Rozjetá Kometa je blízko semifinále. Dynamo poprvé obralo Oceláře

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Po dvou výhrách na ledě Vítkovic přidali hokejisté Komety úspěch i v domácích prostředí a jsou blízko postupu do semifinále. Obhájce titulu tentokrát nedal soupeři šanci, v první třetině nasázeli Brňané tři branky a poté duel s jistotou kontrolovali. Soupeření Ocelářů s Dynamem přineslo radost Východočechům, kteří v letošním Generali play off slavili první vítězství. Čtvrté bitvy sérii se na stejných kluzištích hrají v neděli 18. března.

Dynamo doma zabralo, Oceláři poprvé padli

Ačkoli první dva zápasy patřily Třinci, v Pardubicích cítili, že na ledě soupeře mohlo Dynamo vytěžit víc. Série se přesunula na východ Čech a svěřenci trenéra Miloše Holaně potvrdili, že mají sílu. Poprvé ve čtvrtfinále soupeře obrali, na zápasy aktuálně prohrávají 1:2. O úspěchu Dynama rozhodla lepší efektivita, bojovnost a precizní obrana v čele s gólmanem Ondřejem Kacetlem.

Pardubickým pomohl vstup do utkání, už po 66 vteřinách šli do vedení – krásnou nahrávku Petra Sýkory zužitkoval nekompromisní ránou Sacha Treille. Dynamo se uklidnilo, navíc v čase 17:30 přidalo další branku. Francouzský útočník Jordan Perret pálil při signalizované výhodě do tyče, poté se pohotově zorientoval Martin Kaut a mladý šikula bleskově poslal kotouč do sítě.

Ocelářům svitla naději po startu třetí třetiny, kdy snížil obránce Tomáš Linhart. Jenže trefa beka, který to v Pardubicích z dřívějšího angažmá dobře zná, domácí nerozhodila. V čase 46:02 odpověděl gólem pardubický střelecký mág téhle série Matěj Beran. Třinečtí pak mocně dotírali, v 53. minutě při přesilovce odvolali Hrubce a hráli v šesti proti třem. Domácí tlak přečkali, v 59. minutě ovšem snížil v oslabení Jakub Petružálek, závěr byl hodně dramatický. Poté už se ovšem skóre nezměnilo, Dynamo v sérii vydřelo první výhru.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): "Uvědomovali jsme si, že je to strašně důležité utkání po těch dvou prohrách v Třinci, které přišly, i když jsme tam nezahráli špatně. Kluci si to hodně vzali za své, hnala nás dopředu fantastická atmosféra a podařilo se nám, co jsme si předsevzali - chtěli jsme dát první gól a využít některou z přesilovek. Základ úspěchu jsme udělali hned v první třetině, stav 2:0 byl velice dobrý, byl to až luxusní náskok. Ve druhé třetině jsme se snažili hlavně nedostat gól, což se nám i podařilo, ale pak jsme individuální chybou v nástupu do třetí třetiny dostali soupeře trošku do hry. Musím pochválit všechny hráče, včetně Ondry Kacetla, za skvělou práci v oslabení."

Václav Varaďa (trenér Třince): "Zápas se nám nevydařil podle našich představ. Nalomil nás ten brzký gól, a i když si myslím, že jsme bojovali a tahali se zpátky, domácím dnes přálo štěstí více než nám. Nachystáme se poctivě na nedělní utkání, které bude z našeho pohledu jistě odlišné, než byl ten dnešní začátek."

HC DYNAMO PARDUBICE – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 (2:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Treille (P. Sýkora, Rolinek), 18. M. Kaut (Perret), 47. Beran (Rolinek) – 42. Linhart (Svačina, Polanský), 59. Petružálek.
Rozhodčí: Bejček, Bulanov (Rusko) – Hynek, Pešek.
Vyloučení: 9:9.
Využití: 1:0.
Oslabení: 1:1.
Střely na branku: 27:35.
Diváci: 10.077.
Nejlepší hráči: Ondřej Kacetl – Tomáš Linhart.
Stav série:1:2.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Cardwell, Wishart, Trončinský, Čáslava, Ščotka, Mojžíš, Holland – Beran, Tomášek, Treille – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Poulíček, M. Kaut, Perret – T. Svoboda, Dušek, J. Sýkora. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Roth, Musil, Matyáš, Linhart – Martin Růžička, Marcinko, Petružálek – Hrňa, R. Vlach, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – CIenciala, Mikulík, Rákos – Kvasnica. Trenéři: Varaďa a Zadina.

Jasná jízda Komety. Obhájce sahá po semifinále

Nástup brněnské Komety do letošního Generali play off připomíná loňský rok. Tehdy Brňané dvakrát vyhráli na ledě Sparty, načež uspěli i doma a semifinále si zajistili v nejkratší možné době. Teď je scénář zatím podobný, svěřenci Libora Zábranského navázali na dvě povedené partie venku a v prvním duelu aktuálního play off na domácím hřišti si připsali jasné vítězství.

Hosté sice chtěli obhájce zaskočit, jenomže vůbec se jim to nepovedlo. V sedmé minutě otevřel skóre Petr Holík, pak se hrálo něco přes dvě minutky a další přesnou trefu přidal Tomáš Vincour. Kometa hrála strojově, měnila tempo hry, ještě do první sirény přidal hezký gól Jan Hruška. Vítkovický kouč Jakub Petr před startem druhého dějství vystřídal gólmany, ale také Daniel Dolejš po 81 vteřinách inkasoval.

Poté příval branek ustal, Kometa se soustředila na kontrolování náskoku, hosté zkoušeli skóre pozměnit, leč neúspěšně. V posledním dějství došlo na několik potyček a faulů, vývoj duelu to ovšem neovlivnilo. Kometa si připsala v sérii třetí úspěch a při nedělním čtvrtém duelu bude útočit na postup do semifinále.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): "V první třetině jsme dali góly, které nás hodně uklidnily, ale soupeř měl taky šance, tak jsme si k tomu o přestávce něco řekli a jsme spokojeni s tím, že jsme ve druhé a třetí třetině soupeře do šancí nepouštěli. Důležitý byl pro nás čtvrtý gól, pak jsme se snažili pomoct Čiliakovi k nule a celé mužstvo zaslouží poděkování za odpracovaný zápas a divákům děkujeme za skvělou atmosféru."

Jakub Petr (trenér Vítkovic): "Utkání rozhodla první třetina. Paradoxně jsme se dostávali do větších šancí než Kometa, ale domácí proměnili gólové dorážky. Pak se to už velmi těžko otáčí. Trošku jsme odstoupili od toho, čím jsme se prezentovali v Ostravě. Série je 3:0 vypadá to velmi jednoznačně, ale my se pokusíme ji vrátit do Ostravy.

HC KOMETA BRNO – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Holík (Zaťovič), 9. Vincour (Holík, Štencel), 19. Hruška (Zaťovič, Štencel), 22. M. Erat (H. Zohorna, Krejčík)
Rozhodčí: Hribík, Pešína – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 7:10.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:24.
Diváci: 7700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Petr Holík – Ivan Baranka.
Stav série: 3:0.
HC Kometa Brno: Čiliak – O. Němec, Štencel, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec, Barinka – M. Erat, Hruška, R. Zohorna – Vincour, Holík, Zaťovič – H. Zohorna, Nečas, Mallet – Haščák, Čermák, Dočekal. Trenéři: Zábranský, Pokorný a Horáček.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák (21. Dolejš) – Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Výtisk, Urbanec – Dej, Lev, Olesz – Kucsera, Roman, D. Květoň – P. Zdráhal, Mahbod, Bartovič – Szturc, Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.

Další program čtvrtfinále Generali play off TELH

Neděle 18. března – 4. zápasy:
16:40 HC Dynamo Padubice – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA

Pondělí 19. března – 3. zápasy:
18:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
17:20 Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

Úterý 20. března – 4. zápasy:
17:20 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
18:00 Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

Středa 21. března – případné 5. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno

Čtvrtek 22. března – případné 5. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

Pátek 23. března – případné 6. zápasy:
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
18:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA

Sobota 24. března – případné 6. zápasy:
11:00 Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK
17:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň

Neděle 25. března – případné 7. zápasy:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno

Pondělí 26. března – případné 7. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz