Šanci mají i Nečas nebo Škarek, říká Petr. Před MS bude dvacítka ladit v Kanadě

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

15. listopadu 2016, 12:30

Václav Jáchim

Poslední přípravný turnaj nechali za zády, členové reprezentační dvacítky přivezli ze švédského Göteborgu třetí místo, skali mistrů světa a vyrovnané bitvy proti Rusům a Švédům. "Nechci být přehnaný optimista a moc chválit, ale celkově mohu říci, že jsem byl spokojený. Zahráli jsme solidně," hodnotí Jakub Petr. Hlavní kouč viděl naposledy v akci borce z evropských klubů, teď už chystá plány na závěrečnou přípravu před světovým šampionátem. "Celou ji strávíme v Kanadě," dodává.

Vrchol letošní dvacítky nastane v Montrealu a Torontu, kde mistrovství světa vypukne tradičně 26. prosince. Listopadový test ve Švédsku neznamenal generálku v pravém slova smyslu, český tým nebyl zdaleka kompletní. Ovšem určité poznatky nabídl. "V týmu hrála spousta kluků, kteří letos nebo za rok mohou mít ve dvacítce dobré role. Pro trenéra je vždycky příjemné, pokud jsme s nejmladším mančaftem konkurenceschopní," reaguje Petr. Stejně jako pozitiva se najdou i rezervy. "Víme o nich, některé věci je třeba neustále opakovat," dodává.

Bezprostředně po turnaji jste upozorňoval na zbytečná vyloučení. Byl to hlavní nedostatek vystoupení dvacítky v Göteborgu?
Nechci, aby to tak vyznělo. Na druhou stranu je fakt, že fauly někdy vycházejí z herních situací. My udělali pár zákroků v útočném pásmu, což by se nám mohlo na mistrovství světa vymstít. Pořád máme v hlavách zápas s Finy na osmnáctkách ve Švýcarsku, nebo utkání proti nim na posledním šampionátu dvacítek. Tehdy jsme byli dost vylučovaní a stálo nás to šanci uspět. Proto jsme klukům opakovali, aby si dávali pozor. Na krátkodobém turnaji hraje disciplína podstatnou roli.

Všechny duely byly dramatické, vyhrát se vám povedlo až na závěr nad Finy. Zvedne skalp mistrů světa sebevědomí?
Vítězství s Finskem je třešničkou na dortu, podobný úspěch vždycky povzbudí. Ve všech zápasech na turnaji nám utekly druhé třetiny, možná to byla náhoda, ale kdybychom zužitkovali šance z úvodních fází zápasů, mohli jsme vytěžit víc. Ale obecně platila obrovská vyrovnanost všech mužstev, byť Rusové některé hráče poslali do Kanady. My předvedli solidní hokej a získali lepší vklad před mistrovstvím světa než v minulých letech, kdy se v tomto termínu tolik nedařilo.

Příležitost dostali noví gólmani Škarek s Kváčou. Jak obstáli?
Škarka jsme brali s cílem, že mu chceme dát dva zápasy za sebou. Podobně jako ostatní mladí hráči předvedl solidní formu. Směrem k šampionátu je to nejen z pohledu brankářů zajímavé.

Okruh uchazečů o nominaci do závěrečné přípravy je letoš širší než dřív, co říkáte?
O pozornost si řekla skupina hráčů, která byla na turnajích v Hodoníně a teď ve Švédsku. Na výběr teď máme, to je pravda, navíc tu jsou samozřejmě kluci ze zámoří, jejichž statistiky jsou kvalitní. Ovšem budování týmu musíme brát komplexně. Zatím nechci předbíhat, uvidíme, jak to přesně dopadne. Ale krajánci by měli tvořit zhruba polovinu širší nominace pro závěrečnou přípravu.

Mistrovství světa hostí Montreal a Toronto, program závěrečného soustředění tomu odpovídá. Kdy se mužstvo sejde?
Neděláme kemp v Česku, vzhledem k okolnostem by to nemělo smysl. 11. prosince proběhne poslední extraligové kolo před reprezentační přestávkou a my hned druhý den odletíme do Kanady. Zamíří tam také devatenáctka, kterou povede David Bruk, jelikož Jirka Dopita už bude s námi v závěrečné přípravě dvacítky. S devatenáctkou pojedou hráči, kteří  mají reálnou šanci dostat se do výběru pro mistrovství světa.

Takže oproti minulému roku trošku odlišný model.
Loni jsme měli kemp šesti pětek. Letos to bude tak, že do Kanady s námi vyrazí čtyři pětky a dva brankáři. Část mužstva, která by se pak měla připojit, čeká turnaj s devatenáctkou. Zatím to vypadá na jednoho gólmana a na tři hráče v poli. Před mistrovstvím světa sehrajeme dvě přípravná utkání s Kanadou – to první bude takové méně oficiální, spíš modelové. Na závěr nás čeká zápas proti Americe, což by měla být generálka se vším všudy. Takhle jsme to chtěli, mimo jiné proto, že se šampionát koná na užších zámořských kluzištích.

Hráči z evropských klubů jsou pod dohledem trenérského štábu, ale co sledování zámořských krajánků? Letos se neuskuteční inspekční cesta, na níž byl loni manažer týmu Milan Hnilička.
Máme svoji síť skautů, v listopadu nám uteče minimum zápasů, protože máme možnost vidět je na internetu. Plus využíváme poznatků od lidí, kteří nám kluky sledují. Informací je dost, ale ono to znovu bude hlavně o poskládání týmu a zařazení hráčů do určitých rolí. V tomto směru nemám problém s tím, že dáme do některých pozic hráče mladšího věku, protože i v minulosti to fungovalo. Třeba u Pastrňáka, Vrány, Zachy, Kašeho a dalších, kteří hráli šampionát dvacítek víckrát.

Na výběr je i mezi gólmany, předpokládám, že jste hodně zvědavi na aktuální formu Vladaře, Stezky a dalších, kteří působí za Atlantikem.
Samozřejmě. Martin Láska možná ví i to, kdy si kluci mění tkaničky v bruslích (směje se). Kontakt s brankáři má víc než denní. Okruh gólmanů je letos velký, musíme brát v úvahu zkušenosti a také zámořská kluziště, která jsou trošku něco jiného než ta naše. V této souvislosti je třeba připomenout, že Škarek a Kváča na turnaji ve Švédsku splnili roli. To samé Růžička s Danem Vladařem předtím v Hodoníně. Takže trošku zamotaná hlava, ale to je dobře.

Jako kouč dvacítky určitě vítáte, že řada juniorů letos pravidelně hraje Tipsport extraligu.
Určitě. Ve Švédsku to bylo vidět. A hodně! To, po čem jsme roky zpátky volali, se letos daří. Když se dívám na statistiky utkání extraligy, prosazují se Lakatoš, Kaše, Kalina, Kodýtek a další. Stejně tak Nečas, který je sice o dva roky mladší, ale herní schopnosti ukázal i na turnaji ve Švédsku. Vždycky to může být lepší, ovšem Martin je mladší hráč a není problém ho nasadit do role, kterou zná. Má šanci, podobně jako Škarek a jiní kluci z osmnáctky, jejichž kmenový ročník přijde do dvacítky až v dalších letech. Musím se opakovat: nebudeme brát mladší kluky jenom na design, abychom vypadali, že jsme otevření všem. Jestliže si to někdo zaslouží, roli dostane bez ohledu na věk.

Fakta z turnaje čtyř zemí ve Švédsku (4. – 6. listopadu 2016, Göteborg):

Výsledky českého výběru:

ŠVÉDSKO – ČESKO 3:2 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Bratt (Dahlén, Asplund), 26. Grundström (L. Andersson, Högberg), 61. Grundström (Pettersson) – 1. Lakatoš (Kaše), 32. Kubík (Jašek, Doudera).

RUSKO – ČESKO 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 24. Rassejkin, 32. Kaprizov (Sidorov), 41. Sidorov (Kaprizov) – 6. Reichel (Kalina, Nečas), 48. Kalina (Kaše, Nečas).

ČESKO – FINSKO 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kaše (Reichel, Lakatoš), 19. Kalina (Nečas), 30. Jašek (Hrdinka, Kodýtek) – 5. Ruotsalainen (Veselainen), 33. Koppanen (Vaakanainen, Oksanen).

Českou republiku reprezentovali:

Brankáři:
Jakub Škarek (Jihlava), Petr Kváča (Č. Budějovice). 

Obránci:
Daniel Krenželok (Vítkovice), Petr Kalina (Sparta Praha), František Hrdinka (Linköping, Švédsko), Lukáš Doudera, Marian Adámek (oba Třinec), David Kvasnička (Plzeň), Jan Bartko (Třinec).

Útočníci:
Martin Nečas, Tomáš Havránek (oba Kometa Brno), Lukáš Jašek (Třinec), Dominik Lakatoš (Liberec), David Kaše (Chomutov), Petr Kodýtek (Plzeň), Kristian Reichel (Litvínov), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Filip Zadina (Pardubice), Adam Kubík (Kladno), Lukáš Anděl (Havířov), Ivan Ďurač (Ml. Boleslav), Ondřej Procházka (Sparta Praha).

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent trenéra: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Michal Rejzek.
Lekář: MUDr. Antonín Chochola.
Fyzioterapeutka: Iva Hnátová.
Kustod: Oldřich Kopecký. 

Výsledky ostatních zápasů:

Finsko – Rusko 2:1 po nájezdech
Švédsko – Finsko 4:3 po prodloužení
Švédsko – Rusko 6:3

Konečné pořadí:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 3 1 2 0 0 13:8 7
2. Rusko 3 1 0 1 1 7:10 4
3. Česko 3 1 0 1 1 7:8 4
4. Finsko 3 0 1 1 1 7:8 3
 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz