Saka i speciální tkaničky aneb začíná play off ELMD. Kdo zastaví Spartu?

Foto: Twitter Mountfield HK

8. března 2017, 16:14

Adam Bagar

Základní i nadstavbová část je minulostí. Mladším dorostencům začíná vrchol sezony, play off. Do něj nastoupí šestnáct týmů, které se poperou o čtyři volné vstupenky na Závěrečný turnaj. Hlavním favoritem na zisk mistrovského titulu je pražská Sparta. Úřadující mistr ztratil jen čtyři utkání a jako jediný dosáhl na metu sta bodů. Vyřazovací boje startují už ve středu 8. března, jméno šampióna letošní sezony ELMD bude známo o osmnáct dní později.

Zatímco loni šli sparťané do play off až z pátého místa, letos dlouhodobou část ovládli stylem, jaký se jen tak nevidí. Vyhráli 32 střetnutí v řadě a zaváhali až v úplném závěru, z posledních šesti kol zapsali čtyři porážky. „Byla to jízda, kterou si kluci i my jako trenéři užili. Je to sice hezký milník do historie, ale nic to neznamená. V play off začínáme od nuly,“ upozorňuje na sparťanském klubovém webu hlavní kouč Jaroslav Nedvěd.

Ten se nálepky hlavního favorita na zisk titulu nezříká. „To ani nemůžeme po takové sezoně. Ale rozhodnou aktuální výkony na ledě, což jsme dokázali v minulém ročníku. Ačkoliv jsme nebyli favoritem, uspěli jsme na pracovitost a týmovost. Tu když přidáme k talentu, jenž nám nechybí, tak jsme určitě jedním z adeptů na titul,“ hlásí Nedvěd, který bude opět spoléhat na střelce Erika Čermáka, Patrika Prymulu či Marcela Barinku.

Liberec dal už 12 gólů v oslabení, zaskočí suverénní Spartu?

První překážkou je Liberec. „Je to těžký soupeř. Vyhrál také titul žákovských osmiček, takže ročník 2002 má velice silný. Musíme být ostražití a hrát s pokorou,“ hlásí Nedvěd před sérií, která se bude hrát znovu jen na dvě vítězná utkání. Ofenzivně ladění Pražané si musejí dávat pozor hlavně na liberecká oslabení, z nichž už mladí Tygři vytěžili dvanáct branek, tj. nejvíce ze všech třiceti účastníků letošního ročníku ELIOD ELMD.

Druhá za Spartou skončila ve skupině A Plzeň, která v prvním kole play off narazí na Rytíře. „Kladno dobře známe. Víme, kde má silné i slabé stránky. Ale to je v podstatě jedno, protože všechny týmy jsou na podobné úrovni. Snad kromě Sparty, ale i ta teď trošku spadla na zem. Bude záležet na aktuální formě, připravenosti a zejména momentální skladbě kádru,“ ví kouč Petr Vojan, jenž má ve svém kádru několik ofenzivních es.

Indián Mužík nasbíral už 98 bodů, rozstřílí Motor zase Letce?

Kanadské bodování dlouhodobé části ovládl s neskutečnými 98 body plzeňský Radek Mužík, čtvrtý byl s 54 vstřelenými brankami jeho spoluhráč Martin Lang. Produktivního tahouna má ve svém kádru také Motor. Ten se bude v sérii s Letci spoléhat na um Pavla Nováka, který se v sezoně blýskl už 85 body. Letošní vzájemná utkání hovoří jasně pro Jihočechy, kteří ovládli všechny zápasy při jasných výsledcích 10:1, 7:2, 6:1 a 7:4.

Potvrdit roli nejlepšího střelce v soutěži se proti Mountfieldu pokusí litvínovský kanonýr Jan Myšák, který zapsal 89 bodů za 57 branek a 32 nahrávek. Oba týmy se spolu v sezoně utkaly čtyřikrát, třikrát se radovali chemici a fanoušci si rozhodně přišli na své, dohromady padlo 41 branek. „Myslím, že teď to bude opatrnější a Litvínov, který je vyznavačem útočného hokeje, už nebude tolik útočit,“ tuší hradecký trenér Petr Luštinec.

Dukla jde na Vsetín, v sakách a s červenožlutými tkaničkami

Ve druhé skupině jde z prvního místa Jihlava, která za Spartou zaostala jen o devět bodů. Na úvod ji prověří Vsetín. Pro Valachy je už samotná účast mezi šestnáctkou nejlepších velikým úspěchem, v sérii hrané na dvě výhry mohou jen překvapit. „Vsetín je pro nás velká neznámá. Vůbec nevíme, co od něj máme čekat. Musíme se ale soustředit sami na sebe a budeme věřit, že to zvládneme,“ líčí jihlavský hlavní kouč Petr Svoboda.

Dukla sází na dobrou partu, která si na play off nachystala několik rituálů. „Budeme jezdit na zápasy v sakách. Pod očima si budeme dělat čáry barvami na obličej a k tomu máme udělané stejné tkaničky. Ty budou červenožluté. Nechtěli jsme si barvit hlavy, takže tohle byl takový kompromis, který nikomu nevadil,“ prozrazují úsměvem brankář Ondřej Chaloupek a útočník Vítězslav Brož, jenž zaznamenal už 25 branek a 53 bodů.

Kometa vyhrála třináctkrát v řadě, vyšlápne si také na Zlín?

Zajímavá bude také série Komety se Zlínem. Brňané po velice rozpačitém vstupu do sezony, kdy poprvé uspěli až v sedmém kole, zabrali. Teď naopak za sebou tahají šňůru třinácti výher za sebou, zaskočí favorita? O něco podobného se ve slezském souboji pokusí Havířov. AZet narazí na silné Oceláře. „Třinec je favoritem, ale my jim jejich cestu do dalšího kola chceme zkomplikovat,“ hlásí havířovský lodivod Tomáš Potěšil.

Vítkovice se mohly v dlouhodobé části opřít také o výkony brankáře Nicka Malíka, jenž si udržel procentuální úspěšnost na takřka 96 procentech. „Naši hru podporoval skvělými výkony,“ ví trenér Roman Ryšánek. Soupeřem ostravského týmu bude Žďár nad Sázavou, který zaostal o čtyři body. Jeho ofenzivu táhne Jaromír Pytlík, jenž byl s 64 body nejproduktivnějším hráčem nadstavbové skupiny B. Nastřílel už 39 gólů.

Rozpis čtvrtfinále play off ELIOD ELMD – A

Středa 8. března – 1. zápasy:
17:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Plzeň 1929 – Rytíři Kladno
15:00 HC Motor České Budějovice – HC Letci Letňany
17:30 HC Litvínov – Mountfield HK

Pátek 10. března – 2. zápasy:
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha
15:55 Rytíři Kladno – HC Plzeň 1929
16:40 HC Letci Letňany – HC Motor České Budějovice
15:00 Mountfield HK – HC Litvínov

Neděle 12. března – 3. zápasy:
12:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec
12:00 HC Plzeň 1929 – Rytíři Kladno
12:00 HC Motor České Budějovice – HC Letci Letňany
13:30 HC Litvínov – Mountfield HK

Termíny semifinále: 15., 17., případně 19. března
Závěrečný turnaj: 24. – 26. března

Rozpis čtvrtfinále play off ELIOD ELMD – B

Středa 8. března – 1. zápasy:
15:45 HC Dukla Jihlava – VHK Vsetín
17:30 PSG Zlín – HC Kometa Brno
18:00 HC Oceláři Třinec – HC AZ Havířov 2010
17:00 HC Vítkovice Ridera – SKLH Žďár nad Sázavou

Pátek 10. března – 2. zápasy:
16:30 VHK Vsetín – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Kometa Brno – PSG Zlín
17:30 HC AZ Havířov 2010 – HC Oceláři Třinec
15:15 SKLH Žďár nad Sázavou – HC Vítkovice Ridera

Neděle 12. března – 3. zápasy:
12:00 HC Dukla Jihlava – VHK Vsetín
12:00 PSG Zlín – HC Kometa Brno
14:00 HC Oceláři Třinec – HC AZ Havířov 2010
13:00 HC Vítkovice Ridera – SKLH Žďár nad Sázavou

Termíny semifinále: 15., 17., případně 19. března
Závěrečný turnaj: 24. – 26. března

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz