Setkání hrdinů z Nagana: vzpomínka na Hlinku, pamětní mince a lev pro štěstí

Foto: Tomáš Čekal

5. února 2018, 17:42

Václav Jáchim

22. února 1998 přepsali dějiny a vstoupili do historie. Čeští reprezentanti vybojovali senzační zlato na olympijských hrách, kde poprvé nastoupily všechny hvězdy NHL. Hašek, Jágr, Reichel, Svoboda a další bojovníci jsou od té doby navždy v srdcích českých fanoušků, jakmile se přiblíží výročí téhle mimořádné události, má leckdo zase mrazení v zádech. Za několik dní to bude 20 let, ale hlavní okamžiky jsou stále hodně emotivní. Bylo to patrné i během slavnostního setkání, které při příležitosti jubilea připravilo vedení svazu v Síni slávy českého hokeje.

Šampiónů z Nagana se sešlo sedmnáct, nechyběli ani trenéři Lener s Martincem a členové tehdejšího realizačního týmu. Olympijští vítězové vyrazili nejprve k pražskému hrobu Ivana Hlinky, aby uctili památku úspěšného trenéra, jenž v roce 2004 zahynul při tragické autonehodě u Karlových Varů. V pražském obchodním centru Harfa, kde sídlí Síň slávy českého hokeje, pak absolvovali malou slavnost.

Jágr: Nikdo nás nepasoval na medaili. A nám se to povedlo

Hrdiny pozdravil a přivítal prezident ČSLH Tomáš Král. "Život ubíhá, my ale máme tenhle úspěch pořád před očima. Chtěl bych za něj ještě jednou poděkovat," řekl mimo jiné. Šampióni viděli v krátkém záznamu hlavní góly a okamžiky cesty za zlatem, poté předali dnešním reprezentantům skleněného lva pro štěstí. Tehdy v Naganu měli Češi podobného maskota, současní reprezentanti nyní vyrážejí podobným směrem. Jen ne do Nagana, nýbrž do korejského Pchjongčchangu. "Moc děkujeme, je to pro nás zavazující. Moc rádi bychom přivezli medaili. Věřím, že máme dobré mužstvo, s výborným charakterem," řekl hlavní kouč Josef Jandač, který lva převzal společně s útočníkem Janem Kovářem.

Z týmu olympijských vítězů na slavnost dorazili brankáři Dominik Hašek, Milan Hnilička, obránci František Kučera, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík, Jaroslav Špaček, Libor Procházka, útočníci Martin Straka, Jaromír Jágr, Martin Ručinský, Robert Reichel, Robert Lang, David Moravec, Jiří Dopita, Josef Beránek, Pavel Patera, Martin Procházka. Omluvili se Roman Čechmánek, Petr Svoboda, Roman Hamrlík, Vladimír Růžička, Jan Čaloun, Milan Hejduk.

Aktivně hraje hokej už pouze Jaromír Jágr, který po návratu do Kladna stihl i setkání s naganskými parťáky, byť až po oficiální části akce. "Člověk si na to vzpomene, protože se o tom hodně mluví. Nazývá se to Turnaj století, poprvé po dlouhé době se sešli profesionálové během sezony a na olympiádě. Nejlepší proti nejlepším. Nikdo nás nepasoval na medaili, a nám se to povedlo," uvedl Jágr.

Hašek: Takhle se sejdeme jen jednou za pět let. Všichni se těšíme

Všichni zúčastnění také převzali pamětní zlaté mince s portrétem Ivana Hlinky, které vyrobila Česká mincovna při příležitostí výročí naganského úspěchu. Po hlavní části následovaly rozhovory s médii, vzájemné debaty a také autogramiáda, na kterou dorazila nevídaná spousta zájemců. Nejvytrvalejší fanoušci dokázali čekat na podpisy zlatých hochů bezmála pět hodin. Šampióni nakonec zamířili na společnou večeři. "Jsem rád, že se nás sešlo tolik, včetně Roberta Langa a Richarda Šmehlíka, kteří přijeli ze zámoří. Je úžasné, že podstoupili cestu, abychom se mohli potkat," kvitoval Jiří Šlégr. Olympijský triumf 1998 vstoupil do kroniky našeho hokeje jako největší úspěch historie, současnost tak radostná není. "Musíme být trpěliví a věřit další generaci, že uspěje. Třeba nás kluci za pár dní v Koreji překvapí," připomněl.

Foto: Eduard Erben / Síň slávy českého hokeje

Letošní hry v Pchjongčchangu absolvuje Jaroslav Špaček, byť samozřejmě v jiné roli. "Vítězství v Naganu je neskutečný úspěch, který se tenkrát českému hokeji povedl. Věřím, že teď na to navážeme v Koreji," přeje si asistent reprezentačního kouče Josefa Jandače. Bývalý vynikající obránce odlétá s první částí výpravy v úterý, den předtím si užil setkání s kamarády. "Je radost vidět všechny kluky, někteří přijeli z Ameriky, dlouho jsme se nepotkali. Zase jsme po delší době pohromadě, můžeme si dát pivo a zavzpomínat. Což je paráda."

Na setkání nechyběl hlavní lídr mužstva, brankář Dominik Hašek byl tenkrát v Japonsku jedinečný. "Za posledních čtrnáct dní jsem měl několik akcí nebo rozhovorů na téma Nagano. Tohle je takové pokračování, velice výjimečná událost, že jsme se zase s kluky z týmu a managementu viděli. Takhle se sejdeme jenom jednou za pět let. A všichni se na to těšíme," řekl legendární Dominátor.

Straka: Návrat domů? Jako v pohádce, člověk měl husí kůži

Při debatách se hodně vzpomínalo. Na těžké bitvy i na to, co tažení podceňovaných Čechů udělalo s národem. "V olympijské vesnici už z nás byli nešťastní, zahltili jsme jim všechny faxy. Když jsme je četli, došlo nám, co se dělo doma. Úžasný pocit! Jak jsme se pak vraceli, moc jsme netušili, co nás čeká. Bylo to jako v pohádce. Když jsme vystoupili na letišti, a viděli ten obrovský dav, bylo to něco neskutečného. Člověk měl husí kůži," zmínil Martin Straka.

Hokejisté si přivezli nádherné zážitky a medaile, jaké nikdo z českých hokejistů předtím ani potom nezískal. "Já ji mám doma, pověšenou. Bylo tom ale asi pětileté nebo šestileté období, kdy jsem nevěděl, kde je. Záhadně ji potom našla moje maminka. Já se hodně stěhoval, už jsem si říkal, že jsem o medaili přišel. Ale jo, mám ji. Mamka ji podle mě měla někde zapadlou," hlásil z vesela Straka. Od té doby uteklo 20 let, tehdejší hrdinové možná trošku zešedivěli, ovšem jinak jsou pořád plni sil.

"Nějak nevnímám, že od uteklo tolik let. Jsem zahlcen hokejem, v Plzni máme spoustu zápasů. Vím, že v televizi teď opakují naše utkání z Nagana. Lidé se o tom baví, ale je neviděl vůbec nic," upozornil Straka. Ovšem klíčové duely v hlavě má, třeba čtvrtfinále se Spojenými státy. "Na ten zápas si vzpomínám, protože mi tam Modano ujel a dával na 1:0. Za to dneska klukům v Plzni nadávám. Měl jsem si ho ohlídat," smál se závěrem.

Kdo pro český hokej vybojoval historický olympijských triumf 1998:

BRANKÁŘI:

39 Dominik Hašek 
Narozen: 29. ledna 1965. Tehdejší klub: Buffalo Sabres (NHL). Bilance na OH 1998: 6 utkání, 6 obdržených gólů, úspěšnost 96.13 %.

29 Roman Čechmánek 
Narozen: 2. března 1971. Tehdejší klub: HC Petra Vsetín. Bilance na OH 1998: nehrál.

3 Milan Hnilička 
Narozen: 25. června 1973. Tehdejší klub: HC Sparta Praha. Bilance na OH 1998: nehrál.

OBRÁNCI:

23 Petr Svoboda 
Narozen 14. února 1966. Tehdejší klub: Philadelphia Flyers (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 1 nahrávka, 39 trestných minut.

32 Richard Šmehlík 
Narozen: 23. ledna 1970. Tehdejší klub: Bufalo Sabres (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 0 gólů, 1 nahrávka, 4 trestné minuty.

44 Roman Hamrlík 
Narozen: 12. dubna 1974. Tehdejší klub: Edmonton Oilers (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 0 nahrávek, 2 trestné minuty.

71 Jiří Šlégr 
Narozen: 30. května 1971. Tehdejší klub: Pittsburgh Penguins (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 0 nahrávek, 8 trestných minut.

6 Jaroslav Špaček 
Narozen: 11. února 1974. Tehdejší klub: Färjestad BK (Švédsko). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 0 gólů, 0 nahrávek, 4 trestné minuty.

4 František Kučera 
Narozen: 3. února 1968. Tehdejší klub: HC Sparta Praha. Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 0 gólů, 0 nahrávek, 0 trestných minut.

5 Libor Procházka 
Narozen: 25. dubna 1974. Klub: AIK Stockholm (Švédsko). Bilance na OH 1998: nehrál.

ÚTOČNÍCI:

68 Jaromír Jágr 
Narozen: 15. února 1972. Klub: Pittsburgh Penguins (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 4 nahrávky, 2 trestné minuty.

97 Vladimír Růžička 
Narozen: 6. června 1963. Klub: HC Slavia Praha Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 3 góly, 0 nahrávek, 0 trestných minut.

28 Martin Straka 
Narozen: 3. září 1972. Tehdejší klub: Pittsburgh Penguins (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 2 nahrávky, 0 trestných minut.

26 Martin Ručinský 
Narozen: 11. března 1971. Tehdejší klub: Montreal Canadiens (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 3 góly, 1 nahrávka, 4 trestné minuty.

21 Robert Reichel 
Narozen: 25. června 1971. Tehdejší klub: New York Islanders (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 3 góly, 0 nahrávek, 0 trestných minut.

13 Robert Lang 
Narozen: 19. prosince 1970. Tehdejší klub: Pittsburgh Penguins (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 0 gólů, 3 nahrávky, 0 trestných minut.

42 Josef Beránek 
Narozen: 25. října 1969. Tehdejší klub: HC Petra Vsetín. Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 0 nahrávek, 4 trestné minuty.

30 Jiří Dopita 
Narozen: 2. prosince 1968. Tehdejší klub: HC Petra Vsetín. Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 2 nahrávky, 0 trestných minut.

22 David Moravec 
Narozen: 24. března 1973. Tehdejší klub: HC Vítkovice. Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 0 gólů, 1 nahrávka, 2 trestné minuty.

24 Milan Hejduk 
Narozen: 14. února 1976. Tehdejší klub: HC IPB Pojišťovna Pardubice. Bilance na OH 1998: 3 zápasy, 0 gólů, 0 nahrávek, 2 trestné minuty.

10 Pavel Patera 
Narozen: 6. září 1971. Tehdejší klub: AIK Stockholm (Švédsko). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 2 góly, 3 nahrávky, 0 trestných minut.

20 Martin Procházka 
Narozen: 3. března 1972. Tehdejší klub: Toronto Maple Leafs (NHL). Bilance na OH 1998: 6 zápasů, 1 gól, 1 nahrávka, 0 trestných minut.

16 Jan Čaloun 
Narozen: 20. prosince 1972. Tehdejší klub: IFK Helsinky (Finsko). Bilance na OH 1998: 3 zápasy, 0 gólů, 0 nahrávek, 6 trestných minut.

TRENÉŘI:

Ivan Hlinka, Slavomír Lener  a Vladimír Martinec

REALIZAČNÍ TÝM:

Vedoucí výpravy: Karel Gut 
Manažer výpravy: František Černík 
Manažer týmu: Stanislav Neveselý 
Lékař: MUDr. Zdeněk Ziegelbauer
Maséři: Pavel Křížek a Václav Šašek 
Kustod: Jaroslav Maule

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz