Senzace pro Šuláka! Žolík ze Znojma vybojoval NHL, upsal se Detroitu

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Tak tohle je pohádka, kterou prožije málokdo: Ještě před několika měsíci znali Libora Šuláka především fanoušci ve Znojmě a mezinárodní EBEL, od té doby ale vlasatý zadák udělal ohromný výkonnostní skok. Probil se do reprezentace, zahrál si na mistrovství světa. A teď má v kapse smlouvu v NHL! Šulák zaujal skauty několika klubů, nakonec si vybral Detroit. Se zástupci Red Wings uzavřel dvouletý nováčkovský kontrakt.

Šulák napodobí další reprezentační beky, směr NHL vyrazí rovněž Jakub Jeřábek a Radim Šimek, co nevidět se za Atlantikem upíše také Jan Rutta. Odchovanec pelhřimovského hokeje je ale v tomto ohledu největším překvapením, dlouho totiž zůstával trošku v ústraní. Nikdy neprošel draftem, během uplynulé sezony si o pozornost řekl coby volný hráč. Šulák tudíž mohl jednat s kterýmkoli týmem.

Účastník mistrovství světa dvacetiletých 2014 působil v týmu Tatranští Vlci Poprad, pak hrál za Chomutov. Cestu k hokejovým hvězdám ale nastartoval až po stěhování do Znojma. "Osobně jsem vždycky věřil, že má velký potenciál. Hodně mu pomohl také majitel Pavel Ohera, který Libora motivoval k neustálému progresu. Všichni v klubu máme radost, že se Šulákovi mu povedla tak skvělá sezona. NHL je pro Libora obrovská odměna i výzva do budoucna," říká sportovní manažer Orlů Rostislav Dočekal, jenž kariéru mladého zadáka sleduje od jeho 16 let..

Šulák si v EBEL udělal velké jméno, jeho výkony měly poslední dobou stoupající úroveň. Vlasatý bek, jehož zdobí skvělé bruslení, čtení hry a podpora ofenzivy, se vypracoval mezi hokejisty, které sledují zástupci NHL. "Věděli jsme, že se na Libora jezdí dívat někteří skauti. Hodně mu pomohlo, že se dostal do nominace na mistrovství světa. Na šampionátu si pak zahrál dva zápasy, které zvládl dobře. Poté jsme čekali, že zájem z NHL může být konkrétnější," dodává Dočekal.

Podle dostupných zpráv se nakonec Šulák rozhodoval mezi nabídkami čtyř klubů. Ve hře údajně byly i třeba Columbus nebo nováček z Las Vegas, reprezentační bek si ovšem plácl s Detroitem. Roli mohla sehrát i skutečnost, že pro Red Wings dlouhodobě pracuje Jiří Fischer, jinak též skaut českého národního týmu. Šulák bezpochyby vzal v potaz, že Red Wings patří k nejlepším organizacím NHL, přičemž postupně realizují určitou přeměnu hráčského kádru.

Libor Šulák měl původně namířeno do finského Lahti, kam si ho vybral někdejší finský obránce a nyní sportovní manažer Janne Laukkanen. Tahle verze nyní padá, ovšem v záloze zůstává. Pokud se Šulák neuplatní v prvním týmu Detroitu, neměl by podle dostupných zpráva odejít na farmu do AHL, nýbrž oblékne právě dres Lahti. Podpis smlouvy se zámořským gigantem je každopádně unikátním kouskem pro hráče i pro znojemský klub. "Libor svým způsobem ukázal cestu ostatním. Je vidět, že když hráč chce a pracuje na sobě, může se do NHL dostat i z EBEL," zmiňuje Rostislav Dočekal.

Barvy Orlů v minulosti oblékali hokejisté zámořské ligy, během výluky NHL v sezoně 2004-05 hráli za Znojmo Patrik Eliáš, Martin Havlát, Tomáš Vokoun nebo Karel Rachůnek. Při další pauze slavné ligy v ročníku 2012-13 zase Bryan Bickell. Libor Šulák je ale prvním hráčem klubu, který si vybojoval smlouvu a pokusí se prorazit do NHL. Zároveň je unikátem i v rámci EBEL. Z mezinárodní soutěže, kterou hrají především rakouské kluby, odešel za Atlantik naposledy Thomas Raffl. Před dvěma lety podepsal Winnipegu, ovšem v prvním týmu nesehrál ani jeden zápas a působil pouze na farmě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz