Skvělé gesto! Hráči se vzdali části výplat, zachrání extraligu v Martině?

Foto: Facebook MHC Martin

14. července 2017, 13:14

Adam Bagar

Hokejisté Martina ve čtvrtek navrhli řešení, které by ještě ve městě mohlo udržet nejvyšší soutěž. Třicítka hráčů společně rozhodla, že se vzdá čtyřiceti procent nevyplacených výplat a odměn za sezonu 2016-17, čímž by výrazně pomohla umazat dluhy, které byly hlavním důvodem pro neudělení extraligové licence.

"Hráči a realizační tým se vzhledem k udržení Martina v extralize vzdávají 40 procent odměn, které jim náleží za sezonu 2016-17. Je to podmíněno přerozdělením dotací z města ve výši sto tisíc eur, která byla schválena na danou sezonu," uvedl hlavní iniciátor podpisové akce hráčů Branislav Rapáč, toho čeští fanoušci znají z působení v Pardubicích.

Dotace zatím nebyla vyplacena, městské zastupitelstvo ji musí schválit 28. srpna. "Doufáme, že pochopí situaci třiceti rodin a po tak úspěšné sezoně, která na stadion přilákala tisíce lidí, návrh podpoří a schválí," pokračoval Rapáč. Klub dluží hráčům celkem 185 tisíc eur za leden až duben, někteří však neviděli své výplaty ani v listopadu a prosinci.

"Naším hlavním cílem je záchrana hokeje v Martině. Hlavně pro fanoušky, kteří si to zaslouží."

Rapáč a spol se tedy vzdávají sumy 75 tisíc eur a po klubu žádají jen zbylých 110 tisíc eur. Když jim město částku doplatí ze slíbené dotace, pak bude mít MHC Martin vyrovnány veškeré své závazky vůči hráčům a ještě letos by se mohl ucházet o extraligovou licenci, kterou mu řídící orgán soutěže v předchozích dnech neudělil hlavně kvůli dluhům.

Jestli bude hrát Martin v sezoně 2017-18 extraligu, nebo první ligu, na tom zase tolik nesejde. Nejdůležitější je pro všechny záchrana tamního hokeje, což potvrdil i Rapáč. "Naším hlavním cílem je záchrana hokeje v Martině. Hlavně pro fanoušky, kteří si to zaslouží. V minulé sezoně zde byla neskutečná atmosféra a byla by škoda, kdyby to skončilo."

Hráči už nemohli být v nejistotě, a tak přijali nabídky od jiných klubů

Na tiskové konferenci nechyběl ani člen dozorčí rady klubu a městský poslanec Zdenko Kozák. "Na nejbližším zastupitelstvu společně s poslancem Martinem Hudcem předložíme závazné usnesení, které bude ve znění, že jakmile město vyjde z nucené správy, v co nejkratším čase vyplatí dotace na klub, aby mohli být vyplacení hráči," řekl Kozák.

O tom, jakou ligu bude Martin v sezoně 2017-18 hrát, se rozhodne až v srpnu. Už nyní si ovšem většina martinských hráčů našla nové angažmá, ačkoli v klubu chtěla pokračovat. S hráči však dlouho nikdo nekomunikoval. "Bohužel jsme nemohli být v té nejistotě donekonečna, a tak jsme přijali nabídky, které nám daly jiné kluby," zakončil Branislav Rapáč.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz