Šestnáctce se premiéra povedla, v Rakousku se probila až ke stříbru

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

24. srpna 2015, 17:17

Adam Bagar

Pro většinu z nich to byla teprve první konfrontace s mezinárodním hokejem, reprezentanti do šestnácti let se ale na turnaji Red Bull Hockey Rookies Cup v rakouském Salcburku ukázali ve velmi dobrém světle. Pod taktovkou trenéra Petra Hakena přehráli Slováky, přetlačili domácí o rok starší Rakušany a nakonec v boji o první flek těsně padli se silnými Rusy, kteří je posunuli na stříbrný stupínek. "Turnaj hodnotíme pozitivně," hlásí Haken v rozhovoru pro hokej.cz.

Pro jeho svěřence to byla premiérová konfrontace s mezinárodním hokejem, ovšem vykročili do ní sebevědomě a hned v úvodní třetině nasázeli Slovákům sedm branek. "Nevěděli jsme, jak to bude vypadat, ale kluci měli od začátku utkání obrovskou chuť a nasazení. Potom už to měli Slováci hodně těžké, chtěli jsme dát co nejvíce branek, ale desítky jsme se nedočkali," prozrazuje Haken.

Po jasném vítězství 9:2 nad našimi východními sousedy čekal na jeho svěřence duel proti domácím Rakušanům, kteří tradičně nasadili o rok starší výběr. "Vedli jsme o tři branky, ale pak jsme neproměnili několik vyložených šancí. Zápas dost ovlivnila naše nedisciplinovanost, kdy jsme inkasovali pět ze šesti gólů v oslabení. Ale nakonec se projevila naše síla a zaslouženě jsme vyhráli," líčí.

V divoké přestřelce, kterou národní tým získal poměrem 7:6 po prodloužení, fanoušci viděli také pěstní souboje. Češi v nervózní bitvě nasbírali 62 trestných minut a měli na trestné lavici celkem patnáct hráčů. "Nechci se vymlouvat na rozhodčí, ale i rakouský trenér si na ně po zápase stěžoval. Nejprve pískali vše, pak zase nic a kluci nevěděli, co mají hrát," kroutí hlavou hlavní kouč šestnáctky.

Na závěr turnaje Češi změřili síly se silnými Rusy a sehráli s nimi vyrovnanou partii, o jejímž vítězi rozhodly maličkosti. "Nevěděli jsme, jak se s tím kluci vyrovnají, protože v předchozích zápasech Rusové suverénně vyhráli. Ale věděli jsme, že s nimi dokážou hrát vyrovnaný zápas, což se potvrdilo. Už v první třetině jsme je zaskočili jak pozičně, tak i výborným pohybem," pokyvuje trenér Haken.

Premiéra u šestnáctky? Obrovská čest, hlásí „nováček“ Haken

Jeho družina dlouho vedla, ale sborná na startu třetího dějství dokonala obrat. Česká šestnáctka pak měla šance na vyrovnání, ale kýžený druhý gól vstřelit nedokázala. "V oslabení jsme měli trestné střílení a v závěru jsme hráli dlouho bez gólmana. Vyrovnat se nám přesto nepodařilo," mrzí Hakena, jenž jinak působení reprezentačního výběru do šestnácti let v Salcburku hodnotí dost pozitivně.

Sedmnáctka ve Švýcarsku nasázela 30 gólů, trápila také Američany

"Samozřejmě by bylo nádherné zvítězit, ale i druhé místo bereme. Odnesli jsme si ze zápasů spoustu pozitiv. Nebyl žádný hráč, který by nestíhal. Myslím, že kluci mají před sebou perspektivu. Hodnotím to pozitivně," říká Haken, jenž má v dalších měsících na programu několik kempů. "Chceme na nich vidět co nejvíc hráčů, za chvíli se rozjíždějí soutěže, tak je budeme sledovat," zakončuje Haken.

Výsledky reprezentační šestnáctky na turnaji Red Bull Hockey Rookies Cup v Rakousku (21. – 23. srpna 2015, Salcburk):

Česko "16" – Slovensko "16" 9:2 (7:1, 1:0, 1:1)

Branky: 4. a 16. Kropáček, 3. Veselý, 4. Sedlák, 7. Kowalczyk, 10. Adámek, 17. Pekař, 34. Klejna, 59. Blümel – 13. Nespala, 47. Rudáš.

Česko "16" – Rakousko "17" 7:6 v prodloužení (3:2, 2:0, 1:4 – 1:0)

Branky: 4. a 13. Kvasnica, 20. Blümel, 34. Kropáček, 36. Veselý, 48. Malík, 65. Sedlák – 7. a 59. Baumgartner, 8. a 44. Singer, 52. Maxa, 53. Artner.

Česko "16" – Rusko "16" 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Branky: 17. Kvasnica – 26. Sokolov, 42. Šestopalov, 60. Děněžkin.

Další výsledky turnaje Red Bull Hockey Rookies Cup v Rakousku:

Rakousko "17" – Rusko "16" 3:7
Rusko "16" – Slovensko "16" 7:2
Rakousko "17" – Slovensko "16" 3:1

Konečné pořadí:

1. Rusko            3  3  0  0  0 17:6   9
2. Česko 3 1 1 0 1 17:11 5
3. Rakousko 3 1 0 1 1 12:15 4
4. Slovensko 3 0 0 0 3 5:19 0

Česko reprezentovali:

Brankáři:
Lukáš Dostál (Kometa Brno), Michal Kořének (Zlín), Tomáš Vlk (Pardubice).

Obránci:
Jakub Adámek (Třinec), Filip Bernáth (Karlovy Vary), Tomáš Dajčar (Olomouc), František Klejna (Karlovy Vary), Daniel Kowalczyk (Zlín), Zack Malík (Vítkovice), Radek Procházka (Sparta Praha), Libor Zábranský (Pardubice).

Útočníci:
Matěj Blümel (Pardubice), Ondřej Dufek (Litvínov), Adam Gajarský (Kometa Brno), Jan Jeník (Liberec), Tomáš Koblížek (Chomutov), Vojtěch Kropáček (Sparta Praha), Michal Kvasnica (Třinec), Jakub Lauko (Chomutov), Jan Matiášek (Plzeň), Matěj Pekař (Liberec), Zdeněk Sedlák (Zlín), Jakub Veselý (Chomutov).

Realizační tým:

Manažer týmu: Martin Hosták.
Hlavní trenér: Petr Haken.
Asistenti trenéra: René Mucha, Darek Stránský.
Trenér brankářů: Václav Fürbacher.
Lékaři: MUDr. Jaroslav Budín, MUDr. Marcel Hujo.
Masér, hospodář: Maroš Solenský.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz