Rozhodnuto! Na příštím MS začnou Češi v Paříži, mají Kanadu i Finsko

Foto: Michal Eger

24. května 2016, 14:51

Václav Jáchim

Ačkoli se dlouho zdálo, že čeští hokejisté zahájí příští mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem, kde proběhne základní skupina za účasti Rusů či domácích Němců, nakonec národní tým zamíří do Paříže. Elitní výběr vyzve ve skupině oba letošní finalisty Kanadu a Finsko, dalšími soupeři českých reprezentantů budou Švýcarsko, Bělorusko, Norsko, Francie a Slovinsko.

Nasazení mužstev do skupin vychází z aktuálního žebříčku Mezinárodní hokejové federace, došlo ovšem k drobným úpravám, jelikož šampionát 2017 budou po čtyřech letech znovu hostit dvě země. Podobný režim panoval na jaře 2012 a 2013, kdy se o turnaj dělily Finsko se Švédskem, tentokrát mistrovství světa uvidí Německo a po dlouhé pauze také Francie. Obě pořadatelské země budou mít logicky na domácí půdě své týmy.

Paříž hostila šampionát v roce 1951, kam tehdejší československý výběr nedocestoval po vykonstruovaném politickém procesu s drtivou většinou členů hokejové reprezentace. Francouzi poté organizovali turnaj ještě v roce 1968, tenkrát v rámci zimní olympiády v Grenoblu. Němci mají naopak relativně čerstvé zkušenosti: Kolín nad Rýnem byl svědkem triumfu českého výběru na MS 2010, druhým dějištěm šampionátu byl tehdy Mannheim.

Český národní tým čeká za necelých dvanáct měsíců cesta do končin, kde se poslední dobou nepředstavil. Ve francouzské metropoli budou hokejisté soupeři s letošními finalisty z Kanady a Finska, podobně jako v Moskvě si znovu zahrají proti Švýcarům či Norům. Ostatní protivníci se na nedávném klání představili v petrohradské základní skupině, Slovinsko postoupilo mezi elitu díky úspěchu na šampionátu skupiny A I. divize.

Hlavním dějištěm příštího šampionátu bude LANXESS Aréna v Kolíně nad Rýnem, která je s kapacitou 18.500 míst největší uzavřenou halou v Evropě. Fanoušci v ní uvidí celkem 34 utkání, včetně základní skupiny A, dvou čtvrtfinále, semifinále, boje o bronz a finále. V Paříži bude k dispozici známá hala Bercy s kapacitou 14.500 míst, proběhne v ní 30 duelů základní části a dvě čtvrtfinále. Následující MS se uskuteční od 5. do 21. května 2017.

Složení skupin MS 2017:

Skupina A (Kolín nad Rýnem):

Rusko, USA, Švédsko, Slovensko, Německo, Lotyšsko, Dánsko, Itálie

Skupina B (Paříž):

Kanada, Finsko, Česko, Švýcarsko, Bělorusko, Norsko, Francie, Slovinsko.

Kde se budou konat další světové šampionáty:

2018 - Dánsko (Kodaň a Herning)
2019 - Slovensko (Bratislava a Košice)
2020 - Švýcarsko (Lausanne a Curych) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz