Skvělý obrat Pirátů, Oceláře srazil Růžička! Mistr opět zdolal Plzeň

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

16. března 2017, 20:29

Jan Šimek

Čtvrteční podvečer byl v Tipsport extralize ve znamení odvetných zápasů čtvrtfinále. Obhájce mistrovského titulu z Liberce se doma podruhé představil v souboji s Plzní. Bílí Tygři sice se Západočechy prohrávali, ale jednobrankové manko rychle vymazali a nakonec vyhráli 4:2. V sérii tak ovládli i druhé utkání. Oceláři nezvládli ani druhý domácí duel s Chomutovem, tentokrát Pirátům podlehli v prodloužení po trefě Růžičky. Třinecký favorit prohrává v sérii už 0:2 na zápasy.

Liberec má druhou výhru, obrat řídil Bartovič

Úřadující šampion z Liberce v první čtvrtfinálové bitvě zdolal Plzeň a teď hodlal výhodu domácího prostředí přetavit ve druhou výhru. Západočeši však začali pěkně od podlahy. Neuběhly ani tři minuty a po trefě Lva bylo na plzeňské střídačce veselo. Libereckým však stačilo pouhých 82 sekund, aby otočili skóre. 

Valský nejprve nachytal Machovského střelou takřka zpoza branky a vzápětí střelu Ševce šikovně tečoval Bartovič a domácí vedli 2:1. Škodovka následně snížila. Čerešňák v přečíslení vsadil na sebe, povedenou trefou propálil krajana Lašáka a pod Ještědem bylo srovnáno.

V čase 28:23 však Svačina obkroužil plzeňskou klec, parádní přihrávkou našel v mezikruží volného Bartoviče, který navzdory pádu dokázal střelou bez přípravy procpat puk pod betony Machovského a Liberečtí opět vedli. Indiáni srovnat nedokázali, naopak v závěru inkasovali ještě jeden gól z hole Krenželoka a prohrávají 0:2 na zápasy.

Filip Pešán (trenér Bílých Tygrů): „Odehráli jsme velmi vyrovnané utkání se soupeřem, který je ofenzivně velmi nebezpečný. Byli jsme trpěliví a dobře organizovaní. Věděli jsme, že Plzeň bude chtít hrát přesilovky. V pondělí jsem trochu nepochopil kolegu, když říkal, že si hráči budou říkat o fauly – nyní jsem to pochopil. Tyhle věci do play off a obecně do hokeje nepatří. V těchto fázích začali nabírat dech. My byli rádi, že jsme všechna oslabení ubránili, a že jsme v závěru dali uklidňující gól.“

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Do utkání se nám podařilo vstoupit aktivně, první třetina byla velmi vyrovnaná. Snažili jsme se hodně napadat a bruslit. Dostali jsme Liberec pod tlak a vstřelili jsme z toho dvě branky. Ve druhé části jsme z toho trochu ustoupili, inkasovali jsme třetí gól a museli jsme to trochu otevřít. Na to, jak jsou Tygři dominantní, kluci podali dobrý výkon a musím jim poděkovat. Těšíme se do Plzně.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ŠKODA PLZEŇ 4:2 (2:2, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Valský, 5. Bartovič (Ševc, Lakatoš), 29. Bartovič (Svačina, Valský), 58. L. Krenželok (Šimek) – 3. Lev (P. Kadlec, Indrák), 15. Čerešňák (Lev).
Rozhodčí: Kubičík, Bulanov (Rusko) – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 36:26.
Diváci: 7 439.
Nejlepší hráči: Milan Bartovič – Jakub Lev.
Stav série: 2:0.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Šimek, Ševc, Mojžíš, Vitásek, Jánošík, Derner – Bartovič, P. Jelínek, L. Krenželok – Lakatoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Vantuch, Svačina – Stránský, Bližňák, J. Vlach – Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
HC Škoda Plzeň: Machovský – P. Kadlec, Němeček, Pulpán, D. Sklenička, Čerešňák, Frühauf – Lev, Kratěna, D. Kubalík – Indrák, Preisinger, Stach – Martin Procházka, Kracík, T. Svoboda – Schleiss, Kodýtek, Koreis. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.

Oceláři znovu padli, v 77. minutě je potopil Růžička

Třinečtí hokejisté toužili Chomutovu oplatit prohru z úvodního duelu série, jenže to byli hosté, kteří šli v závěru první třetiny do vedení. Krátce po konce přesilovky našel Raška Koblasu, který si přikopl puk bruslí a otevřel skóre. Domácí zareagovali hned na startu druhé části, kdy Krajíčkovo nahození tečoval Netík a Laco ve čtvrtfinále poprvé inkasoval – 1:1.

Slezané pak svého soka zchladili dvěma slepenými góly v přesilovkách. Nejprve využil svůj důraz Kane a po tyčce, kterou nastřelil Dravecký, doklepl volný puk do chomutovské klece. V další početní výhodě pak Roth dělovkou od modré zvýšil na 3:1 pro Oceláře. Vzápětí ale snížil Skokan a na konci druhého dějství Huml bekhendem srovnal na 3:3.

Strhující duel šel do prodloužení, ve kterém se dlouho hrálo opatrně. Do solidní šance se probil hostující Raška, jenže Krajíček před brankou zastavil poskakující kotouč. V závěru prodloužení si Piráti zahráli přesilovku a Růžička ji v čase 76:12 proměnil v druhou výhru na slezském ledě. Podceňovaný Chomutov má ve čtvrtfinále skvěle nakročeno.

Vladimír Kýhos (trenér Ocelářů): „Prohráli jsme si to sami. Za stavu 3:1 byl soupeř psychicky dole, ale my jsme jim vlastní nedisciplinovaností umožnili vyrovnat. Tohle si hráči nemohou dovolit. V prodloužení máme tlak, ale Tomáš Netík udělá nesmyslný faul, což bohužel rozhodlo. Chomutov hraje výborně, ale tento zápas jsme si prohráli sami.“

Vladimír Růžička (trenér Pirátů): „Bylo to obdobné utkání, jaké se hrálo ve středu. Jediný rozdíl byl ten, že za stavu 1:0 jsme trochu přestali hrát, naopak Třinec měl velký tlak, využil přesilovky a skóre otočil. Pro nás bylo důležité, že jsme se rychle vrátili do zápasu. Byl to vyrovnaný souboj, měli jsme potřebné štěstí. V prodloužení měl Třinec víc ze hry, s tím jsme ale počítali a zaměřili se na obranu. Doufali jsme, že domácí budou trochu nervózní, protože v sérii prohrávali. Jsem rád, že jsme dokázali vyhrát. Chci poděkovat celému týmu na čele s Jánkem Lacem.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – PIRÁTI CHOMUTOV 3:4 po prodl. (0:1, 3:2, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Netík (Krajíček), 28. Kane (Krajíček, Martin Růžička), 30. Roth (Kreps, Petružálek) – 19. Koblasa (Raška, Kaše), 33. Skokan (Flemming, Kämpf), 39. Huml (Skokan), 77. V. Růžička (Kämpf).
Rozhodčí: Šír, Hejduk – Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 8:9.
Využití: 2:3.
Střely na branku: 46:30.
Diváci: 4 782.
Nejlepší hráči: Lukáš Krajíček – Dávid Skokan.
Stav série: 0:2.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Roth, M. Doudera, Krajíček, Galvas, Nosek – Rákos, Kreps, Kane – Netík, Marek Růžička, Irgl – Adamský, Redenbach, Petružálek – Dravecký, Marosz, Martin Růžička. Trenéři: Kýhos a Mucha.
Piráti Chomutov: Laco – Chalupa, Rutta, Skinner, Flemming, Mrázek, Valach, Dlapa – Tomica, Huml, Skokan – Sklenář, V. Růžička, Vondrka – Koblasa, Kämpf, Kaše – Poletín, Šťovíček, Raška. Trenéři: V. Růžička starší, Martínek a Šťastný. 

Další program čtvrtfinále Generali play off TELH

Pátek 17. března – 3. zápasy:
17:20 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK (ČT sport)
18:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha

Sobota 18. března – 4. zápasy:
17:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Neděle 19. března – 3. zápasy:
16:30 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec
15:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Pondělí 20. března – 4. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Úterý 21. března – případné 5. zápasy:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno

Středa 22. března – případné 5. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 

Čtvrtek 23. března – případné 6. zápasy:
17:20 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK
18:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha

Pátek 24. března – případné 6. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Sobota 25. března – případné 7. zápasy:
17:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno

Neděle 26. března – případné 7. zápasy:
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz