Rusko? Mám radši jiné destinace, říká Galvas. Táta mu nastavil laťku

Foto: Kateřina Kundertová

(BALAŠICHA, od naší zpravodajky) Jakub Galvas bojuje s dvacítkou na turnaji čtyř v ruské Balašiše, kde se zároveň pere i o účast na mistrovství světa v USA. Mladý ofenzivní bek má za vzor svého otce Lukáše, který byl na dvou šampionátech hráčů do dvaceti let, k čemuž přidal jednu účast v seniorské reprezentaci. „Táta to říkal, že alespoň nastavil laťku,“ culí se osmnáctiletý obránce.

Lukáš Galvas se účastnil mistrovství světa hráčů do dvaceti let v sezonách 1997/1998 a 1998/1999, kdy jeho syn ještě nebyl na světě. „Vůbec jsem nevěděl, že byl dvakrát na dvacítkách. To slyším poprvé. Určitě chci být lepší jak on,“ říká odhodlaně.

„Byl na repre i v áčku. Říkal, že nastavil laťku,“ pokračuje. Dnes osmatřicetiletý obránce debutoval v seniorské reprezentaci v ročníku 2012/2013, kdy oblékl český dres ve třech zápasech. O motivaci má tedy mladá naděje postaráno. „Určitě menší rivalita je, ale je to jenom soutěživé. Legrace,“ ujišťuje.

„Rusko je asi moje nejneoblíbenější místo, kam jezdíme hrát. Mam raději jiné destinace, protože tady je docela zima. Rusko je takové zastaralé, nic moc tu pořádně není, ale jsme tu hlavně proto, abychom hráli hokej, který je tady super,“ povídá Jakub Galvas.

Foto: Kateřina Kundertová

Jelikož je pravidelným účastníkem reprezentačních akcí, už se do Ruska podíval dříve. „Myslím, že jsem tady byl se sedmnáctkou, takže jsem tu teď podruhé,“ potvrzuje. Nyní je centrem konání Balašicha Arena otevřená v roce 2007. „Stadion je super a hotel normální, na to si nejde stěžovat. Možná to jídlo bych potřeboval trochu lepší, protože žaludek nemám nic moc,“ přiznává.

Český výběr má za sebou už dva zápasy, v kterých získal tři body, za výhru v prodloužení s Finskem a prohru v nastaveném čase s Ruskem. Na závěr ho čekají Švédové „Určitě nechci říkat, co bude. Budeme se do toho snažit vletět na sto procent. Pak uvidíme, co z toho bude,“ uvádí.

Jakub Galvas nastupoval v obou zápasech v první obranné dvojici, pokaždé s Lukášem Douderou. Může to být znamení, že s ním kouči počítají i na MS? „O tom jsem moc neuvažoval, rozhodují trenéři. Já jim jen chci ukázat, že na to mám,“ praví cílevědomě. „Musím hrát, co po mně trenéři chtějí. Což znamená rychle otáčet hru, podporovat útok a nevracet zbytečně puk zpátky. To všechno se snažím plnit, abych jim ukázal, že jejich hru můžu hrát a mohl se tam dostat,“ dodává, co bude muset plnit, aby si na mistrovství světa zahrál.

Než Jakub Galvas odcestoval do Ruska s dvacítkou, hrál po boku svého otce v extralize, kde stihl dvacet zápasů s jedním gólem a pěti asistencemi. „Pro každého hráče je obrovská zkušenost hrát extraligu, protože je to top v Česku,“ naznačuje výhody nejvyšší české soutěže pro mladé reprezentanty.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz