Sedmnáctka padla s Finskem v nájezdech, Češi končí v Kanadě osmí

Foto: Matthew Murnaghan/Hockey Canada Images

5. listopadu 2016, 9:23

Martin Voltr

Neúspěšně skončila kanadská mise českých hokejistů do 17 let. Na turnaji World Hockey Challenge si po čtvrtfinálovém vyřazení zahráli jen o sedmé místo s Finskem a na závěr museli skousnout další těsnou porážku – tentokrát až v samostatných nájezdech. Stav 1:1 určily slepené góly Killinena a Pavla ze druhé třetiny, po 70 minutách hry se Češi v nájezdech ani jednou neprosadili a na neoficiálním mistrovství světa končí poslední.

Formát turnaje je nekompromisní – i přes dobré výkony v základní skupině a čtyři nasbírané body nedostali čeští reprezentanti po prohře ve čtvrtfinále ani šanci zabojovat o pátou příčku. Podruhé na zámořské misi se střetli s Finskem a chtěli odčinit porážku 0:3 z přípravy. Na první góly se ve vyrovnaném boji čekalo až do druhé třetiny, zato ale padly pouhých 44 sekund po sobě.

Nejdřív se radovali Finové, když v přečíslení Dostál vyrazil Kapanenovu střelu, ale na dorážku Lenniho Killinena už neměl nárok. Reakce českých mladíků přišla bleskově, Dajčar na modré posunul puk Zábranskému, jehož střelu před brankou ještě tečoval Ondřej Pavel. Víc gólových momentů už za celou základní hrací dobu k vidění nebylo. Soupeři neměli sil nazbyt, vždyť shodně hráli páté utkání v šesti dnech.

V desetiminutovém prodloužení nepomohla svěřencům Petra Hakena ani početní výhoda. Zápasu vládli oba brankáři, Lukáš Dostál musel vytáhnout 26 zákroků, jeho oponent Nurmi ještě o čtyři víc. Na finského gólmana si v nájezdech nepřišli Lauko, Kropáček, Plášek ani Klejna, naopak Dostála prostřelil mezi betony ve třetí sérii Tanus a v páté potvrdil vítězství hokejistů Suomi stejným zakončením Aaltonen.

Sedmnáctka tak na vrcholném turnaje své kategorie obsadila poslední, osmé místo. Výsledek mrzí o to víc, že ze čtyř porážek byla jedna v nájezdech, jedna v prodloužení, jedna po šedesáti minutách o gól a jedna s rozhodnutím soupeře do prázdné brány. Vzhledem k vítězství 8:2 nad bílým kanadským týmem Češi v součtu dokonce nasbírali kladné skóre, ale na to se samozřejmě nehraje. Jak jsou účastníci turnaje vyrovnaní, ukázala i obě semifinále. Švédsko i černý výběr Kanady totiž vybojovaly postup do finále rovněž v nájezdech.

ČESKO – FINSKO 1:2 po nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Pavel (Zábranský, Dajčar) – 26. Killinen (Kapanen, Nordgren), rozh. náj. Tanus

Česko: Dostál – Dajčar, Zábranský, Dluhoš, Klejna, Bernáth, Kowalczyk, Malík – Kvasnica, Lauko, Gajarský – Šik, Střondala, Plášek – Koblížek, Pavel, Pekař – Kropáček, Řehák, Arnošt – Blümel.

Další výsledky:

zápas o 5. místo: Kanada Red – USA 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)
semifinále: Švédsko – Kanada White 3:2 po nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0)
semifinále: Kanada Black – Rusko 3:2 po nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 – 0:0)

Závěrečný program World Hockey Challenge (Sault Ste. Marie, Kanada):

Sobota 5. listopadu:
20:30 Rusko – Kanda White, zápas o 3. místo (Essar Centre)

Neděle 6. listopadu:
0:30 finále Kanada Black – Švédsko (Essar Centre)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz