Šestnáctiletý Hájek nakukuje do extraligy a doufá v MS osmnáctek

Foto: Martin Kocourek, hc-kometa.cz

20. listopadu 2014, 16:00

Pavel Kuba

Mladá kometa rychle se deroucí vzhůru. Teprve šestnáctiletý obránce Libor Hájek si od konce reprezentační přestávky střihl již tři extraligové zápasy za brněnskou Kometu a pokukuje po dalších. Talentovaný odchovanec brněnského hokeje zároveň nechyběl ani na posledních akcích národního týmu do osmnácti let, se kterým by se v dubnu příštího roku rád podíval na světový šampionát osmnáctiletých do Švýcarska. I přesto, že by byl jedním z nejmladších.

K hokeji se vytáhlý obránce dostal obdobně jako spousta dalších. Prvotním impulsem byli rodiče. „Táta dříve hrával hokej, tak chtěl mít doma dalšího hokejistu. Jen díky němu jsem tam, kde jsem. Strašně moc mi pomáhá, za což jsem mu nesmírně vděčný,“ vykládá Libor Hájek, jehož otec hrával nejrychlejší kolektivní sport do osmnácti let. Nakonec ale sportovní kariéry zanechal a vrhl se na podnikatelskou dráhu.

Přesto se dle slov svého syna jednalo o velmi kvalitního zadáka. Stejně jako mladý Libor Hájek. Ten však oproti svému otci strávil své hokejové začátky na jiném postu. „Je to tak. Začínal jsem jako útočník, ale pak se táta rozhodl a dal mě na obránce,“ přikyvuje Hájek.

A rozhodně to nebylo špatné rozhodnutí. Hájek se na obranném postu dobře zabydlel a ve své věkové kategorii patří k tomu nejlepšímu, co může český hokej nabídnout. „Říkají o mně, že mám velké přednosti v bruslení. To si i já sám uvědomuji. Na druhou stranu mám ale docela problémy se střelbou. Na té musím ještě zapracovat,“ hledá své přednosti a nedostatky.

Říkal jsem si, že trénink s áčkem by byl fajn

Svůj premiérový extraligový start si Hájek odbyl při domácí výhře Komety nad Pardubicemi. Bylo mu přesně 16 let, devět měsíců a deset dní. „Byl to úžasný pocit, splněný sen. Ráno na rozbruslení jsem se dozvěděl, že mě trenéři pustí i do hry. Byl jsem z toho docela nervózní, ale nakonec to všechno dobře dopadlo. Dokonce jsem byl u jednoho vstřeleného gólu,“ culí se mladík, který svůj první start mezi seniory očekával později.

„Vůbec jsem s tím nepočítal, že bych si mohl zahrát už letos. Přál jsem si, abych mohl jít s Áčkem párkrát alespoň na trénink. Nic víc jsem rozhodně nečekal,“ byl zaskočený dorostenec, kterého při prvních extraligových krocích doprovodil v obranné dvojici zkušený matador Jan Hanzlík.

A spolupráce s extraligou ostříleným bekem vyšla na jedničku. „Honza mi při začátcích hodně pomohl. Vysvětlil mi, jak mám zvládat některé osobní souboje a radí mi vlastně pořád. Také jsem některá střídání odehrál s Michalem Kempným. To je jeden z mých vzorových hráčů,“ dodává velký klenot brněnského hokeje.

Věkem je sice ještě stále starší dorostenec, přesto vedle seniorského výběru působí letos Hájek hlavně v brněnské juniorce. A v její kabině se také pořád cítí více jako doma. „Pořád se tam převlékám. V áčku jsem jenom, když je trénink nebo zápas. To tam pak trávím čas i mezi třetinami,“ podotýká Hájek. V seniorské šatně ale našel pohodovou partu, i díky které se těší na každou další příležitost do ní znovu zavítat.

Moc bych si přál jet na osmnáctky už letos

Svoji budoucnost zatím neřeší. I když se dá předpokládat, že pokud půjde vše podle plánů, může to brněnský talent dotáhnout velmi daleko. „Chci v Kometě ukázat svoje maximum, nic jiného teď neřeším,“ tvrdí razantně obránce, o kterém se šeptá jako o jedné z nadějí přespříštího draftu NHL.

Pozornost zámořských skautů si upoutal i díky povedenému Memoriálu Ivana Hlinky, kde česká osmnáctka vybojovala stříbrné medaile. Hájek však na své výkony dokázal navázat i během listopadové reprezentační přestávky, kde jedním gólem přispěl k třízápasovému měření sil s Ruskem. „Se zápasy proti Rusům jsem byl spokojený jak osobně, tak i skrz tým. Sehráli jsme s nimi dva vyrovnané duely, ve kterých jsme předvedli dobrý týmový výkon. Jeden zápas se nám sice nevyvedl, ale to se někdy stane,“ vykládá.

Zároveň doufá, že letos ještě dostane šanci zahrát si v reprezentačním dresu do osmnácti let. A hlavně, že se s týmem podívá do Švýcarska na světový šampionát. „Ano, bude to vrchol sezóny. Moc bych si přál dostat se na něj už letos,“ přeje si obránce, kterému bude v dubnu příštího roku už sedmnáct let. „Dělám pro to všechno, a udělám ještě všechno, co bude třeba, abych tu šanci dostal,“ hlásí.

Národní tým bude po loňském stříbru jedním z velkých favoritů. Velká očekávání jsou tak i od hráčů samotných. „Myslím, že to bude velmi těžký turnaj, je to přeci jenom už mistrovství světa. Náš cíl by měl být jednoznačný. Chceme do finále,“ velí obránce, který si moc dobře uvědomuje, že světový šampionát do osmnácti let otevírá brány do velkého hokeje. „Jasně, každý se bude chtít vytáhnout a ukázat. Důležité ale je hrát pro tým. Abychom došli, co nejdále,“ uzavírá Libor Hájek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz