S Finy to bude o rychlosti, tuší Vrána. Na památeční puk zapomněl

Foto: Michal Eger

8. května 2017, 8:00

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Hraje na svém druhém šampionátu, Petr Vrána si v utkání proti Bělorusku připsal premiérovou trefu. Do bitvy byl natolik vtažen, že si zapomněl schovat puk na památku. "Mrzí mě to. Ale nevzpomněl jsem si, a pak už bylo pozdě," říká útočník pražské Sparty. Zajímavé je, že památeční kotouč nemá ani z NHL. "Když jsem se tam poprvé trefil, puk mi nedali, byť to bývá v lize zvykem. Později jsem ho zkoušel sehnat, ale marně," doplní s úsměvem.

Relikvie jsou cenné, podstatnější jsou však samotné branky. Ta Vránova proti Bělorusku pomohla českému výběru k důležité výhře, která byla nakonec výrazná, nicméně do poloviny zápasu se hrál vyrovnaný hokej. "Jsme spokojeni, že se nám to povedlo zvládnout. Vítězství nad Běloruskem bylo moc důležité, navíc se mi povedlo dát gól, z čehož jsem měl radost. Kluci mi to tam skvěle nachystali a já jen v podstatě trefil bránu," popisuje.

V neděli měli Češi první volný den na turnaji, trenéři ordinovali pouze dobrovolný trénink. "Já myslím, že všichni kluci to přivítali. Zápasy byly těžké, první se hrál do noci, druhý pak další den odpoledne." Někteří reprezentanti vyrazili do města, Vrána však nikoli. Ani v předchozích dnech. "Nebyl moc čas, počasí také zrovna nepřeje. Možná po zápase s Finskem," uvažuje. Výpravy do ulic nebyly v neděli moc bezpečné. "Vím, že v neděli probíhaly ve Francii volby, dalo se tušit, že tu bude rušno. Pro místní to je velká událost. Ale nebylo to tak, že bych se kvůli tomu bál někam jít," připomíná.

Reprezentanti si dnes večer dají duel proti dalšímu silnému sokovi. Ve 20:15 vypukne zápas proti Finsku, soupeře si Češi naposledy otestovali před deseti dny na Carlson Hockey Games. "Bude to o rychlosti, Finové jsou nebezpeční. Sice teď prohráli s Francií, ale nebude to jednoduché. Zápas v Budějovicích byl náročný," připomene. V hledišti by měli mít znovu převahu čeští fanoušci, místní zajímají maximálně duely Francie. "Já hrál předtím jen na mistrovství světa ve Švédsku, kde lidé nebyli vůbec. Překvapilo mě, že teď chodí docela dost fanoušků, hlavně tedy z Čech. Atmosféra byla díky nim dobrá," děkuje na dálku.

Někdejší útočník New Jersey, Chabarovsku, Atlantu nebo třeba švédského Gävle okusil MS v roce 2013, které hráli Češi ve švédském Stockholmu. Jak vyznívá srovnání tehdejšího turnaje s tím letošním?. "To se moc nedá. Každý šampionát je jiný, něčím specifický. Jsem každopádně rád, že teď mohu v týmu být. Bude mi dvaatřicet let, příležitostí se už možná moc nenaskytne. Máme vynikající partu kluků, všechno si to snažím užívat," přiznává. Před cestou do Paříže prožívala většina týmu nominační boj, ani Petr si nemohl být jistý. "V přípravě byla spousta výborných kluků, někteří vypadli vzhledem ke zranění. Což je velká smůla. Myslím, že pro spoustu z nás to nebylo jisté, tím víc jsem šťastný, že jsem tady," hlásí.

Před mistrovstvím světa strávil Vrána v národním týmu dlouhých šest týdnů. Kdyby pak na šampionátu chyběl, bylo by to hodně trpké. "Nešel bych do toho, kdybych nevěřil, že tu šanci mám," povídá. Motivaci cítil maximální. "Člověk si řekne, že měsíc pořád někam jezdí a dře. Byla by škoda, kdybych se na šampionát nedostal," upozorňuje. Ve francouzské metropoli prožívá důležité klání, pro Vránu jde o částečnou náplast na sparťanské zklamání z play off. "Závěr sezony byl nepříjemný. V Lize mistrů jsme došli do finále, což pro nás znamenalo super zážitek. Všechno se vyvíjelo docela dobře, jenže pak přišel hrozně rychlý konec. Nechalo to kaňku."

Česká reprezentace se teď pere se soupeři v základní skupině šampionátu. Po porážce s Kanadou si hokejisté zlepšili náladu, proti Bělorusku ukázali velmi zajímavou ofenzivní kvalitu. "Síla v útoku tam je," souhlasí odchovanec hokeje ve Šternberku. "Vyhráli jsme 6:1, ale ten sobotní zápas nebyl vůbec jednoduchý. Dokázali jsme být produktivní a využili šance, pak jsme už dohrávali celkem v klidu. Ale s hodnocením našich možností a pocitů z mužstva bych počkal. Máme za sebou jen dva zápasy, musíme makat dál," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz