Rusové začali úspěšně, na úvod Channel One Cupu zdolali Švédy

Foto: RIA Novosti

14. prosince 2017, 20:40

Václav Jáchim

Splnili úlohu favoritů, hokejisté Ruska vykročili do domácího turnaje Channel One Cup pravou nohou. Svěřenci trenéra Olega Znaroka ve svém prvním zápase porazili Švédsko 3:1. Do vedení šli sice hosté, v 10. minutě se prosadil Pettersson, ale záhy vyrovnal Kalinin. Ruský výběr se pak podruhé radoval po polovině utkání, kdy Kalinin tečoval ránu obránce Vojnova. Pojistku vítězství přidal ve třetím dějství Gusev, který proměnil trestné střílení.

Na listopadovém turnaji Karjala si oba soupeři vedli zdatně, také klání ruského podniku Euro Hockey Tour nabídlo zajímavý hokej. Rusové se v první třetině bránili po vyloučení Nestěrova, početní výhodu pak nezužitkovali ani obhájci titulu mistrů světa. V 10. minutě už hosté vedli, Fredrik Pettersson využil zakrytého výhledu Košečkina a otevřel skóre.

Sborná může těžit ze souhry klubových dvojic či trojic, většina reprezentantů působí v Petrohradě nebo CSKA Moskva. Už ve 13. minutě bylo vyrovnáno, Sergej Kalin předvedl nasazení a šikovnost, individuální akcí překvapil brankáře Fastha. Nicméně švédský gólman, který to z angažmá v CSKA na moskevském ledě dobře zná, jinak předváděl kvalitní zákroky. A hosté díky němu dlouho drželi remízu.

Nicméně ve 35. minutě aplaudovaly zaplněné tribuny nadšením, obrat ve skóre zařídil znovu Kalinin. Švédové předtím zvládli ubránit oslabení, jenomže poté pálil Vojnov a jeho ránu tečoval klubový spoluhráč z Petrohradu správným směrem. "V reprezentaci jsem dal dva góly v jednom utkání poprvé, vítězství je ale výsledkem práce celého týmu. Začátek jsme neměli povedený, zaostávali jsme v soubojích. Pak nám k tomu něco řekli trenéři a my se zlepšili. Výhra na úvod turnaje je důležitá," cituje Kalinina server championat.ru

Případný pokus o odpověď vzala Švédům situace ze 45. minuty, kdy hosté zalehli kotouč a rozhodčí nařídili trestné střílení. Šikula Nikita Gusev si poradil, pak už sborná zápas kontrolovala. Ruští hokejisté se před svým publikem představí znovu v sobotu, kdy nastoupí v očekávané bitvě proti Kanadě. Čeští reprezentanti jejich soupeřem tentokrát nebudou, sborná se s Channel One Cupem rozloučí nedělním zápasem proti Finsku. Švédové hned v pátek vyzvou Jižní Koreu, od 17:30 hrají Češi s Kanadou. Svěřenci trenéra Jandače pak akci zakončí nedělním utkáním proti Švédsku.

Výsledek:

RUSKO – ŠVÉDSKO 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Kalinin (Šipačov, Vojnov), 35. Kalinin (Šalunov, Vojnov), 42. Gusev (trestné střílení) – 10. Pettersson (J. Lundqvist).
Rozhodčí: Rantanen, Salonen (oba Finsko) – Lazarev, Otmachov (oba Rusko).
Vyloučení: 3:6.
Bez využití.
Rusko: Košečkin – Vojnov, Gavrikov, Chafizullin, Kiselevič, Marčenko, Nestěrov, Jakovlev, Zub – Kalinin, Šipačov, Kovalčuk – Plotnikov, Andronov, Tělegin – Kaprizov, Šalunov, Gusev – Ketov, Kablukov, Širokov – Grigorenko. Trenéři: Znarok, Vitolinš a Nikitin.
Švédsko: Fasth – Kronwall, Hersley, Gustafsson, Ahnelöv, Fransson, Nygrén, Tömmernes, Junland – J. Lindström, P. Lindholm, Möller – Axelsson, Lander, Zackrisson – Omark, Engqvist, Stalberg – Everberg, J. Lundqvist, Norman – F. Pettersson. Trenéři: Grönborg, Garpenlöv a Popovic.

Další program turnaje Channel One Cup 2017:

Pátek 15. prosince:
13:00 Finsko – Jižní Korea (Moskva)
17:30 Česko – Kanada (Moskva)

Sobota 16. prosince:
11:00 Jižní Korea – Švédsko (Moskva)
15:00 Rusko – Kanada (Moskva)

Neděle 17. prosince:
11:00 Švédsko – Česko (Moskva)
15:00 Rusko – Finsko (Moskva)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz