Slováci začnou bitvou ve Vídni, Cíger má devět krajánků z českých týmů

Foto: Vladimír Koláček

23. srpna 2016, 16:54

Václav Jáchim

Zatímco česká reprezentace se pomalu chystá na start přípravy před Světovým pohárem, Slováci už jdou do akce. A bude blesková! Trenér Zdeno Cíger (na snímku) dnes odpoledne přivítal na srazu v Bratislavě vybrané hráče, ve středu od 20:20 hodin nastoupí slovenští hokejisté v úvodním duelu sezony na vídeňském ledě proti Rakousku, načež se zase vrátí do svých klubů. Utkání měla být původně dvě, jenže to v Nových Zámcích se Slovinci naši východní sousedé nakonec zrušili.

Proč? Termínová kolize s programem Slovanu Bratislava v Kontinentální lize a také s boji v Lize mistrů. Ani pro střetnutí v Rakousku nemá ale kouč Cíger optimální kádr. Z Liberce chtěl Adama Jánošíka s Máriem Bližňákem, oba však  mají zdravotní potíže. Výraznější mělo být také zastoupení hráčů Slovanu, ovšem účastník KHL je na tripu v Rusku. A Cíger tedy musel v plánech škrtnout Michala Hlinku, Tomáše Ziga i Patrika Lužu, přičemž nakonec nebude ani sparťan Juraj Mikuš.

Výběr je celkově omlazený, nicméně zkušení bojovníci se v něm najdou. Nejvíc reprezentačních duelů (59) má na pažbě vicemistr světa 2012 Marcel Haščák, gólů (10) pak kapitán týmu Vladimír Dravecký. V národním mužstvu dost prožil i olomoucký brankář Branislav Konrád. Vedle zmíněného Gernáta čeká první duel v nejcennějším dresu Miloše Bubelu a Samuela Petráš, jehož tatínek je mimochodem dlouholetým kustodem Slovanu i slovenské reprezentace, s níž prožil všechny největší úspěchy od rozdělení federace.

Místo hráčů, kteří z nominace vypadli, byli dodatečně pozváni obránci Ivan Ďatelinka, Andrej Hatala, útočníci Jakub Gašparovič (před časem Pardubice), Radovan Puliš a Samuel Petráš. Ze Slovanu je k dispozici rovněž mladý zadák Mislav Rosandič, devítka hokejistů působí v české Tipsport extralize: konkrétně gólman Branislav Konrád, zadáci Martin Gernát, Michal Čajkovský, Peter Čerešňák, Lukáš Kozák, Lukáš Cingel, Andrej Kudrna, Vladimír Dravecký a Marcel Haščák.

Zatímco pro Slováky bude středeční bitva testem některých nových a méně zkušených hráčů, Rakušané ladí formu na olympijskou kvalifikaci. O Pchjongčchang se bude hrát 1. - 4. září, rakouský výběr čeká cesta do Rigy, kde se o jediné místo utká s domácím Lotyšskem, Německem a Japonskem. Další dvě kvalifikační skupiny tvoří Bělorusko, Slovinsko, Dánsko, Polsko (v Minsku), resp. Norsko, Francie, Kazachstán, Itálie (v Oslo).

Rakouský hlavní kouč Alpo Suhonen může využít i hráčů NHL, což pochopitelně platí pro všechny účastníky olympijské kvalifikace. V širším výběru jsou Michael Raffl (Philadelphia) a Michael Grabner (New Rangers), chybí ovšem největší hvězda našich jižních sousedů Thomas Vanek.

Nominace Slovenska na přípravné utkání s Rakouskem (středa 24. srpna, Vídeň):

Brankáři:
Samuel Baroš (Zvolen), Branislav Konrád (Olomouc, Česko). 

Obránci:
Peter Čerešňák (Plzeň, Česko, Ivan Ďatelinka (Banská Bystrica, 9/0), Martin Gernát, Michal Čajkovský (oba Sparta Praha, Česko), Andrej Hatala (Trenčín), Lukáš Kozák (Třinec, Česko), Mislav Rosandič (Slovan Bratislava, KHL). 

Útočníci:
Miloš Bubela (Utica, AHL), Matej Češík (Banská Bystrica), Lukáš Cingel, Andrej Kudrna (Sparta Praha, Česko), Vladimír Dravecký (Třinec, Česko), Jakub Gašparovič (Trenčín), Marcel Haščák (Kometa Brno, Česko), Tomáš Hrnka (Košice), Radoslav Macík, Lukáš Paukovček (oba Nitra), Samuel Petráš (Slovan Bratislava, KHL), Radovan Puliš (Zvolen).

Trenéři: Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz