Rusové přiznali chybu a našli viníky ostudy, potrestají i trenéra Znaroka

Foto: Pavel Lebeda, cslh.cz

3. června 2015, 21:19

Adam Bagar

Až více než čtrnáct dnů po skončení mistrovství světa v Praze a Ostravě se Ruská hokejová federace začala zabývat ostudným vystoupením své sborné, která během závěrečného ceremoniálu nečekaně opustila hokejové jeviště, čímž zaskočila a pobouřila nejen hokejové fanoušky, ale i představitele IIHF, řadu osobností a v neposlední řadě tamní svaz. Ten už určil hlavní viníky celého incidentu a potrestat se chystá jak kouče Znaroka, tak i generálního manažera Safronova!

Rusové pravděpodobně neunesli vysokou porážku 1:6, po níž odcházeli z ledu pražského hokejového chrámu jako zpráskaní psi a museli navrch sledovat oslavy Kanaďanů, kteří si na turnaji počínali suverénním způsobem a zaslouženě nakonec převzali nejcennější kovy. "To, co se stalo, bylo velmi povrchní. Rozhodně budeme trestat. Jako první dostali sankce trenér a generální manažer," řekl ruským médiím člen RHF Arkadij Rotenberg.

"Určitě měli zůstat na ledě a poslechnout si hymnu. Je velice nepřijatelné, že hrací plochu opustili. Navíc jako první," kroutil hlavou Rotenberg nad jednáním hlavního kouče Znaroka a generálního manažera Safronova. A když pak kapitán Ilja Kovalčuk navrch zavelel svým spoluhráčům k opuštění ledové plochy, ostuda byla na světě. A to pořádně velká, naštvání neskrýval dokonce předseda Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel.

"Když jsem to viděl, bylo to pro mne obrovské zklamání. Za 29 mistrovství, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nikdy nic podobného nestalo. To, co udělal ruský tým, je naprosto nepřijatelné," zlobil se Fasel, je muž dala Ruská hokejová federace, možná překvapivě, za pravdu. "Uděláme teď všechno pro to, aby se něco takového už vícekrát nestalo," prohlásil dál Arkadij Rotenberg, jenž sportovně přiznal, že javorové listy vyhrály právem.

"Vždycky samozřejmě chcete vyhrát, ale i po prohraném zápase si vítěz zaslouží uznání a musíme přiznat, že Kanaďané byli tentokrát silnější a převýšili nás snad ve všech herních činnostech," uzavřel Rotenberg. Nyní se bude případem zabývat také IIHF, která zažádala o stanovisko Ruské hokejové federace. A jakmile ho bude mít k dispozici, pak vznese trest. Na jeho formu a výši si ale budeme muset ještě nějaký ten den či týden počkat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz