S Čechy do Kodaně – 2. díl: Jak se pohybovat ve městě? Zkuste kolo

Foto: visitcopenhagen.com

6. února 2018, 18:10

hokej.cz

Chystáte se podpořit naše hokejisty na květnovém MS v dánské Kodani? Nebo o tom aspoň uvažujete? Možná vám při rozhodování pomůže něco, co tady ještě nebylo. Unikátní kompletní průvodce pro české fanoušky, jenž vám ukáže nejen krásy dánské metropole, ale také spoustu užitečných rad. Ve druhém díle se zaměříme na dopravu v Kodani.

Do dánské metropole se můžete dopravit hned několika způsoby, jak jsme vám ukázali v prvním díle. Teď už v Kodani jste, jak se ve městě pohybovat? Ideálním pomocníkem bude jízdní kolo. Kodaň je totiž protkaná hustou sítí cyklostezek, která měří přes 400 kilometrů! Obávat se nemusíte ani o svůj účes, v Kodani totiž nejsou povinné přilby. :-)

Kolo je symbolem Kodaně, po městě jich jezdí dvakrát více než automobilů. Cyklistická doprava je ekologická a hlavně rychlá, proto je tolik oblíbená. Už žádné postávání v kolonách. Za půjčení kola na den zaplatíte necelou pětistovku, zhruba 480 českých korun.

Hromadná doprava? Jízdu načerno nezkoušejte

Využít samozřejmě můžete také hromadnou dopravu, která je integrovaná. Lístek je tedy platný pro jízdu metrem, autobusem i vlakem. Zajímavostí je, že metro v Kodani jezdí bez řidiče. Řídí ho propracovaný počítačový systém, na který z centrály pečlivě dohlíží tým dispečerů.

Hromadná doprava je ovšem relativně drahá. Jedna jízda stojí 24 dánských korun, což je v přepočtu asi 80 českých korun. Můžete ovšem využít zvýhodněných lístků s platností 24 nebo 72 hodin či turistickou jízdenku, která platí sedm dní. Možností je celá řada.

Nejbližší zastávkou u Royal Areny je stanice Ørestad, kam se z centra dostanete za zhruba sedm minut. Cesta do haly pak pěšky zabere už jen necelou čtvrthodinku. Důrazně ovšem nedoporučujeme riskovat jízdu načerno. Revizoři jsou totiž nemilosrdní, a pokud zjistí, že u sebe nemáte lístek, zaplatíte tučnou pokutu ve výši zhruba 2550 českých korun.

Cesta na šampionát. Jak se dostat do Kodaně? » 

V dalších dílech našeho seriálu si představíme život v Kodani, hlavní turistická lákadla, ukážeme kde se nejlépe najíst nebo co dělat ve volném čase. V exkluzivním seriálu nebudou chybět ani unikátní záběry přímo z Royal Areny, v níž bude národní tým bojovat o jednu ze sad medailí, názory místních a bonusem bude rozhovor s šéfem organizačního výboru MS.

Při natáčení jsme spolupracovali jak s organizátory, tak i městem, díky čemuž jsme se dostali do zajímavých míst včetně zákulisí arény. Věříme, že vám tento průvodce dá ucelený přehled o vaší cestě a pomůže vám při rozhodování, zda Čechy přímo v dějišti MS podpořit. Seriál připravil web Hokej.cz se společností eSports.cz ve spolupráci se společnostmi BPA, Střída sport a CCM.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz