Rozhodčí Polák končí, Bulanov pokračuje. Suchánek bojuje o NHL

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

7. září 2017, 17:20

Václav Jáchim

S některými změnami v nominační listině vstupují do nové extraligové sezony rozhodčí. Nejvyšší soutěž už nebude pískat Roman Polák, který ukončil aktivní činnost, vzhledem k angažmá v ruské Kontinentální lize přerušili domácí činnost Martin Fraňo a Antonín Jeřábek. Delegace prozatím nebude dostávat ani Libor Suchánek, talentovaný čárový arbitr se v zámořském kempu pokusí dostat na listinu rozhodčích pro farmářskou AHL nebo NHL.

Suchánek (na snímku) má podle dostupných zpráv velkou šanci, že uspěje. Minimálně American Hockey League mu bude slušet. Přičemž není vyloučeno, že během ročníku nahlédne i do NHL. Což by byla senzace, protože jiný čárový rozhodčí z Evropy dosud nejslavnější ligu nikdy neřídil. 

"Libor udělal velký pokrok v angličtině a věřím, že má šanci uspět. Pokud jde o výkonnost, jsem přesvědčen, že se polovině zámořských čárových rozhodčích přinejmenším vyrovná," uvedl Vladimír Šindler, předseda Komise rozhodčích ČSLH. Suchánek už šéfy zámořských rozhodčích zaujal na loňském Světovém poháru, jeho zařazení na listinu kandidátů z Evropy tehdy podpořil člen komise Pavel Halas.

"Zvažoval jsem, jestli nasadit někoho zkušenějšího, ale rozhodl jsem se pro Libora. Je mladý, velmi šikovný, kvalitně bruslí. Má veškeré předpoklady. Na World Cupu si vedl výborně. Pokud vydrží, NHL by mohla klapnout," řekl hokej.cz Halas. Suchánek už se za Atlantikem zapojil do kempu. "Prošel zdravotní prohlídkou a nyní absolvuje společný program. Na to, kde bude pískat, si musíme počkat," doplnil.

Suchánkův příběh je zajímavý, jenom dokresluje, že čeští muži v pruhovaném mají za hranicemi kredit. Fraňo s Jeřábkem navíc řídí jako hlavní duely KHL, což v konečném důsledku znamená oslabení nominační listiny pro domácí nejvyšší soutěž. Nicméně jsou tu další adepti se zajímavým potenciálem. Vedle Poláka ukončili aktivní kariéru také čároví Jaromír Bláha s Jiřím Rozlílkem, zdravotní důvody zabrzdily Lukáše Kroba. Prostor naopak dostanou čtyři nováčci - hlavní Matěj Sýkora a Adam Kika, čároví David Klouček a Lukáš Rampír.

"Na nominační listině je 21 hlavních a 28 čárových rozhodčích. Tipsport extraligu bude nadále pískat i Rus Vjačeslav Bulanov, účastník dvou olympiád a osmi mistrovství světa," informoval ředitel soutěže Josef Řezníček. Bulanov se mezi tuzemskými mantinely objevil během uplynulé sezony. Poté, co byl vyřazen z listiny KHL. Nejzkušenějším bardem mezi domácími muži s píšťalkou bude Stanislav Barvíř, uznávaný čárový arbitr zahajuje 30. sezonu! "Je to neskutečná bilance, která svědčí o Standově vitalitě a profesionalitě," ocenil Josef Řezníček.

Barvíř zahájil v roce 1981, do nejvyšší soutěže naskočil poprvé v roce 1988. O tři roky později začal pískat jako mezinárodní rozhodčí, aktuálně už má na kontě přes 1000 extraligových zápasů. Mnozí jeho kolegové jsou o generaci mladší. Na nominační listině najdeme mj. Adama Kiku, Daniela Pražáka a Matěje Sýkoru, kteří úspěšně absolvovali Akademii rozhodčích ČSLH – tedy rozvojový projekt pro hlavní arbitry, jenž byl zahájen v sezoně 2015-16.

Listina rozhodčích pro novou sezonu TELH

Hlavní rozhodčí:
Číslo 2 Robert Čech, 4 Oldřich Hejduk, 5 Pavel Hodek, 7 Tomáš Horák, 8 René Hradil, 9 Jan Hribik, 10 Petr Lacina, 12 Roman Mrkva, 14 Alexander Pavlovič, 15 Vladimír Pešina, 18 Štěpán Souček, 19 Roman Svoboda, 21 Robin Šír, 23 Petr Úlehla, 56 Matěj Sýkora, 59 Miroslav Petružálek, 60 Daniel Pražák, 64 Vjačeslav Bulanov, 65 Lukáš Bejček, 66 Adam Kika, 67 Zbyněk Kubičík.

Čároví rozhodčí:
Číslo 25 Stanislav Barvíř, 27 Petr Blümel, 28 Tomáš Brejcha, 30 Jiří Flegl, 31 Jakub Frodl, 32 Jiří Gebauer, 33 Tomáš Gerát, 34 Marek Hlavatý, 35 Daniel Hynek, 37 David Jelínek, 38 Milan Jindra, 41 Vít Komárek, 43 Miroslav Lhotský, 45 Jiří Ondráček, 46 Tomáš Pešek, 47 David Polonyi, 50 Jiří Svoboda, 51 Josef Špůr, 52 Rudolf Tošenovjan, 53 Kamil Zavřel, 54 Adam Kika, 70 Václav Hanzlík, 71 Jiří Ganger, 72 Lukáš Kajínek, 73 Milan Kis, 74 David Klouček, 75 Lukáš Rampír.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz