zejména přínos českého trenéra Vůjtka, který s mužstvem během sezony odvedl velký kus práce. "Byla radost sledovat, jak jsme se neustále zlepšovali. Zůstali jsme těsně pod vrcholem, ale i tak je to obrovský úspěch. Šampionát ukázal cestu, jakou by se měl slovenský hokej ubírat. Základem byl výborný kolektiv," připomíná mistr světa z roku 2002 Miroslav Hlinka.

Na Slovensku věří, že dokáží na úspěch z Helsinek navázat i na příštích turnajích včetně olympiády v Soči. "Když se mužstvo dobře poskládá, je možné všechno," míní Pavlikovský. Reprezentanti potvrdili, že ve své středu nemusejí mít hvězdy, aby dosáhli kvalitních výsledků. Slováci vsadili na výbornou organizaci hry, která jim přinesla výsledky. "Bylo by skvělé, kdybychom takový úspěch brzy zopakovali," uzavírá Jindřich Novotný.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz